סופגניות אפויות טבעוניות

סופגניות אפויות טבעוניות

מיני סופגניות טבעוניות אפויות, רכות ומתוקות, בגודל דיאטתי (הידעתם שבחצי סופגניה יש רק מ ח צ י ת מכמות הקלוריות שיש בסופגניה שלמה??!)

אז החורף מסרב להגיע, ומתכוני המרקים והחמין ימתינו עוד קצת ויפנו מקום לצרבת הממשמשת ובאה עלינו לטובה עם חג החנוכה. חג השומן הלאומי. אני מודה שלביבות אפויות זה לא ממש זה, אבל מסתבר שסופגניות אפויות זה לגמרי זה! ענני שמרים מתקתקים במילוי ריבה מתפרצת, או במילוי שוקולד נוגט ניגר.. שמישהו יבוא לבית שלי מיד ויקח את זה ממני. זה לא ייגמר בטוב.

רגע לפני שצוללים לבצק, וידוי קטן: מעולם לא השתגעתי על סופגניות. במיוחד התעשייתיות האלה, מלאות השמן והריבה הזרחנית, שרק מלראות אותן כבר יש לי צרבת. אבל הסוג האפוי הזה שצץ לי מהתנור לוקח את הסופגניות התעשייתיות בסיבוב – בלי השמן, בלי הביצים ובלי צעדת הבושה מהמאפייה לאוטו…

 

למי שרוצה להזכר בנזקים של שנה שעברה, הנה כמה תזכורות:

לביבות תפוחי אדמה פשוטות

לביבות בטטה מתוקות ומהממות

עוגיות חנוכה פריכות

 

 

ועכשיו, קדימה לעבודה.

 

מצרכים

 

לבצק

כ-40 סופגניות מיני
  • ½ 3 כוסות קמח לבן (500 גרם)
  • 1 כף שמרים יבשים אינסטנט (או חצי שרית שמרית)
  • ½ כוס סוכר (אפשר להפחית ל-⅓ כוס למי שמעדיף מתיקות עדינה יותר)
  • ¾ כוס חלב סויה*
  • ¼ כוס רסק תפוחים (60 גרם = 3-4 כפות)
  • ⅓ כוס שמן
  • ½ כפית מלח
  • כף סילאן + קצת שמן למריחה על הסופגניות (אופציונלי)

 

* חלב הסויה חשוב כי הוא תורם לרכות של הבצק, אבל מי שרגיש לסויה יכול להמיר במים.

 

למילוי

  • ריבה שאוהבים – כל טעם יעבוד
  • מלית שוקולד (הסברים בהמשך)
  • כל ממרח שאוהבים (מישהו אמר לוטוס?!! אללי)

 

להגשה: אבקת סוכר

 

הכנת הבצק

מנפים לקערה את הקמח ומוסיפים את כל חומרי הבצק מלבד המלח. לשים מספר דקות, מוסיפים את המלח וממשיכים ללוש במרץ ובנחישות עוד 15 דקות, למי שלש ידנית. במיקסר גם 10 דקות יספיקו. הבצק אמור להתגבש ולהשאר מעט דביק, אבל לא כזה שאי אפשר ללוש אותו. אם הוא קשה מדי או יבש, מוסיפים קצת חלב סויה / מים וממשיכים ללוש. בצק שמרים צריך להשאר קצת דביק ורך, אחרת הוא מתייבש.

מכדררים את הבצק ומניחים בקערה. משמנים את הידיים וטופחים עליו קלות כדי לשמן אותו, שלא יתייבש. מכסים ומניחים להתפחה של כשעתיים.

הבצק הזה לא תופח טוב במקרר למשך הלילה, לפחות מהנסיונות שלי, אבל אפשר להכין אותו בלילה ולהניח במקרר, ובבוקר להוציא אותו לשעה כדי שיחזור לטמפרטורת החדר, ללוש שוב לכמה דקות, ואז להניח להתפחה.

כשהבצק הכפיל את נפחו, יוצרים את הסופגניות – כדורים קטנים, בקוטר של 2 עד 2.5 ס"מ (שזה כמו משמש קטן, או כדורי צמר גפן, למי שמכיר). מסדרים בתבנית עם רווחים של כ-2 ס"מ אחד מהשני, ומכסים להתפחה שנייה של כשעה.

למי שרוצה ציפוי שזוף ומבריק, אני ממליצה להבריש את הסופגניות בתערובת של סילאן ושמן, אבל למי שמתכוון לכסות אותן באבקת סוכר, זה לא כל כך משנה, ואפשר לדלג על זה.

אופים כ-20 דקות על 170 מעלות. חשוב מאוד לא לאפות אותן יתר על המידה, שלא יתייבשו ויאבדו מהרכות שלכן. מכיוון שזה משתנה בהתאם למיקום בתנור, הסוג שלו וגודל הסופגניות – חשוב להציץ מדי פעם ואם הסופגניות אפילו רק התחילו להזהיב, להוציא ולבדוק אחת כדי לוודא שהבצק נאפה היטב מבפנים.

 

המילוי

את המילוי עדיף להזריק כשהן חמות, בעזרת מזרק פלסטיק כזה שקונים בכל בית מרקחת.

אז מה נזריק? אפשר ללכת על כל ממרח שאוהבים, למען האמת. ריבה ביתית או קנויה, ממרח ביתי או קנוי.

אני מילאתי חלק בריבת תות קנויה, וחלק ברוטב שוקולד שהכנתי משוקולד מריר מומס עם חלב סויה ואבקת נוגט. הכמויות הן משהו כמו רבע כוס חלב צמחי (לא משנה איזה) על 100 גרם שוקולד, ואם יש לכם במקרה אבקת נוגט – תוסיפו כף. ממיסים את השוקולד עם החלב במיקרו בפולסים קצרים של 30 שניות, מוסיפים את הנוגט, מערבבים – ומוכן להזרקה.

האמת? הן כל כך טעימות ככה בלי כלום, שאני בכלל לא בטוחה שהמילוי הכרחי…

 

לפני ההגשה אני מאוד ממליצה לתת להן חימום קל במיקרו, וכמובן לקשט באבקת סוכר. 

חג שמח!

סופגניות אפויות טבעוניות

סופגניות אפויות טבעוניות

סופגניות אפויות טבעוניותסופגניות אפויות טבעוניותסופגניות אפויות טבעוניות

סופגניות אפויות טבעוניות

סופגניות אפויות טבעוניות

סופגניות אפויות טבעוניות

סופגניות אפויות טבעוניות

סופגניות אפויות טבעוניות

 

128 תגובות

הוסף תגובה
  1. קודם כל תודה רבה על המתכון. האם אפשר גם לטגן אותן? פעם אכלתי סופגנייה אפוייה ולא ממש התחברתי…

    • האמת היא שעוד לא הספקתי לנסות לטגן אותן, אבל אם את מנסה – אשמח לעדכון איך זה יוצא!
      ממליצה לנסות אחת או שתיים קודם, לראות שזה בסדר ואז להמשיך, או מקסמום לאפות במקום. גם אם לא תצא מזה סופגניה מדהימה לטעמך, יצאו לך לחמניות מתוקות וממכרות שאין סיכוי שלא תאהבי.. :)

      • הוכנו היום בטיגון ויצאו לא פחות ממושלמות!! צריך רק להקפיד לשטח אותן מעט לפני ההתפחה השנייה כדי שייצאו יותר בצורה של סופגנייה ופחות כדור.. מהממות!!

    • אפיתי ולא יצא בשיא … יצאו פיתות יבשות … הבצק עצמו לא מספיק מתוק .. לא מומלץ

      • אם יצאו לך פיתות סימן שהבצק לא תפח היטב, ממליצה לחזור לבדוק למה (יש המון סיבות שבצק שמרים לא תופח, כמו שמרים לא טובים, קור, לישה לא מספקת, ועוד)

  2. נופר, את כה אכזרית!!! יש לי חולשה לסופגניות וזאת כבר שנתי השניה בדרכי החדשה, שאני חשה געגועים עזים…העם דורש לשקול מכירה בהקדם!

  3. נראה מעולה, השאלה היא איך זה יצא בקמח מלא? יותר כבד זה בוודאי, אבל אפשרי לדעתך?

    • מן הסתם זה ירגיש יותר כמו לחמניות מאשר סופגניות (והרי האפייה לעומת הטיגון גם ככה קצת גורמת לזה), אני חושבת שסופגניה בבסיסה לא צריכה/יכולה להיות "בריאה", עדיף להכין שיהיה ממש טעים ולהסתפק באחת או שתיים, מאשר לעשות כל כך הרבה פשרות בטעם רק בשביל לאכול עוד אחת (שהרי גם ככה זה משמין ולא הכי בריא כי זה מכיל הרבה סוכר ושמן וקמח ונטול ערך תזונתי). אם כבר, אז כבר.
      אבל אם את מוכנה לקחת את הצ'אנס, מוזמנת לנסות ולחזור לדווח.. :)

  4. האם אפשר להמיר את הקמח הרגיל בקמח חומוס/אורז או טפיוקה למען אלו שאסור להם גלוטן וגם אסור להם קורנפלור?

    • לצערי ממש לא, קמח חומוס לא תופח ולא אוורירי ונשאר רטוב. יצאו לך יותר מעין קציצות חנק מאשר סופגניות :)
      יכול להיות שיש גרסה נטולת גלוטן וטבעונית אבל אנ