חגיגות עם בטטה וכרובית

בהשראת פינת האפייה השבועית של גלעד, חיברתי בין החשק הבלתי נשלט שהיה לי השבוע ללביבות בטטה לבין פשטידה/קיש, והתוצאה היא מני מטעמים במילוי בטטה, כרובית וגבינת פטה שקדים.

לא הצלחתי לבחור האם להשתמש במלית הזו לקיש או ללביבות, אז החלטתי לעשות גם וגם. במילא יש לי טוסטר אובן מצ'וקמק שמצריך אפייה בנגלות, מה שמאלץ אותי לאפות בכלים קטנים… אז למה לא להשתמש בזה לטובתי ולגוון? 

נתחיל מהבסיס של המלית עצמה.

מצרכים

  • 1 כרובית בינונית
  • 2 בטטות בינוניות
  • 1 בצל בינוני
  • 1/2 כוס קמח תופח (או קמח רגיל + חצי כפית מחוקה אבקת אפייה)
  • 1/4 כוס מים
  • כ-80 גרם גבינת פטה שקדים מפוררת (אופציונלי) - המתכון המלא להכנת הגבינה כאן
  • מלח פלפל
  • קצת אגוז מוסקט

הכנה

  1. מפרקים את הכרובית לפרחים, מקלפים את הבטטה וחותכים לקוביות גסות. שמים אותם ביחד על האש בסיר עם מים וכפית מלח עד שהם רכים ומוכנים למעיכה.
  2. כשהם רכים מסננים מהמים ומועכים לפירה גס (אני לא אוהבת מחית אחידה לגמרי, אבל גם זה אפשרי).
  3. מניחים לפירה להתקרר קצת ובינתיים קוצצים בצל הכי דק שאפשר ומטגנים במעט שמן זית עד שהוא שקוף ומתחיל להזהיב.
  4. את הבצל המטוגן מוסיפים לפירה, ומוסיפים גם מלח פלפל וקצת (קצת!) אגוז מוסקט.
  5. שמים בקערה קטנה את הקמח עם המים ומערבבים עד שמתקבלת עיסה צמיגית ורכה מאוד, כמו דייסה (אבל לא נוזלית מדי). אפשר להוסיף מים או קמח אם צריך כדי להגיע לעיסה המתאימה.
  6. את העיסה מוסיפים לפירה ומערבבים היטב עד שהמלית אחידה.
  7. מפוררים פנימה את גבינת הפטה אם יש.
  8. כדאי בשלב זה לטעום את המלית ולתקן תיבול אם צריך.

עכשיו אפשר לבחור האם להכין מהמלית הזו לביבות בטטה או קיש (או גם וגם!).

להכנת קיש

למשקיעים שבינינו אני ממליצה להכין בצק פריך מאפס. לעצלנים, כמוני, אני ממליצה על בצק פריך מוכן שמגיע באריזה של 2 גלילים. על האריזה כתוב בצק פריך למאפים מתוקים ומלוחים (כדאי לשים לב שהבצק פרווה).

* בעקבות הבקשות שלכם חיפשתי מתכון לבצק הפריך, וקיבלתי אחד כזה + כמה טיפים באדיבותו של גלעד איילון. המתכון המדויק בסוף הפוסט.

ובחזרה לעצלנים שבינינו – את הבצק יש להפשיר מראש, או להוציא בתחילת ההכנות, ועד שהמלית תהיה מוכנה הבצק כבר יהיה נוח לעבודה.

גליל אחד מתוך השניים מספיק ל-4 עד 5 מיני קישים בקוטר של כ-10 ס"מ או פחות.

את הבצק חותכים לפי גודל התבנית שבחרנו. מניחים את הבצק מעליה ולוקחים עוד כמה ס"מ מכל צד, כדי שיהיה לנו מספיק בצק לקפל פנימה. חותכים מסביב ומהדקים עם האצבעות.

למשקיענים מומלץ לאפות את הבצק כמה דקות בלי המילוי, כדי שיישאר פריך אח"כ. לעצלנים שבינינו אני מרשה לוותר על הצעד הזה וישר לשפוך פנימה את המלית. למעלה אפשר לפזר קצת מהגבינה, שאריות של הבצק בצורות, פירורי לחם עם קצת שמן זית, או בלי כלום.

את התענוג הזה מכניסים לתנור שחומם ל-180 מעלות לכ-40 דקות או עד שהקיש מתייבש ומתקשה קצת מלמעלה והבצק משחים.

אחרי האפייה יש לתת לקיש להתקרר בלי להלחיץ אותו יותר מדי, כדי שהמילוי יתייצב.

את הריבוע הקטן שנשאר לי מהבצק מילאתי בתערובת, גלגלתי וחתכתי לשושנים קטנטנות שנכנסו לאפייה ביחד עם הקישים. יצאו קראנצ'ים ומגניבים.

להכנת הלביבות

את הלביבות אפשר לאפות או לטגן, זה יוצא אלוהי בכל מקרה.

את הלביבות יוצרים עם 2 כפות או עם הידיים (צריך להרטיב את הידיים אחרי כל לביבה, כי זה נדבק ונמרח).

לאפייה: משמנים את התבנית ואופים ב-180 מעלות כ-20 דקות מצד אחד, הופכים ואופים 10 דקות נוספות.

לטיגון: מטגנים.

אני טיגנתי את הלביבות, ומשאריות הבצק החלטתי להיות אפילו יותר יצירתית והכנתי מעין סמבוסק פריך (פשוט עטפתי קצת מהמלית בבצק והידקתי את הקצוות) שטיגנתי במחבת. הייתי אופה אותו, אבל פשוט, אה, לא נשאר מקום בתבנית…

מתכון בסיסי לבצק פריך:

  • ½3 כוסות קמח (500 גרם)
  • ½ שקית אבקת אפייה (5 גרם=כפית)
  • 2 כפיות מלח (12 גרם)
  • 100 גרם מרגרינה קרה חתוכה לקוביות
  • ½ כוס מים (120 גרם)
  • ½ כוס שמן (100 גרם)

אופן ההכנה:

לעבד במג'ימיקס בפולסים קצרים קמח, אבקת אפייה, מלח ומרגרינה לקבלת תערובת פירורים. אפשר גם לעבד אותו ביד, אבל כמה שפחות! כדי שהמרגרינה לא תימס לנו תוך כדי.

להוסיף את השמן והמים ולעבד קצרות עד שמתחיל להתאסף כדור בצק.

להמשיך ללוש ביד. חשוב להתעסק איתו כמה שפחות.

רצוי לתת לבצק לנוח חצי שעה במקרר.

 

69 תגובות

הוסף תגובה
  1. אולי תשלחי לי את הלביבות הבייתה? חח…

  2. כל הכבוד! איזו יצירתיות, נראה ממש טעים-ינוסה בהקדם. מרגריטה

  3. הי יקירתי,
    שאלה: גבינת פטה שקדים – איפה קונים? נשמע קצת יקר.. יש אלטרנטיבות? אפשר להכין בבית?
    תודה!

  4. בלוג מדהים!!!!!!! נכנס אוטומטית לפייבוריטס שלי! וואו וואו וואו!!

  5. זה נראה מדהים!

  6. יש תחליף בריא למרגרינה בבצק?

    • אני יודעת שיש אנשים שמכינים בצק פריך עם שמן ותפוח עץ במקום מרגרינה, אבל עוד לא יצא לי לנסות את זה בעצמי אז אין לי כמויות מדויקות…

  7. לגבי הכרובית, אץ פעם לא בישלתי אז איך יודעים מתי היא מספיק רכה למעיכה? ומעכת ידנית?
    והאם לקציצות אפויות יש צורך לשים אבקת אפייה? או זה רק לצורף ההתפחה של הקיש?

    • תבשלי את הכרובית עד שהיא ממש רכה, ואפשר לתקוע בה מזלג בלי להפעיל כח.
      מעכתי עם מועך של פירה, אבל לא מעכתי ממש ביסודיות, כי לא רציתי שהכל יהפוך לעיסה אחידה (אני אוהבת שיש קצת חתיכות של ירק פה ושם).
      הקמח התופח זה כדי לאוורר קצת את המרקם הדחוס של הבטטה, זה מומלץ גם לקציצות.

  8. במה אני יכולה להחליף את הכרובית אם אני לא אוהבת?

  9. דיווח חי מהכנות הארוחה המפסקת: הקציצות מושלמות, נימוחות, מנחמות.
    תודה על המתכון ובכלל על השלל הטבעוני הנהדר!

  10. הי תודה על המתכון. אולי תוסיפי איזה הערה על איך לנקות כרובית מזחלים וכו? כבר הכנתי הכל בסיר ופתאום זחל זחל לו החוצה מהסיר…

    • אוי, לא נעים בכלל.
      אני בדרך כלל חותכת את הכרובית לפרחים בגודל הרצוי ומשרה אותם בקערה גדולה עם מים לחצי שעה או שעה, מרוקנת, שוטפת בזרם חזק וממשיכה לבישול..

  11. [...] לביבות כרובית ובטטה עם גבינת פטה-שקדים [...]

  12. הי
    אני רוצה לתרום מתכון כייפי ומיוחד בעניין הכרובית (אני לא מצלמת ולא כתבנית מי יודע כמה – אז הנה אתגר)
    זה הולך ככה: חותכים ראש כרובית לפרחים קטנים חותכים גם בצל ענק לקוביות. מערבבים. (כן, כן) מחממים שמן במחבת ענקית (כי זו כמות גדולה ואני עושה הכל בבת אחת ומקפיצים ומערבבים את הכל עד שרואים את קצות הכרובית מושחמים (מצב עשוי אך קריספי)בכוס מערבבים:1 כף א. מרק בטעם עוף, 1/2 כוס יין לבן יבש, 1 כפית רוטב סויה, פלפל שחור. שופכים למחבת ומיד מכבים את האש. אין דברים כאלה – באחריות.
    דפנה

  13. היי. בצק הפריך – אפשר להחליף את המרגרינה במשהו אחר??? תודה

    • אפשר להחליף אותו בשמן קוקוס. חלק אומרים שצריך להשתמש באותה כמות כמו מרגרינה וחלק אומרים להשתמש רק ב-80% לעומת המרגרינה.. מכיוון שעוד לא ניסיתי אני לא יודעת בדיוק אבל ההימור שלי יהיה להחליף בכמות זהה.

  14. הכנו את הקיש לארוחת חג שבועות. ממש ממש טעים :)
    השקענו בהכנת הבצק הפריך.. והיה שווה את זה.

  15. אגב, מה אפשר לשים בקיש במקום הבטטה, כשמכינים לאנשים ששונאים בטטות?

  16. היי! הכנתי אתמול עם בצק פריך של מעדנות, בלי גבינת שקדים. יצא מדהים!! היא חוסלה בשניה והכי חשוב – קיבלתי מלא מחמאות מהרבה "לא טבעוניים"
    את אדירה!

  17. הכנתי את המלית וטיגנתי כמה קציצות.המלית מעולה, הקציצות לא ממש מחזיקות. תערובת קמח-מים הייתה במרקמה כמו טחינה. אני אנסה גם את הקיש. יילך עם בצק אחר, כמו פילאס?
    תודה, סיגל.

    • אם הקציצות לא מחזיקות סימן שיש יותר מדי נוזלים בעיסה וצריך להוסיף קמח.
      ואפשר להחליף לבצק אחר, כן

  18. ניסיתי לטגן, נדבק ברמות בלתי אפשריות, הלכה כל הכמות , למה ככה?

    • אולי העיסה היתה דביקה מדי (יותר מדי בטטה וקמח?). וגם מאוד מאוד מומלץ מחבת נון סטיק.
      פעם הבאה שאת מנסה לטגן ומשהו לא הולך לך, עדיף לעצור ולנסות לשפר את הבלילה – חבל שתלך כל הכמות..

  19. יש מצב לוותר על אבקת האפייה ? אין לי ומתעצלת לרדת לקנות

  20. תודה רבה על המתכון של הלביבות וגבינת השקדים – יצא מעולה.
    האם אפשר להקפיא את הלביבות? יצאה כמות אדירה…

  21. האם אפשר להחליף את גבינת הפטה בטופו? תודה :)

    • אפשר אבל אני לא רואה איך זה יתרום – לטופו אין טעם בפני עצמו.. ללא הגבינה אפשר פשוט לוותר עליה, זה טעים גם בלעדיה :)

  22. אפשר קוטג׳ במקום הפטה? ואפשר לעשות בלי בצק?

    • לא, קוטג' זה לא טבעוני, וזה בלוג טבעוני וכך גם אני. מעבר לזה שקוטג' זה ממש לא אותו מרקם והוא יוסיף המון נוזלים מיותרים שיהפכו את הכל לעיסה.
      בלי הבצק זה ירגיש קצת כמו פירה אפוי לדעתי.

  23. הכנתי את הלביבות, אפיתי בתנור ויצא מהממם!! תודה על עוד מתכון נפלא. חשבתי שישאר לי קצת לעבודה מחר אבל הכל חוסל כמו גרעינים….:)

  24. אפשר להכין את הקיש בתבנית חד פעמית מלבנית כמו של עוגות?

  25. היי נופר :)
    את הבלילה של הקציצות (ללא הבצק) אפשר להכין בתבניות קאפקייקס מסיליקון? זה יעבוד? אני רוצה להכין מנות אשיות כאלה…

  26. מעולה, תודה

  27. האם במקום גבינת שקדים אפשר לשים קמח שקדים?

    • קמח שקדים לא יתן את החתיכות הטעימות של הגבינה, רק יכביד מאוד על המרקם, אז עדיף פשוט לוותר (זה עדיין יוצא טעים)

  28. קבלתי צל"ש מבת זוגו של בני על קיש הפטריות שלך שהכנתי, ואני מוכן להרפתקאה הבאה. אבל, מה לעשות שאני ממש מתעב כרובית… התוכלי להציע ירק אחר שיצטרף לבטטה?

    • סחטין על הצל"ש!
      לא עולה לי רעיון מוצלח במיוחד במקום הכרובית, אולי קישוא.. אבל זה עדיין לא יהיה טעים באותה מידה לדעתי. אפשר לנסות בלי תוספת אלא רק בטטה, או לשלב עם כתום נוסף כמו דלורית או דלעת.

      • תודה רבה, בהחלט אנסה!
        נ.ב. – הדוא"ל שקיבלתי שהודיעני על תשובתך הוא לחלוטין בלתי ניתן לקריאה, האותיות אינן בעברית, והכל "מחורפץ".אני משתמש בג'ימייל בדפדפן כרום ולא נתקלתי עד כה בתופעה שכזו

  29. הכנתי תמיד את הלביבות ויצאו מעולה. הפעם אכין לחג את הקיש יחד עם הפטה שקדים. עדיף לאפות את גבינת השקדים קודם כמו במתכון המקורי? או שזה לא משנה ככ

    • מתנצלת שלא ראיתי את השאלה בזמן!
      מקווה שהסתדרת.
      עדיף לאפות את הגבינה לפני כדי שהיא תהיה במרקם פירורי בגושים כאלה ולא חלק מהבלילה כי זה יכביד עליה וסתם ילך לאיבוד.
      חג שמח :)

      • בסוף הכנתי קישים אישיים ועפו עליהם לגמרי. הגבינה קצת התפקששה שלי מבחינת המרקם. משום מה המים הנוזלים יצאו למרות שהיתה 12 שעות במקרר. בכל מקרה היא היתה ממש טעימה אז שילבתי אותה עם המלית. ואת היתר מרחתי לי אותה על ירקות והתענגתי. תודה וחג שמח!

  30. איך זה יצא לי כמאפינס?

  31. אני הכנתי את המתכון עם קמח כוסמין מלא ובקמקום מרגרינה שמתי שמן קוקוס.
    יצא טעים מאוד!

  32. ניסיתי להכין בתור לביבות, לצערי זה ממש לא הלך :(
    זה פשוט סירב להישאר בצורה של לביבה במחבת. נגיד כשניסיתי להפוך לצד שני זה היה בלתי אפשרי, הבלילה פשוט נמרחה לכל עבר וקיבלתי סתם פירה מטוגן. גם אחרי שהוספתי די הרבה קמח (כל פעם עוד קצת בתקווה לייצב את הבלילה) זה לא עזר. מה יכול להיות שעשיתי לא טוב?

  33. בצק עלים יכול להחליף בצק פריך כאן?

  34. אם אין מג׳ימיקס איך את ממליצה להכין את הקלתית?

  35. לאלה שאין להם מג'ימיקס ומכינים או רגילים להכין בידיים בצק פריך (לקרוביהם הטבעונים)- האם אפשר בבקשה לצרף מאותו אתר שממנו נלקח גם הוראות מפורטות? המרקם שונה מעט מחמאה וקשה הרבה יותר להכין את הבצק. הצלחתי להסתדר בסוף והקישים בתנור (מחזיקה אצבעות)- אבל באמת תהליך קצת לא פשוט והצק יוצא מאוד פירורי .

    יתכן ולא שהה מספיק זמן במקרר? (שעה ורבע) – גם מבחינת "העיבוד" רגילה לעבד עד שפירורים וחצי המסה ולאגד לגוש (נייר נצמד ולמקרר) – המרגרינה מעט מקשה .

    אשמח להתייחסות ותודה על מתכון!

    • היי,
      לא לגמרי הבנתי את השאלה. את המתכון המלא רשמתי בסוף הפוסט.
      מרגרינה מתנהגת בדיוק כמו חמאה. אני בדר"כ מכינה את זה ידנית, חותכים את המרגרינה הקרה לקוביות ומועכים אותן באצבעות לתוך הקמח, עם כמה שפחות התעסקות. אם הבצק היה פירורי מדי אז אולי היה כדאי לעבד טיפה יותר, או שהיה חסר לך טיפונת מים.

  36. האם יש אפשרות להכין אותן כשרות לפסח?

כתיבת תגובה