קרפלעך

קרפלעך עם אפונה וכרוב ניצנים

זה נכון שאפשר לקנות אותם מוכנים קפואים ורק להפשיר, אבל כמו כל המאכלים של פעם – אין תחליף לקרפלעך המסורתיים, כמו אלו שסבתא היתה מכינה עם הפירה והבצל המטוגן. ועל הדרך גם כמה רעיונות לשדרוג!

מצרכים

לבצק

  • 2 כוסות קמח
  • 1 כוס מים
  • כפית מלח
  • 1 כף שמן רגיל
  • עוד קצת קמח למשטח העבודה

למלית

  • 2-3 תפו"א בינוניים עם הקליפה הלבנה
  • 2 בצלים גדולים
  • מלח פלפל ומעט כורכום/אבקת קארי

לטיגון סופי והגשה של הקרפלעך

  • 2 בצלים
  • חופן טימין טרי
  • עירית קצוצה
  • מלח פלפל
  • טיפה אגוז מוסקט
  • טיפה כורכום
  • אופציונלי: אפונה עדינה וכרובי ניצנים

הכנה

  1. מקלפים את תפוחי האדמה, חותכים לקוביות ושמים בסיר לבישול עם כפית מלח.
  2. קוצצים את הבצל לרצועות. מטגנים אותו על אש נמוכה-בינונית עם כמות נדיבה של שמן (זה יחליף את החמאה/חלב בפירה שלנו) עד שהוא מתקרמל ומשחים ממש – אבל לא נשרף. כשהוא ממש שחום ומתקתק מתבלים אותו בהרבה מלח (זה התיבול של כל הפירה – לא להתקמצן, הוא צריך להיות מלא בטעם כי הבצק תפל), פלפל, ואני אוהבת להוסיף קצת אבקת קארי או כורכום בשביל צבע צהבהב.
  3. את תפוחי האדמה הרכים מסננים מהמים ומחזירים לסיר וממשיכים לבשל אותם לעוד דקה או שתיים בלי המים כדי שיתייבשו לגמרי. כשהם יבשים מכבים את האש, מועכים לפירה, ושופכים פנימה את הבצל המתובל. מערבבים ומניחים בצד שיתקרר.
  4. ניגשים לבצק: את הקמח אני תמיד אוהבת לנפות (אני משתמש במסננת קטנה, זה מספיק טוב בשבילי). שמים בקערה את הקמח, מים, שמן ומלח. הבסיס הוא כוס מים על כל 2 כוסות קמח. מתחילים מזה, לשים את התערובת לבצק ובודקים אם צריך להוסיף משהו. יודעים שהבצק טוב כשהוא נפרד מהידיים בקלות אבל עדיין רך ונוח לעבודה. אם הוא עדיין נדבק לכל דבר אפשרי – להוסיף קצת קמח וללוש שוב. אם הוא נשאר פירורי ולא נדבק מספיק – מוסיפים קצת מים.
  5. מניחים את הבצק לנוח לכמה דקות (לא יותר מ-5 דקות אחרת הוא שוב יהפוך רך ודביק) ומעמידים סיר עם מים ומלח לבישול הקרפלעך.
  6. מחלקים את הבצק ל-2 או 3 חתיכות, תלוי בגודל המשטח שיש לנו לרדד. מפזרים קמח על המשטח, על הידיים, על המערוך, הארונות, הדלתות, החתול…
  7. מרדדים את הבצק לעובי של כחצי ס"מ בערך. הבצק צריך להיות דק, אבל לא שקוף כמו רביולי. אם הוא יהיה דק מדי הוא ייקרע בבישול וטיגון. אם הוא עבה מדי הוא ירגיש כמו יציקת בצק בפה. אחרי הנגלה הראשונה תדעו בדיוק את העובי הנכון.  אם הבצק קשה מדי לעבודה, נותנים לו לנוח לכמה דקות והוא יחזור להיות רך וגמיש. אם הוא דביק מדי, מוסיפים קמח.
  8. יוצרים עיגולים עם כוס הפוכה.
  9. מוודאים שהפירה כבר התקרר (אחרת זה יהיה דביק ומתסכל). יוצקים כפית מהפירה במרכז העיגול וסוגרים אותו לחצי. מהדקים את הקצוות היטב עם קצות האצבעות או מזלג.
  10. כשמסיימים אוספים את שאריות הבצק ומניחים בצד. עוברים לנגלה הבאה. את הבצק ששמרנו אפשר לחבר לבצק נוסף רק אחרי שהוא נח כמה דקות וחזר להיות רך וגמיש.
  11. את הקרפלעך מבשלים במים הרותחים עד שהם צפים + מס' דקות, עד שהם מתרככים. כדאי לטעום לוודא שמוכן.
  12. את הקרפלעך המוכנים מוציאים למסננת ונותנים להם להתייבש קצת.

 

טיגון סופי והגשה:

כמובן שאפשר לאכול אותם כמו שהם, אבל סבתא שלי בחיים לא היתה מעיזה להגיש קרפלך עירומים ככה…
אז לא מתעצלים, וקוצצים בצל לרצועות, מטגנים עד שהבצל רך ושחום, מוסיפים מלח פלפל, טיפה אגוז מוסקט, טיפה כורכום, חופן עלי טימין וחופן עירית קצוצה. לתוך זה מוסיפים את הקרפלעך המבושלים ומטגנים לצריבה קלה משני הצדדים. בעדינות! הקרפלעך עלולים להיקרע או להידבק אם נדחוס יותר מדי בבת אחת למחבת או נערבב אותם באלימות. עדיף לטגן אפילו בכמה נגלות ואת הבצל לשפוך מעל הכל.
למחבת אפשר גם לזרוק כמה כרובי ניצנים וקצת אפונה, ובכלל לשדרג את זה לארוחה שלמה.

רעיונות נוספים למילוי:

סבתא ז"ל אולי לא תאשר את השגעון הזה, אבל יש לי כמה רעיונות נוספים למילוי של הקרפלעך. זה כבר יוצר מעין הכלאה בין קרפלעך לרביולי, אבל היי, אם זה טעים – לא ממש אכפת לי איך תקראו לזה.
פירה מירקות נוספים: בטטה / דלעת
פטריות ובצל
"טחון מהצומח" של טבעול עם תיבול עשיר ובצל + גזר מגורר
תרד/מנגולד
טופו טחון עם עשבי תיבול ובצל מטוגן
בתיאבון!
 

36 תגובות

הוסף תגובה
  1. יששששששש … יש אלוהים. אחד המאכלים האהובים עלי ביותר1 תודה!!! נראה נפלא.

  2. מתכון חשוב, כי רוב בצקי הקרפלך מכילים ביצים. איזו כמות מתקבלת, בערך?

  3. מתקבלים בערך 40-45, יתכן יותר או פחות – בהתאם לגודל ולעובי שמכינים אותם.
    אני הקפאתי את הרוב אחרי הבישול בקופסאות עם הפרדה של נייר אפייה בין השכבות – שלא יידבקו. ולאחר הפשרה טיגנתי עם הבצל והתבלינים.

  4. נראה מדהים!
    שאלה – האם אפשר איכשהו להכין מראש ולאפות ברגע האחרון? או לאפות ולחמם ?
    תודה!

    • תודה!

      אפשר לבשל את הקרפלעך ואז להקפיא אותם. ורק כשרוצים להגיש מפשירים ומטגנים במחבת עם בצל מטוגן ותבלינים. זה מה שאני עושה בדר"כ. רק לשים לב להקפיא בשכבות מופרדות עם נייר אפייה כדי שלא יידבקו.
      (שים/י לב שמבשלים אותם ולא אופים)

  5. רק ראיתי את התמונה והתמלאתי געגועים לסבתא שלי!
    לא רק שאין לנו את המתכון המהולל שלה, אני גם מזמן לא בענייני הבשרים. סופסוף אוכל לנסות, תודה!

  6. התמונה עושה חשק ללעוס את המסך והבלוג נפלא!

    במתכון של המשפחה שלי לקרפלך, מכינים פירה ואז משתמשים בחלק ממנו כבסיס לבצק.
    הבצק יוצא הרבה יותר טעים ככה (כשחושבים על זה – זה בעצם סוג של ניוקי פולני…) אבל גם יותר דביק וקשה לעבודה.

  7. Food Porn!
    נראה אלוהי ומפתה !

  8. יאמי. ניפלא ומשודרג. הההמאכל שגדלתי עליו.
    האם יש לך ניסיון לעשות זאת בקמחים אחרים. מלאים?
    תודה שולי

    • יצא לי להחליף בערך שליש מהקמח בקמח מלא, ויצא מצוין. לדעתי גם חצי חצי יעבוד טוב. יכול להיות שיהיה דרוש להוסיף יותר מים.
      להשתמש ב-100% קמח מלא או קמח אחר לא יצא לי לנסות אז אני לא יודעת. מה שבטוח זה שתצטרכי להוסיף יותר נוזלים לבצק, ושהוא יצא קצת יותר קשה (ואז כדאי לתת לו לנוח)

  9. הסוד של סבתי היה להוסיף 2 כפות פירה לבצק… וורניקס מושלם יוצא

  10. מעולה מעולה מעולה !!
    אנחנו לקחנו בחשבון שזה הרבה זמן אז הקפאנו חצי מהקרפלך לפעם אחרת :)

  11. אנחנו החלפנו את התפוחי אדמה בקרפלך לבטטות ויצא מושלם :)

  12. הייי , אפשר ישר להקפיא בלי בישול ואז מתישהו לבשל במים ?

  13. הדבר הכי קשה במתכון הזה זה להתאפק לא לאכול את המילוי לפני שממלאים את הכיסונים.

  14. האם אפשר לוותר על כף השמן בבצק? וגם מה יותר טעים – בישול הקרעפלך במים או בסיר אידוי?תודה

    • השמן עוזר להגמיש את הבצק. כף אחת על כל הכמות זה ממש ממש ממש זניח :)
      לא ניסיתי לבשל אותם באידוי אז אני לא יודעת להגיד לך מה עדיף. אפשר לנסות!

  15. אני מכירה גם גרסה מתוקה של הקרפלך שסבתא שלי היתה ממלאת בגבינת טוב טעםוצימוקים ומעל קינמון וסוכר… אם איזה גבינה לטבען?? תודה

  16. מדהים תודה!!

  17. היי נראה מעולה, אפשר להחליף בקמח כוסמין?

  18. טירווווווווף שהולך פה
    כל המשפחה בהצלהבות, יצא פשוט מושלם!!!
    קל להכנה וגם ממש כיף, שזה הבונוס הגדול.

    מושלם!!!

  19. לראשונה הכנתי קרפלעך טבעוני מקמח כוסמין מלא עם אופן הכנה שונה ממתכון אחר ויצא לי מוצלח. חברה המליצה לי על מכשיר ביתי לסגירת כיסוני רביולי במקום לסגור כל כיסון אחד אחד..(עבודה רבה) אשמח למידע איפה קונים. ישנו גם מכשיר לסגירת כיסון אחד כמו כאן בצילום. תודה על המתכון וההכנה כאן.

  20. התכוונתי לבצק קרפלעך טבעוני

  21. זה יצא קשה כזה ודביק…למה? עדינו הכל לפי ההוראות …מה יכול להיות שהשתבש?

    • מה יצא קשה ודביק? הקרפלך המוכנים? או הבצק בזמן ההכנה?
      וידאת שעובי הבצק של הקרפלך לא עבה מדי? ושבישלת מספיק זמן?

  22. האם יש קמח ללא גלוטן שיכול "לשתף פעולה" עם המתכון?

    • אני בטוחה שיש אבל זה מצריך נסיון ודיוק במינונים, לרוב נהוג לשלב יותר מקמח אחד כדי להגיע לתוצאה טובה אבל אין לי נסיון עם זה באופן אישי

  23. מתכון מעולה, יצא מושלם!

להגיב על רותם לבטל