סירות דלורית ממולאות בורגול וירקות

חצאי דלורית ממולאים בבורגול, זוקיני, עדשים ועשבי תיבול. ארוחה שלמה בסירה אחת.

 

מצרכים

  • 1 דלורית
  • 1 כוס בורגול (אפשר דק או גס, הפעם השתמשתי בגס)
  • 1 קישוא ירוק/רגיל
  • 1 בצל בינוני
  • 1-2 שיני שום
  • חופן עדשים שחורות מבושלות
  • חופן פטרוזיליה קצוצה
  • מלח פלפל
  • שמן זית
  • אבקת מרק או כמה כפות ציר ירקות (או לוותר לגמרי)

 

הכנה

את הבורגול משרים בקערה עם הרבה מים רותחים ומניחים בצד לבינתיים (רגישים לגלוטן יכולים לבשל קינואה בהרבה מים עד שהזנבות מופיעים, לסנן ולהמשיך משם).

ניגשים לדלורית: אנחנו רוצים לפרוס אותה לאורך, כך שיווצרו לנו שתי סירות. זו משימה לא פשוטה בכלל, כי הדלורית היא ירק קשה ותוקפני למדי, אז בבקשה! תהיו זהירים. רצוי לעבוד סכין טובה וגדולה (או סכין קטנה ומעאפנה כמו שלי – ולעבוד מאוד, מאוד לאט).

אחרי שצלחנו את המשימה המפרכת הזו, ממשיכים בניקוי הגרעינים והחלק האיכסי של הדלורית ע"י גירוד התוכן עם כפית. אחרי ניקוי הגרעינים כדאי לרוקן עוד קצת מתוכן הדלורית עם סכין כדי לפנות מקום למילוי. את התוכן לשמור בצד כי נוסיף אותו בהמשך לבורגול.

את הדלורית המרוקנת מורחים בקצת שמן זית ושמים בתנור על חום של 180 מעלות כדי שתתרכך. אפשר להשאיר אותה שם בזמן שמכינים את המילוי, רק לשים לב שהיא לא מתרככת יותר מדי. היא צריכה להיות מוכנה ב-80% בערך, כי אחרי שנמלא אותה היא תחזור שוב לתנור לעוד כ-20 דקות.

 

עכשיו ניגשים למילוי:

קוצצים את הבצל ומטגנים בקצת שמן זית עד שהוא מתחיל להזהיב. קוצצים או פורסים את השום ומוסיפים לבצל.

את מה שהוצאנו מהדלורית קוצצים לקוביות קטנות, ואת הקישוא מגררים. מוסיפים הכל למחבת עם הבצל ומטגנים ביחד כמה דקות.

אחרי כמה דקות מוסיפים את העדשים המבושלות והבורגול (אחרי שמסננים אותו מהמים כמובן) ומתבלים במלח, פלפל ואבקת מרק (או כמה כפות ציר ירקות מרוכז) ומטגנים עוד כשתי דקות. מכבים את האש ומוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה ומערבבים היטב.

טועמים את מה שיצא ומתקנים תיבול אם צריך. המילוי הזה כ"כ טעים בפני עצמו שאת העודפים אפשר לשמור במקרר ולאכול כמו שהוא, או שאפשר מראש להגדיל קצת את הכמויות ולמה שנשאר להוסיף תערובת של קמח ומים ולעשות ממנו קציצות.

 

מוציאים את הדלורית מהתנור, שבשלב זה אמורה כבר להתרכך כמעט לגמרי, וממלאים אותה בזהירות לכל האורך. דוחסים עם הכף את המילוי ומהדקים כמה שאפשר.

מחזירים לתנור לעוד כ-20 דקות או עד שהדלורית רכה לגמרי ומתחילה להשחים בקצוות, והמילוי מתחיל להשחים קצת למעלה.

בתיאבון!

 

 

49 תגובות

הוסף תגובה
  1. וואוו…..מדהים!!! תתכונני להכין את זה לשבת…….:-)

  2. נראה מצוין!

  3. מריירת מול המסך… אוח. איזה יופי .

  4. נראה מעולה, מחכה לראות איך יצא אחרי האפיה הסופית, אעדכן בהמשך, רק בקשר לכמויות- כוס בורגול יכולה להספיק ל-3 דלוריות קטנות ואישיות.

    • את צודקת, אני השתמשתי בדלורית די גדולה, וכמו שכתבתי נשאר לי עודף מהמילוי (אמנם זה היה מכוון)
      תמיד אפשר להכין פחות כך שיתאים לגודל ומספר הדלוריות (או כל ירק אחר שרוצים למלא לצורך העניין)

  5. יצא מעולה, תודה רבה

  6. שוס – אפשר לרוקן את הדלוריות עם כפית פריזיאן, זה הולך בשניות ולא מסוכן מבחינת תוקפנות הדלורית הקשה. אז זה אחלה טיפ שאני תורמת פה. תודה על המתכון הנפלא. מכינים פה עכשיו .

  7. הכנו את זה עם קוסקוס במקום בורגול ויצא מושלם גם כן, אז שתדעו. עם קוסקוס מהיר הכנה, אפשרות. תענוגגגגגגג

  8. נראה טוב!

    אפפעם לא התעסקתי עם דלורית – היא ממש קשה, כמו תפוח אדמה? או שלרוקן אותה זה לא כזה נוראי כמו שזה נשמע?

    ולגבי העדשים – כמה מבושלים הם צריכים להיות? רק להשרות, או שלבשל בסיר עם מים לאיזה שעה (או אולי יותר…)?

    תודה רבה!

    • היא יותר קשה מתפוח אדמה לדעתי, ויותר מסורבלת לחיתוך בגלל הצורה שלה. זה לא צריך להרתיע אותך מלאכול אותה כי הטעם שווה את זה :) רק להיות זהירה.

      את העדשים צריך לבשל עד שהם רכים ומוכנים לאכילה, אבל לא הופכים לעיסה. הכי טוב פשוט לשים בסיר על האש עם כמות גדולה של מים ולטעום מדי פעם לראות אם זה מוכן. כשמוכן לסנן ולהניח בצד. זה אמור לקחת בערך חצי שעה, תלוי אם את משתמשת בעדשים השחורות הרגילות או בקטנות יותר כמו שאני השתמשתי (להן לוקח קצת יותר זמן מלרגילות משום מה)

      אני אוהבת להכין כמות גדולה של עדשים כאלו ולהקפיא במנות קטנות, ככה אני לא צריכה להתחיל לבשל אותן כל פעם שבא לי להוסיף חופן לתבשיל/סלט.

  9. נראה מצוין ומעורר תיאבון כרגיל :) לכמה חצאי דלורית מספיק המילוי בכמויות שרשמת? תודה :)

  10. כמי שגר במושב אמירים, וגם עוסק בבישול צמחוני – טבעוני, אני מסכים לגמרי שהטבעונות כמו הצמחונות היא עולם קולינארי מרתק וססגוני. אפשר לעשות את המרשם הזה עם קישואים גדולים במקום דלוריות ולהוסיף 2 עגבניות טריות מגוררות, וגם מעט צנוברים קלויים. דבר זה יהפוך את המנה כולה לעסיסית יותר. גם באפיה שלב ב', ניתן לאפות כאשר הקישואים שורים ברוטב עגבניות ביתי.(אשמח להעביר את המתכון המלא אם יש מי שמעונין)

    • יש בבלוג גם מתכון לירקות ממולאים ברוטב עגבניות, אמנם המילוי שונה – אורז ושבבי סויה (טחון מהצומח), והבישול על הגז ולא בתנור. כמובן שאפשר גם לעשות שילובים בין המתכונים או להשתמש באיזה ירקות שאוהבים, זה עובד עם כל ירק שניתן למלא.
      המתכון השני:
      http://tivonim.wordpress.com/2012/06/30/hello-world/

      הצנוברים אכן מוסיפים, רק חבל שהם כ"כ יקרים :(

      • לצנוברים יצא שלא בצדק שם של מצרך יקר. האמת היא, שהם לא כ"כ יקרים, אפשר להשיג ב-120 ש"ח לק"ג, פחות ממחיר של גבינת עיזים טובה. מאידך, הם עשירים בטעם ובערכים תזותיים חשובים, ולכן לא צריך להשתמש בכמות גדולה בכדי להעשיר כמעט כל מנה צמחונית-טבעונית.

    • לשמואל, תשלח בבקשה מתכון מלא.

  11. תודה רבה, זה מאוד טעים.

  12. אני מבשלת עכשיו את העדשים השחורות והמים נצבעו בשחור. העדשים נראות יותר ירוק מאשר שחור. האם זה נורמלי?

    • כן, כנראה קנית את הירוקות ולא השחורות. זה גם בסדר :)
      אפשר לשטוף את העדשים בסוף הבישול, שלא יישאר צבע, אם את רוצה.

      • מוזר! שחורות שהן ירוקות.מסתבר שיש זן כזה(נקרא Mt Byron black lentils ואלה שלא מורידות צבע נקראות Black Beluga Lentils).ומסתבר שזה העדשים השחורות של "תבואות"(אורגני). בכל אופן, יצא נפלא!! מאוד טעים ואני בטוחה שגם יהיה מהיר יותר פעם הבאה כי כבר מכירים את המתכון. מה שאומר שנכנס למועדפים. תודה תודה :)

  13. שלום לך.
    הכנתי ויצא נפלא.
    גם אני קניתי עדשים שחורות שיצאו ירוקות.
    הוספתי גם פטריות,
    השתמשתי בבורגול עבה.
    גם אסתטי לאירוח, גם טעים.
    ואפילו טעים יותר למחרת, עקב ספיגת הטעמים.
    מתכון מדוייק ומעולה.
    ת ו ד ה.

  14. האם אפשר להחליף את הבורגול בקינואה (על מנת להפוך את זה לכשר לפסח)?

  15. התגובה הייתה לשמואל ומשום מה נרשמה למטה בבלוג – אני מעוניינת במתכון, deynakol@gmail.com
    תודה

  16. סליחה אם אני מטעה, אבל בורגול זה סוג של חיטה ומכיל גלוטן, והמתכון מתויג כ-ללא גלוטן.

    • צודקת,
      המתכון שויך לקטגוריה הזו כי אין שום בעיה להחליף את הבורגול באורז מבושל או קינואה :)

  17. אפשר להחליף את העדשים השחורות במשהו אחר?

  18. אפשר להוסיף גם צנוברים קלויים? זה הולך ביחד?

  19. יצא טעים ומיוחד!!! מילוי טעים בפני עצמו ויכול לשמש כתוספת למנה בשרית. תודה על המתכון.

  20. היי נופר,
    האם ניתן להכין היום את הדלורית עם המילוי אבל לאפות רק מחר לקראת ערב החג?
    או שעדיף להכין רק את המילוי היום ומחר לחצות, לרכך ולמלא את הדלורית?
    תודה!! נופר

  21. תודה רבה!! חג שמח :)

  22. מה דעתך קודם לבשל ואז לחתוך? החיתוך יהיה הרבה יותר קל

  23. אפשר לרכך אותה במיקרו ואז קל לחצות,כרגע עשיתי זאת עבור ממרח חומוס ללא חומוס שלך☺
    זהירות זה רותח אחכ בזהירות להוציא עם מגבת מהמיקרו ולשטוף במי ברז קרים או להמתין שיתקרר מעט למי שיש סבלנות.

  24. מאוד אוהב את הבלוג שלך!
    חוזר לפה כל הזמן :)

    הכנתי ויצא מדהים, אם כי את הדלורית אני בספק שאני אכין שוב (המון עבודה)
    רציתי לשאול בנוגע למילוי – האם ניתן את הדלורית להחליף בבטטה ועדיין יצא טעים כמו שיצא במתכון פה?
    ואת המילוי החדש – אפשר למלא איתו עגבניות ופלפלים?

    תודה :)

  25. היי. איך מכינים קציצות מהמילוי?

    • מוסיפים קצת קמח כלשהו ומים עד שמקבלים עיסה שמחזיקה את עצמה – מכיוון שלא עשיתי את זה בעצמי במדויק אני לא יודעת לתת לך כמויות מדויקות… סליחה

  26. היי, אפשר להחליף לקוואקר במקום הקמח?

כתיבת תגובה