על האש טבעוני

על האש טבעוני

גם טבעונים עושים על האש!

פוסט חגיגי לקראת עונת המנגלים, שכולל מנגל טבעוני שלם: סטייק פורטבלו עסיסי, בורגר פטריות, קבבונים, שיפודי טופו וירקות, תפוחי אדמה אפויים עם שום ירוק, וסלטים מירקות צלויים על המנגל. בנוסף למתכונים המפורטים אני ממליצה לא לשכוח גם את הפיתות, החומוס, הטחינה, החמוצים, הסלטים הטריים וכמובן האבטיח לקינוח!

למרות ההתנגדות העקרונית שלי ליום המנגל הלאומי, החלטתי שבמקום לזעוף על מה שאחרים עושים, יותר מועיל להציע אלטרנטיבה טבעונית ושווה ולהוכיח שמנגל טבעוני זה לא פחות כיף וחגיגי.

בהיעדר מנגל ומקום ראוי לתפעל אותו, השתמשתי במחבת פסים, שנתנה אפקט דומה.

 

המנות הוכנו עם שני סוגים של מרינדות:

מרינדה מספר 1

(מיועדת לטופו)
  • 1/4 כוס רוטב סויה
  • 1/4 כוס מיץ תפוזים
  • 2-3 כפות רוטב צ'ילי מתוק
  • 1 כף שמן
  • 1 כף מיץ לימון
  • 2 כפות סילאן
  • 1 שן שום כתושה
  • כמה טיפות שמן שומשום

 

מרינדה מספר 2

(מיועדת לכל השאר ולכן צריך להכין בכמויות גדולות, בהתאם לכמויות האוכל) 
  • 1 כוס שמן זית
  • כמה שיני שום כתושות (במקרה הזה פרסתי גבעול של שום ירוק)
  • חופן נדיב מאוד של עלי טימין טרי
  • מלח לפי הטעם, אבל אני ממליצה לשים בנדיבות
  • קצת פלפל
  • קצת פפריקה מתוקה
  • 1-2 כפות סילאן

על האש טבעוני

 

שיפודי טופו ובצל

  • 1 גוש טופו
  • 1 בצל סגול
  • מרינדה מספר 1

 

חותכים את הטופו לקוביות של 1.5 ס"מ בערך, מניחים במגבת נייר ומוחצים קלות כדי להפטר מהנוזלים. זהירות לא לפורר את הטופו, אנחנו צריכים אותו מוצק. את הקוביות מערבבים בקופסה עם המרינדה וחתיכות של בצל סגול ושמים במקרר ל-12 שעות מראש לפחות.

לפני הצלייה מסדרים את הקוביות והבצל על השיפודים, ובמהלך הצלייה מברישים את השיפודים במרינדה כמה שיותר, עד שהטופו מגיע למרקם שאתם אוהבים (אני הכי אוהבת אותו כשהוא רק מתחיל להיות צמיגי).

על האש טבעוני

 

שיפודי ירקות

  • 2 קישואים ירוקים כהים/צהובים
  • 1 בצל סגול
  • חופן עגבניות שרי
  • או כל ירק אחר שאוהבים! (ירקות קשים עדיף לרכך קצת מראש)
  • סלסלת פטריות חורש ו/או שמפיניון – קטנות
  • מרינדה מספר 2

 

את הירקות אין צורך להכין מראש, רק חותכים ומשפדים. על המנגל מברישים אותם במרינדה כמה פעמים תוך כדי צלייה, עד שהם מוכנים.

על האש טבעוני

על האש טבעוני

 

סטייק פורטבלו

  • פטריות פורטבלו גדולות, בשרניות וטריות – כמספר הסועדים, או כמה שרוצים
  • מרינדה מספר 2

 

את רגלי הפטריות מורידים. מברישים אותן עם המרינדה משני הצדדים בנדיבות ומניחים על המנגל כשהחלק הפנימי (איפה שהיתה הרגל) כלפי מעלה. אחרי כמה דקות הופכים, לעוד 2-3 דקות או עד שהפטריה מפסיקה להיות ספוגית והופכת לבשרנית. חשוב לא להרוג אותן לגמרי, שלא יהפכו לסוליה או יצטמקו לגמרי!

על האש טבעוני

על האש טבעוני

על האש טבעוני

 

בורגר פטריות טבעוני

את הבורגר הכנתי לפי המתכון המהמם של שרה הורניק – בורגר פטריות טבעוני

את הבורגרים כדאי להכין מראש ולשים במקרר לכמה שעות בטעם הצלייה על הגריל, כדי לוודא שהם יציבים מספיק.

 

קבבונים

אמנם לא יצא לי להכין את זה הפעם כדי לצלם, אבל אני רוצה בכל זאת להמליץ גם על הקבבונים של סיון מאירי – קבבונים טבעוניים

 

סלט חציל צלוי בטחינה

  • 2 חצילי בלאדי
  • 1 לימון עסיסי
  • 1/4 כוס טחינה גולמית (או יותר, למי שאוהב)
  • מלח
  • 2 שיני שום כתושות

 

את החציל מחוררים קצת עם המזלג וצולים על הגריל עד שהוא רך לגמרי. פותחים אותו ומוציאים את התוכן עם מזלג. קוצצים קצת בסכין כדי שלא ישארו "שרוכים" מאורכים שקשה לאכול. נותנים לו להגיר נוזלים במסננת לכמה דקות. אחרי כמה דקות מערבבים עם הטחינה, הלימון, השום והמלח. טועמים ומתקנים אם צריך להוסיף טחינה או לימון. הלימון והשום צריכים להיות מורגשים מאוד ביחד עם הטחינה! להגשה מזלפים מעט שמן זית מעל.

סלט חצילים בטחינה

 

סלט פלפלים צלויים

  • 2-3 פלפלים (אני מאוד אוהבת את השושקה המאורכים, אבל אפשר בכיף גם אדומים/כתומים)
  • 2 שיני שום כתושות
  • מיץ מחצי לימון (או יותר, אם אוהבים חמוץ)
  • מלח
  • קצת שמן זית

 

את הפלפלים צולים בשלמותם עד שהם רכים מכל הכיוונים וקצת שרופים. מורידים מהמנגל ומקלפים את הקליפה בסכין (כי זה חם מדי בידיים, אבל חייבים אחרת הקליפה נדבקת לנצח נצחים). אפשר גם לסגור אותם בסיר/שקית ואז הם יתקלפו בקלות. פורסים את בשר הפלפלים לרצועות ומערבבים עם מרכיבי התיבול.

סלט פלפלים על האש

 

תפוחי אדמה אפויים עם שום ירוק

אוקיי, אז התפוחי אדמה לא לגמרי קשורים, כי הם אפויים ולא צלויים על המנגל. אבל הם טעימים כל כך!!

  • 15-10 תפוחי אדמה קטנים אדומים (או 5 גדולים)
  • 1 בצל סגול (אופציונלי, אבל לא ממליצה לוותר)
  • 1-2 ראשי שום ירוק חצויים לאורך
  • מרינדה מספר 2

 

את תפוחי האדמה מבשלים במים עם הקליפה עד שהם רכים כמעט לגמרי. שוטפים במים קרים וחותכים לקוביות בגודל ביס. את הבצל הסגול חותכים לשמיניות (חצי לאורך, כל חצי לחצי, כל רבע לעוד חצי). מניחים הכל ביחד עם ראשי השום בתבנית ומוסיפים כמות נדיבה של המרינדה. מערבבים הכל בידיים כדי לוודא שכל הרכיבים מצופים בשמן המתובל, ומכניסים לתנור על 200 מעלות במצב גריל בחלק האמצעי/תחתון של התנור, עד שהכל משחים ופריך (בין 20 ל-30 דקות בערך, אבל לבדוק שלא נשרף). מיד עם ההוצאה מהתנור אפשר לפזר עוד קצת מלח מלמעלה.

תפוחי אדמה אפויים עם שום ירוק

 

יום עצמאות שמח!

על האש טבעוני

על האש טבעוני

 

45 תגובות

הוסף תגובה
  1. מדהים! נראה כ"כ מגרה!

  2. נירא ה מגניב וטעים.

  3. פשוט מעולה ומגרה!

  4. נופר תודה על אוסף נפלא של מתכונים לחיים:)

  5. מה עם לבבות ארטישוק עטוף עם ניר כסף בגחלים .אין מה שידמה לו

  6. holy crap!!! this looks so good
    i'm going to make everything!

  7. מלכה!!! תודה רבה!

  8. שימחת אותי כל כך!! מחכה כבר לראות איך זה יצא

  9. איך שחכתם את סטייק הסייטן על האש?

  10. חברה שלי מכינה סטייק סייטן מעולה עם קצת תמצית עשן ומלח בייקון (טבעוני כמובן)….. יוצא סטייק מעושן וטעיייים

  11. תודה! שימושי מאוד!

  12. נראה מעולה

  13. מדהים מדהים! כל הכבוד.

  14. לגבי ההמבורגרים והקבבים, אם משתמשים במנגל ולא במחבת פסים, מומלץ לפרוס נייר אלומניום על המנגל כדי שהם לא יתפרקו. מנסיון.

  15. אם אין אש או מנגל, אפשר להכין את זה גם בתנור או על מחבת פסים?

  16. פוסט מדהים !
    שאפו !

  17. פשוט… יאמ !!

    עצמאות ראשון שלי כטבעונית, המשפחה כבר וויתרה על "על האש" לכבודי
    אבל אחרי הפוסט.. אין מצב שלא עושים !
    תודה

  18. תודה :-)
    הכנתי את שיפודי הטופו והבצל וגם שיפודי ירקות – כל אחד עם המרינדה התואמת, וכל הטועמים (כולם פרט אלי קרניבורים…) הודו שזה טעים.

  19. נופר, תודה רבה על המתכונים!
    החברים שלי הודו שבורגרי הפורטובלו היו טעימים, וכך גם שיפורי הירקות.
    חג עצמאות שמח!

  20. יאם! הכנתי שיפודי טופו במרינדה-עגבניות-בצל-פטריות ויצא מ-ע-ו-ל-ה! המון המון תודה!
    מה עוד אפשר לעשות עם המרינדה שנשארה? היא טעימה מדי בשביל לזרוק אותה

  21. נפלא. הכנתי כמובן בעצמאות ויצא. נ ה ד ר!
    היום הכנתי רק את הפורטובלו על האש ואני לא מפסיקה לטעום ולטעום חחח,
    פשוט טעם מטריף…
    תודה נופר יקרה על המטעמים שאת משתפת אותנו בהם ואני נהנת לפנק אותי ואת בני משפחתי שלא נשארים אדישים לטעמים המופלאים.
    שבת שלום.

  22. הי נופר,תודה על כל המתכונים המעולים!
    קנו לי בטעות סייטן במרקם קצוץ בטעם טבעי , את חושבת שאני יכולה להשתמש בו עם המרינדה של הטופו ?

  23. היי נופר, נראה מעולה! צריל לשים שמן על המחבת פסים?

    • תודה!
      תלוי מה, אבל עקרונית עדיף תמיד להבריש את המחבת בקצת שמן. בחלק מהמרינדות יש כבר שמן אז אפשר להבריש עם המרינדה.

  24. נראה מעוולה!! עשיתי את הפטריות עם המרינדה על האש ויצא סוף הדרך! הסילאן מוסיף המון אגב.

  25. אהלן נופר,
    רציתי רק לשתף: אני צמחונית טרייה שמאוד אוהבת בשר ונורא חששתי מיום העצמאות ומכל המנגלים, אם אצליח להתאפק ולא לאכול בשר. בזכותך הצלחתי- השיפודים של הטופו והירקות יצאו מצויינים וממש עזרו לי…
    תודה רבה!
    תמשיכי להעלות מתכונים טעימים :)
    אושרת

  26. אז בעל האש של יום העצמאות הייתה גם טבעונית, הכנתי את שיפודי הירקות/ פיטריות/ טופו וזה היה הצלחה מסחררת. הייתיצריכה להכין יותר גם לאוכלי הבשר שמאוד אהבו וגם לבן שלי שחגג יומולדת שנתיים באותו יום, הוא פשוט טרף את השיפודים האלו :)

  27. בהמבורגר יש יותר מדי סויה, מה שיוצר טעם לוואי לא נעים. ממליצה להפחית הכמות. הוא טעים בעיקר בתוך לחמנייה או פיתה, לא בפני עצמו

  28. אם אין טימין – רוזמרין יעשה את העבודה?

  29. גייסתי את ההורים למנגל טבעוני עם המתכונים מפה ויצא מצוין :) תודה רבה!

  30. וואו איזה פוסט מושקע. תודה רבה לך
    אני תמיד שאני מחפש מתכון, אם יש לי שני אופציות ואת אחת מהם אני תמיד בוחר בשלך, אני סומך רק עלייך. באמת באמת.

  31. הכנתי היום לכל המשפחה את השיפודי טופו (הכנתי עם עגבניה בצל ופטריות פורטבלו) וכולם עפו על הצבעוניות ועל המרנדה המהממת! תודה רבה!

להגיב על שירה לבטל