כדורי "בשר" טחון מהצומח ברוטב עגבניות

כדורי "בשר" טבעוניים, עשויים מטחון מהצומח עם אורז ועדשים כתומות, ברוטב עגבניות.

את הכדורים האלה אפשר להוסיף לכל רוטב שאוהבים, הטעם שלהם יחסית ניטרלי (אם כי טעים גם בפני עצמו).

כמו כל כדורי הבשר הטבעוניים, מידת היציבות שלו בינונית בלבד, ולכן ההמלצה היא להכין את הכדורים בנפרד בטיגון או אפייה, ורק אז להוסיף אותם לרוטב או לשפוך אותו עליהם. הם גם מתייצבים קצת יותר אחרי שהם מתקררים.

למנוסים יותר אני ממליצה לנסות להוסיף אפילו עוד מרכיב של דבק, כמו פשתן טחון עם קצת מים, או זרעי צ'יה מושרים. בפעם הבאה אנסה גם בעצמי ואעדכן במידת הצורך.

אני בחרתי לטגן אותם בשמן חצי עמוק (מחבת – עם שכבה נאה של שמן), ולמרות שרציתי לנסות גם גירסה אפויה – לא יצא לי בסוף. אם מישהו אמיץ דיו לנסות, אשמח לעדכונים איך זה יוצא ואם יש עצות לשיפור. ככה או ככה, אני תמיד ממליצה לעשות נסיון לפני שמכינים את כל הכמות, ככה אפשר לתקן את העיסה ורק אז להמשיך.


מצרכים

כ-35 כדורים
 
  • 1/2 חבילה של "טחון מהצומח" של טבעול, או 200-250 גרם שבבי סויה מושרים וסחוטים
  • 3/4 כוס אורז עגול (אפשר לבן או מלא)
  • 1/3 כוס עדשים כתומות יבשות
  • 1 בצל קטן
  • 1 שן שום
  • 2-3 כפות קמח (לבן או מלא)
  • מלח ופלפל
  • להגשה: רוטב עגבניות

הכנה

שמים בסיר את האורז והעדשים היבשות. את האורז לא לשטוף! אנחנו רוצים לשמר את העמילן שלו.

מוסיפים קצת מלח ו-2 כוסות מים רותחים, נותנים להם לרתוח שוב, מעבירים לאש הכי קטנה ומכסים.

בינתיים מטגנים בצל קצוץ כמה שיותר דק (לא כמו אצלי בתמונות – שיצא קצת גס מדי) עד שהוא רך ומתחיל להשחים. מוסיפים את השום קצוץ או כתוש פנימה וממשיכים לטגן עד שהבצל רך לגמרי.

אחרי בערך 20 דקות בודקים את האורז: אם הוא כבר רך ונגמרו המים, להוסיף כל פעם קצת ולהמשיך לבשל בלי מכסה, תוך כדי בחישה מדי פעם, עד שנוצרת מעין עיסה דביקה בלי נוזלים. אם זה מתייבש מדי אבל עוד לא מספיק דייסתי – אפשר להוסיף כל פעם קצת ולהמשיך לבחוש.

את הטחון מהצומח מפשירים במיקרו לדקה עד שהוא רך, או אם השתמשתם בשבבי סויה משרים וסוחטים.

שמים הכל ביחד בקערה – הטחון, הבצל המטוגן, האורז עם העדשים.

בכלי קטן בצד מערבבים 2 כפות קמח עם קצת מים עד שנוצרת בלילה סמיכה ודביקה. מוסיפים אותה לתערובת, ביחד עם מלח ופלפל, ומערבבים היטב עד שנוצרת לנו עיסה דביקה ואחידה. לא אמורים להיות בה נוזלים. אם במקרה יש, נסו לנקז אותם ולהספיג בנייר סופג, או שתוסיפו קצת פירורי לחם שיספגו אותם.

אופציות לשדרוג של העיסה (באחריות המשתמש) – תבלין של עוף בגריל; פטרוזיליה/כוסברה קצוצות דק; קצת רסק עגבניות; או כל תבלין אחר שבא לכם.

בידיים רטובות יוצרים כדורים ע"י הידוק של התערובת וגילגול לצורה של כדור. זאת כדי להוציא את האוויר או הנוזלים אם יש.

אני טיגנתי אותם במחבת גדולה עם שכבה יפה של שמן. מי שרוצה לנסות גרסה אפויה מוזמן – ואשמח לעדכונים איך יצא. ממליצה לרסס בשמן לפני האפייה, שלא יתייבשו.

למעלה: האורז עם העדשים. למטה: העיסה אחרי ערבוב. לא מעורר תאבון עדיין, הא?

זה כבר מתקרב למשהו אכיל…

ו… יאמי!

למי שמעוניין במתכון לרוטב עגבניות להגשה, הנה רוטב העגבניות הרב תכליתי שלי שמשמש אותי בכל מקום שבא לי רוטב אדום:

  • 1 בצל
  • 2 שיני שום
  • 1 קופסה של רסק עגבניות (240 גרם)
  • 1 קופסה של קוביות עגבניות (240 גרם) (ניתן להחליף ב-3 עגבניות טריות, אבל חשוב שיהיו מאוד בשלות ומתוקות, אחרת זה יבאס. וגם רצוי לחלוט אותן קודם כדי להפטר מהקליפות, כי גם זה מבאס. נכון שכבר עדיף להשתמש בקוביות מהקופסה? אמרתי לכם)
  • כמה עלי בזיליקום טריים (אופציונלי)
  • מלח פלפל, פפריקה מתוקה, סוכר

מטגנים את הבצל עד שמתחיל להזהיב, מוסיפים את השום הקצוץ/כתוש לטיגון של דקה. מוסיפים את העגבניות והרסק + בערך כוס מים, מלח פלפל לפי הטעם, פפריקה מתוקה ו/או חריפה, סוכר ואת עלי הבזיליקום. נותנים לרוטב לרתוח ומעבירים לאש קטנה לבישול של כ-10 דקות. אחרי 10 דקות טועמים ומתקנים תיבול. מבשלים לעוד 5-10 דקות ומכבים את האש.

בתאבון!

 

62 תגובות

הוסף תגובה
  1. אפשר להדביק עם פירה מתפוח אדמה אחד לכמות הזאת.
    אחרי יום זה יהיה יציב מאד ("מאד" זה יחסי, אבל תפוח אדמה מדביק יופי)
    השיטה הכי קלה להיכן פירה היא לשים תפוח"א במיקרו בתוך שקית לשמונה דקות.
    הוא מתרכך ואפשר למעוך אותו בקלות.

  2. טחון מן הצומח של טבעול מכיל ביצים

  3. עשיתי אותם יותר קציצות ויצא אחלה! עם אורז ורוטב העגבניות מעדן.

  4. אפיתי אותן. יצאו טיפה יבשות ,אך עם טחינה ו רוטב עגבניות מעולות!
    תודה.

  5. היי,
    במה אפשר להחליף את האורז העגול? (אני בד"כ לא קונה ואני לא רוצה לקנות במיוחד)
    את חושבת שאם אבשל אורז מיקס (אדום, שחור, מלא) עם קצת יותר מים כדי שיהיה דביק זה ייצא טוב?
    תודה!

    • המיקס אני לא בטוחה, אבל אורז מלא גם יעשה את העבודה, פשוט תבשלי אותו הרבה זמן עם הרבה מים עד שהוא נהיה דביק ועיסתי.

      • תודה. שאלה נוספת, כמה זה 200-250 גר׳ שבבי סויה בכוסות?

        • התקלת אותי. אני לא יודעת להגיד לך כ"כ, בעיקר מהסיבה שאני לא משתמשת בשבבים היבשים אלא בטחון מהצומח..
          אני משערת שאחרי הסחיטה זה יוצא בערך כוס וחצי, בהערכה גסה מאוד.השבבים אמורים להיות בערך חצי מהתערובת, לא יותר מזה (כי הם לא נדבקים, אז צריך שבערך חצי מהעיסה תהיה מורכבת מהאורז ושאר החומרים)

        • שאלה – האם בטחון מן הצומח יש ביצים? האם אפשר להשתמש בקמח חומוס במקום בלילת קמח? תודה
          נ.ב. מתה על הבלוג שלך :)

        • בטחון מהצומח אין ביצים.
          אני טבעונית והבלוג כולו על טהרת הטבעונות, אז אין מה לדאוג בקטע הזה :)
          אין בעיה להחליף קמח רגיל בקמח חומוס, זה פשוט ישנה קצת את הטעם, אבל לא בהכרח לרעה.

          נ.ב תודה! :)

  6. [...] 350 גרם רוטב עגבניות (בערך 2 כוסות של רוטב שכבר הכנו מראש, או הקפאנו). למי שרוצה, מתכון לרוטב עגבניות בסיסי יש בסוף המתכון הזה. [...]

  7. הי נופר,
    אחלה בלוג!
    חשבתי לעצמי למה לא לבשל את הקציצות ברוטב העגבניות במקום לטגן – לאפות.
    מה דעתך?

    • אפשר גם לאפות.
      טיגון תמיד נותן תוצאות יותר עסיסיות, אבל הרבה אנשים סיפרו לי שאפו את הקציצות וזה יצא להם טוב (בגלל שבמילא אוכלים את זה עם רוטב כלשהו, זה לא נורא אם הן קצת מתייבשות)

      • תודה על התגובה המהירה!
        טעיתי בניסוח, התכוונתי לשאול אם אפשר לבשל אותן ברוטב במקום לטגן או לאפות.
        (יצא לי מקף במקום קו נטוי…:)

        • ברוטב סביר להניח שהן יתפרקו. הן לא מספיק יציבות כדי להחזיק מעמד בבישול ברוטב..

  8. תודה רבה. יצא טעים. הוספתי פטרוזיליה ורסק עגבניות ויצא נוזלי אז הוספתי נבט חיטה. ממש טעים.

  9. היי, האם זה אפשרי לשנות את הקמח לקמח מצה/תפו"א? ולהשתמש באורז לבן רגיל?…תודה!

    • כן,
      רק קחי בחשבון שהטחון של טבעול לא כשר לפסח כי הוא עשוי מתערובת של חלבון סויה וחיטה. אז תצטרכי להשתמש בשבבי סויה היבשים.
      ממליצה לך להוסיף קמח תפוחי אדמה על פני מצה, הוא מדביק יותר טוב.
      תרגישי את העיסה תוך כדי ותראי שהיא לא מתפרקת לך בידיים ושאת מצליחה ליצור כדורים.
      אם צריך, תוסיפי גם קצת קמח מצה.

  10. הכנתי אתמול יצא מעולה! אפיתי בתנור עם ספריי שמן מלמעלה והוספתי את הרוטב מעל בהגשה. מעדן! תודה

  11. נראה מדהים! :)
    מה אפשר לעשות כדי שלא יתפרק על המנגל?

    • לא יצא לי לנסות אותם בגודל גדול כזה שמתאים למנגל, אבל אם הייתי עושה את זה, הייתי מוסיפה עוד קמח ואם צריך קצת מים ובודקת אם צריך להוסיף משהו. גם הייתי מכינה את הקציצות מראש ושמה במקרר, שיתייצבו בצורה של הקציצה, וככה הסיכוי שיתפרקו נמוך יותר.
      ממליצה גם להוסיף תיבול מוכן כזה של קציצות או של בשר על האש, זה יוסיף :)

  12. האם ניתן לבשל אותם בסיר עם רוטב עגבניה או שיש סכנת התפרקות?

    • רוב הסיכויים שהוא יתפרק. לכן המלצתי לטגן או לאפות בנפרד, ולשים עליו את הרוטב עם ההגשה

  13. היי,
    תודה רבה על המתכון.. נראה מבטיח :)
    האם אפשרי להוסיף גזר מגורר או שהבלילה תהיה רטובה מדי?

  14. תודה רבה על המתכון!
    הכנתי אתמול ויצא מדהים. כולם החמיאו ולא נשאר כלום

  15. נופר, תודה רבה על המתכון וכל העשייה שלך!
    הכנתי מאורז אדום ועדשים שחורות (כי זה מה שהיה בבית). לבלילה הכנסתי 2 כפות קמח חומוס, כף קמח לבן וכף פשתן טחון. את האורז האדום היה צריך לבשל יותר ולהוסיף מים ועם קצת תוספת קמח לבן הגעתי למרקם הרצוי. אאמץ את המתכון להכנת קציצות או המבורגרים :) תודה!

  16. אם יש לי סייטן אבל לא טחון, אפשר להשתמש גם בו ?

  17. טעים טעים טעים! אחת מהקציצות המוצלחות ביותר שזכיתי להכין. והרוטב…מעלף. שאפו ותודה רבה!

  18. אוהבת מאוד את הבלוג האדיר שלך, עשיתי כמה מתכונים יצאו נהדרים,כמו עוגת הגזר, והקציצות ברוטב , סוף !!! לא שיניתי דבר במתכונים ,אני ממש נצמדת למקור, והכל טעים להפליא!

  19. גיליתי איך להפוך את הטחון ליציב. והוא..לטחון אותו,יחד עם הפירורים והביצים.

  20. או כמובן בלי ביצים(רק עכשיו גיליתי שזה דף טיבעוני,סליחה)

  21. אמא שלי הכינה את זה היום, יצא מטורף, גם הקציצות וגם הרוטב. אלה ללא ספק הקציצות הכי טעימות שאי פעם אכלתי, טבעוניות או לא. והרוטב… וואו, זה יהיה הרוטב עגבניות הקבוע שלי מהיום, לפסטה או כל דבר אחר. תודה!

  22. שבבי סויה, משרים במים וזהו? איזה מרקם אני אמורה לקבל. התנסות ראשונה שלי.. (:

  23. טעים טעים טעים!!! יצא עכשיו מהתנור. בלי רוטב ובלי כלום, בעלי חובב הבשר טורף ישר מהתבנית תוך כדי דיווח ;) הוספתי קצת תבלינים הודיים: גראם מסאלה, קינמון וכמון. את כל השאר עשיתי בול לפי המתכון ויצאו קציצות זהובות, פריכות מבחוץ ורכות מבפנים וטעימות ממש. תודה על עוד מתכון נפלא!

  24. אורז לסושי זה אורז עגול?

  25. הי נופר

    קודם כל אני מתה על הקציצות האלה אבל רציתי לשאול לדעתך – אם אני מוסיפה noegg למשל (שידביק אותם עוד קצת), את חושבת שיחזיקו מעמד בבישול בתוך רוטב?
    תודה

  26. וואו. הקציצות הכי טעימות שאכלתי מעולם! השילוב עם הרוטב פשוט מושלם!!!

  27. נשמע מבטיח. יוצא יותר טעים עם שבבי סויה או טחון של טבעול?

  28. מה עם קמח חומוס במקום קמח רגיל?
    וגם באיזשהו מתכון ראיתי ששמים שיבולת שועל בצקום חלק מפירורי הלחם, מה דעתך על תופסת כזאת לקציצות?

  29. להוסיף קצת פירה לתערובת וזה שומר על יציבות וגם טעים יותר.מניסיון

  30. למי ששאלה- חצי כוס שבבי סויה יבשים = כוס שבבי סויה אחרי ההשרייה = 230 ג' שבבים מוכנים לעבודה :)

  31. עשיתי אפויות והתיבלון והטעם יצא מעולה אממה…חסרה היתה יציבות למרות שהוספתי זרעי צ'י. פעם הבאה אכניס את התערובת למקרר לפני האפייה ואנסה להוסיף גם תפוח אדמה.בכל אופן…נכנס לפנטאון..

  32. נופר היקרה, הכנתי את הקציצות שלך לביתי הטבעונית, רק החלפתי את הטופו בסיטן, ויצא פיצוץ, ומאד טעים לדברי ביתי, למעשה הם נטרפו :) תודה רבה! אמשיך לאמץ מתכונים מימך.

  33. האם לבשל להוסיף את הקציצות לרוטב ולבשל יחד(כמובן אחרי הטיגון או האפייה)

  34. צריכה תשובה די מהר… כמה זמן אופים באיזו טמפ'? תודה:)))

    • אוף, סליחה, זה היה ממש לא מהר. אבל 180 מעלות נשמע לי הגיוני, עד שמרגיש שהתייבשו אבל לא נסדקו והצטמקו לך (15-20 דקות?)

להגיב על Maytal Shemesh לבטל