חמין טבעוני

חמין טבעוני

באיחור אופנתי, החורף סוף סוף כאן. והוא מפצה על האיחור בכמות הגשם והקור (והשלג!!). לחובבי קיץ שכמותי יש לפחות סיבה אחת לשמוח – החמין המנחם והריחני בבוקר של שבת חורפית וסוערת הוא תענוג אמיתי.

אני חייבת לפתוח בוידוי – שאת החמין המסורתי הכולל בשר ושאר מרעין בישין – לא כל כך אהבתי כל חיי. דווקא עם הטבעונות, גיליתי מחדש את המאכל המנחם הזה, ופתאום הוא נראה לי כמו הדבר הכי מענג בעולם. נאלצו להסכים איתי גם אוכלי הבשר שנברו בסיר כאילו מצאו אוצר.

אני אומרת מראש – אפשר להחליף את הקטניות באילו שרוצים, ולהוסיף דגנים שאוהבים. שני הדברים שעליהם לא הייתי מוותרת בשום מצב הם הגריסים, ולפחות סוג אחד של שעועית. בגזרת הירקות – החובה הם הבצל, תפוחי האדמה והשום. עם השאר אפשר לשחק לפי הטעם והחשק.

נמנעי הגלוטן יכולים להחליף את הגריסים באורז לסוגיו (או כוסמת, כי למרות שכוסמת זה פיכסוש, מסתבר שיש כמה אנשים מוזרים שאוהבים את זה).

ולפני שתשאלו מה זה החישוקים האלו בחלק העליון של התמונות — אני אספר לכם שבזמן שפשפשתי בארון בחיפוש אחרי קטניות ודברים מעניינים להוסיף לחמין, נתקלתי בחבילה פתוחה של קנלוני שנשארו בה 6-7 צינורות ללא ייעוד בחיים, וחשבתי לעצמי – היי, זה עשוי להיות די מגניב.

אז למי שמחליט להוסיף פסטה – זה יוצא מהמם ואצלי רבו על החתיכות המצ'וקמקות האלו כאילו היו זהב, א-ב-ל! חשוב שהפסטה תהיה רק בשכבה העליונה שצפה מעל השאר, אחרת היא תספוג יותר מדי נוזלים ותהפוך לעיסה מושית של בצק שבושל יתר על המידה. ושנית, עדיף להשתמש בסוג כמו קנלוני או דפי לזניה, שעשויים מחתיכות גדולות שאפשר להזיז/להוציא/להפוך במידת הצורך. וכמובן, לא להגזים, כי הפסטה שותה את הנוזלים של החמין. את צינורות הקנלוני הפכתי פעם אחת באמצע בישול החמין, כדי שיתייבשו קצת משני הצדדים ולא יהיה צד אחד שהוא מושי מדי.

 

רכיבים

מתאים לסיר של 4 ליטר (כ-6 סועדים)
  • ½ כוס גריסי פנינה
  • ½ כוס שעועית אדומה
  • ½ כוס שעועית לבנה קטנה (או כל סוג אחר)
  • ½ כוס עדשים חומות/ירוקות
  • 5-6 תפוחי אדמה קלופים וחצויים
  • 2-3 גזרים קלופים וחצויים
  • 1 ראש שום שלם חצוי לרוחב (לקלף עד כמה שניתן בלי לפרק אותו)
  • 2 בצלים גדולים
  • 4-5 פטריות שמפיניון
  • ¼ כוס שמן
  • אופציונלי: צינורות קנלוני ריקים – כמה שנכנסים בשכבה העליונה.

את תערובת הקטניות יש להשרות 12-14 שעות מראש.

קטניות קשות כמו שעועית רצוי להרתיח, לשטוף ולסנן לפני הוספה לחמין.

 

תיבול

  • 1 כף גדושה פפריקה מתוקה
  • 1 כף מלח
  • 1 כפית פלפל שחור
  • 3 כפות סילאן*
  • 2 עלי דפנה יבשים
  • ½ כוס מים לערבוב התבלינים

*הסילאן נועד בעיקר לתת לחמין צבע, החמין לא יוצא מתוק אבל מי שרגיש לטעמים מתוקים ולא מעוניין לקחת צ'אנס, יכול להחליף את הסילאן בתיון (כן כן, כזה שעושים ממנו תה) שישרה במים לדקה לפני שיוסיף את התבלינים, ואז לזרוק אותו.

 

הכנה

קוצצים את הבצלים לקוביות גסות ומטגנים בסיר החמין עם כל כמות השמן עד שהם משחימים ומתרככים.

מעליהם מסדרים את הירקות, חצי ראש השום (אם יש לכם מקום לחצי השני – אפשר להוסיף גם אותו).

על הירקות מפזרים את תערובת הקטניות.

מוסיפים מים לכיסוי של כל הירקות והקטניות ועוד קצת.

בקערית קטנה בנפרד שמים חצי כוס מים עם התבלינים ומערבבים היטב. שופכים את הנוזל המתובל בפיזור לתוך הסיר ומכסים.

מביאים לרתיחה ראשונית ומעבירים לבישול של כשעה על אש קטנה.

מעבירים לתנור שחומם ל-110 מעלות לאפייה של מינימום 12 שעות (20 שעות אפילו יותר טוב).

בלילה לפני השינה רצוי להציץ בסיר ובעדינות להזיז אותו קצת כדי לוודא שעוד יש נוזלים שמגיעים עד למעלה. אם בהטיה קלה של הסיר לא רואים נוזלים שזזים מצד לצד, כדאי להוסיף קצת, שלא יצא חמין יבש.

בתום הבישול אמורים עדיין להשאר מעט נוזלים בחמין, הוא לא אמור להיות יבש לגמרי. הדרך הכי טובה לדעת שהוא מוכן ואין עודפי נוזלים היא לתקוע מזלג ולהוציא קצת מהחלק הרטוב – אם הנוזל סמיך, סימן שזה מוכן. אם זה עדיין מיימי, עדיף לתת לחמין קצת יותר זמן.

אחרי פעם או פעמיים שמכינים חמין, לומדים לתזמן אותו יותר במדויק.

שיהיה לכולנו חורף חמים ונעים! 

חמין טבעוני

חמין טבעוני

חמין טבעוני

חתולי

גם נוש מוכן לחורף!

 

65 תגובות

הוסף תגובה
  1. נפלא!!

  2. אני לגמרי הולכת לנסות את זה. אם רוצים תפוחי אדמה עם קרום קצת סטיקי, כדאי לשים אותם למעלה? ומה יכול להחליף גזר? מה עם לפת או קולורבי?
    והאם אפשר במקום גריסים חיטה?

    • למה הכוונה סטיקי?
      את תפוחי האדמה אני אוהבת לשים דווקא למטה, אבל איך שבא לך, זה לא ממש משנה..
      את הגזר לא חייבים לשים, אפשר לשים כל ירק קשה או שורש שאוהבים. לפת וקולרבי גם הולך.
      גריסים זה אחד הדברים הבסיסיים אצלי לחמין אז אני הייתי מציעה לך לשים גם חיטה וגם גריסים, אבל אם אין לך או שאת לא אוהבת גריסים, אז כמובן שזה בסדר – זה עניין של טעם. הכל מותר :)

  3. ואם יש לי כלי חרס לתנור? ניתן לותר על טיגון הבצל וישר לשים הכל בכלי החרס? מה דעתך על שזיפים מיובשים בפנים?

    • אף פעם לא ניסיתי להכין חמין בכלי חרס, אבל אין סיבה שזה לא יצא טעים.
      הטיגון של הבצל בעיקר מוציא ממנו טעמים.. אפשר לטגן במחבת ולהעביר לכלי החרס, ואפשר גם לוותר וללכת על זה בלי הטיגון.
      שזיפים מיובשים זה אפשרי – מוסיף מתקתקות, ולכן עדיף לוותר על הסילאן ולהשחים את החמין עם תיון במקום. רק חשוב לוודא שהשזיפים ללא הגלעין, שלא יחנקו לך שם בטעות.. :)

  4. מה זה החתול החמוד מדי הזה בתמונה? אפשר מתכון לזה?

  5. מתעצלת ללכת בגשם לקנות גריסי פנינה. פריקי מספיק טוב או ששווה להתאמץ?

  6. איזה נוש הורס!!!!

  7. הי נופר, אין לי תנור, רק כיריים חשמליות. האם אוכל להשאיר את הסיר בלילה על אש קטנה במקום שלב
    התנור?

    • אין לי נסיון עם כיריים חשמליות, אני יודעת שעל פלטת שבת זה עובד, הסבתות של פעם מכסות את זה עם שמיכות כדי לאגור את החום..
      עם כיריים חשמליות אני לא בטוחה שזה יעבוד, והחום עלול להיות ישיר מדי. את יכולה לנסות להגביה את הסיר מעל הכיריים (תגלגלי נחש מנייר כסף ותסגרי אותו לחישוק, תניחי אותו על הכיריים ועליו את הסיר, כך שיהיה איזה 2-3 ס"מ מעל הכיריים). תיאורטית, זה אמור לעבוד. בפועל אני לא יודעת להגיד לך איך זה יצא.. אבל אפשר לנסות :)

  8. רוצה לציין שאני מכינה חמינים כבר שנים, וזה הכי טעים שיצא לי!
    נראה לי גם פעם ראשונה שאני אוכלת ביום ראשון חמין משבת…
    תודה לך!

  9. הכנתי אתמול, כמעט בדיוק לפי ההוראות אבל עם דפי לזניה שהיו לי בבית. השינוי השני שנאלצתי לעשות היה קיצור הזמן. התחלתי להכין ביום שישי בבוקר ורציתי שיהיה מוכן בערב. ההשרייה התקצרה, את השעועית השרתי במים רותחים ובישלתי מעט במיקרו בנפרד ואח"כ העמדתי את הסיר לפי ההוראות ובישלתי על הגז כשלוש שעות ואז כחמש שעות בתנור. היה מ ע ו ל ה! עשיר בטעמים, נימוח במידה וגם מי שלא אוהב חמין (בן הזוג) ממש נהנה ולקח תוספת. תודה על מתכון מופלא. אני מתארת לעצמי איך זה משתבח אם נצמדים להוראות :-)

  10. הי, אני קצת טירונית בקטניות- כשכתבת להשרות את "תערובת הקטניות". מה זה כולל חוץ מהשעועיות? גם עדשים צריך להשרות 12-14 שעות? וגריסים הם לא קטניות, נכון?
    האם יש אפשרות להשתמש במקום זה בשעועית שכבר מבושלת (קפואה)? קשה לי לתכנן את החמין 24 שעות מראש..
    תודה!

    • בעקרון רק קטניות קשות כמו שעועית צריכות השריה ממושכת, אבל מכיוון שזה לא משנה כי הכל מתבשל מעבר לדרוש, ומכיוון שהשרייה ממושכת רק משפרת את הערך התזונתי, אני מרגישה לגמרי בנוח להשרות הכל ביחד. את הגריסים לא חייבים, אבל אפשר, זה לא מזיק.
      וכן, אפשר להשתמש בשעועית מבושלת, רק שימי לב שהיא לא מבושלת מדי כי אז היא עלולה לגמרי להמעך לך בחמין (בכל זאת בישול מאוד ממושך). אם זו שעועית קפואה של סנפרוסט זה בסדר כי היא לא לגמרי מבושלת, רק חלקית, עד כמה שזכור לי.
      בכל מקרה, חמין עדיף לתכנן מראש, ככה לא נתקעים עם רכיבי ברירת מחדל..
      וטיפ קטן: אפשר להשרות קטניות ואז להקפיא אותן אחרי השריה. ככה אפשר בכל זמן להפשיר ומיד להוסיף לחמין או לכל תבשיל אחר.

  11. נפלא, תודה! אני אאמץ את הטיפ :-)

  12. נראה מצוין! נראה לך הניתן לוותר על הפטריות?

  13. יש לי שמן קוקוס, שמן זית ושמן שומשום. מה הכי מטעים?
    תודה

  14. רק רציתי לעדכן שיצא מעולה! אפילו ספקנים בענייני צמחונים אמרו שיש לזה טעם של חמין :-) איזה כיף…!

  15. תודה רבה!
    יצא פשוט מצוין :)!!!!

  16. מישהו ניסה בסוף על כיריים חשמליים? אין לי תנור ועשית לי חשק לנסות !

  17. מבינה שאפשר כל אחת מהן, אבל איזה עדשים עדיף לדעתך – האדומות או הירוקות?

  18. זה נראה מצוין!

  19. נראה לי שאפשר במקום ה"בשר" להוסיף פתיתי סויה….

    • אפשרי בהחלט למי שאוהב את הטעם. רק הייתי מרתיחה וסוחטת אותם לפני ההוספה לסיר, כדי להפטר מטעמי לוואי למניהם

  20. היי נופר, באיזה שלב צינורות הקנלוני נכנסים לחגיגה?

  21. אם מכינים בסיר לחץ מהם הזמנים? אין לי סיר מתאים לתנור לדעתי

  22. נוסה ביום שישי לארוחה משפחתית ויצא מעולה.. לא היה לי סיר מתאים לתנור ולכן שמתי על הגז באש קטנה כמה שעות טובות. בסביבות 6 לדעתי.. הוספתי גם בטטה, חיטה במקום השעועית האדומה וערמונים. כמו כן הוספתי קישקע טבעוני שיצא קצת יבש אבל הוסיף עניין נוסף לחמין.. בהחלט נחזור על זה!

  23. היי בוקר טוב, נראה לך אפשרי שאני אשרה את הקטניות היום בערב ואתחיל להכין מחר על הבוקר וזה יהיה מוכן לאחהצ? נניח אם אבשל רק על גז ובלי תנור בכלל? תודה

  24. הכנתי את החמין (פעם ראשונה בחיי שמכינה) ויצא מעולה!!! הוספתי גם קולרבי ובטטה במקום הגזר:) גרף מחמאות גם מקרניבורים וגם מאנשים שחשבו שלא אוהבים חמין:)) מדהים איך המתכונים שלך תמיד מצליחים לי. תודה רבה!!

  25. הכנתי את החמין לפני כמה שבועות (כפי שכתבתי ושיבחתי). רוצה להכין שוב אבל יש לי רק גריסים רגילים ולא גריסי פנינה הפעם. מה ההבדל והאם אפשר להשתמש במתכון?

    • עקרונית אין בעיה להכין עם הרגילים, ואין הנחיה מיוחדת עבורם, אבל קחי בחשבון שהטעם והמרקם שלהם קצת שונה מהפנינה כי הם מכילים את הקליפה הגסה יותר.

  26. שאלה, אין לי סיר לתנור אלא סלואן קוקר, אז אם אני מוגנת וכו' מביאה לרתיחה ואח"כ פשוט מעבירה לבישול איטי בלילה לסלואו קוקר?

    • סלואו קוקר מבשל קצת אחרת מתנור אבל גם בו יוצא טעים עד כמה שדיווחו לי (לא ניסיתי בעצמי, אין לי כזה..)

  27. אני הכנתי בסיר חשמלי לכל הלילה ועוד קצת, יצא מצויין!! תודה

  28. היי נופר,
    כבר רוצה להכין , רק רציתי לשאול:
    א. אין לי תנור רק טוסטר אובן, אפשר לשים את החמין על פלטה של שבת? לכמה זמן?
    ב. האם אפשר לבשל את החמין על אש נמוכה?
    ג. את השעועית הלבנה והאדומה עדיף להשרות 24 שעות?
    תודה רבה!

    • מתנצלת על התשובה המאוחרת, אבל בכל זאת:
      א. אפשר על פלטה, עדיף לתת לחמין להתבשל על הגז כשעתיים ואז לשים על הפלטה. יש כאלו שמכסים עם שמיכה (כזו שלא יכולה להתלקח כמובן) כדי שהחום יהיה אחיד. אפשר להתייחס לזה כמו תנור, להשאיר למשך הלילה, ולמחרת אפשר כבר לאכול…
      ב. אפשר, אבל זה יוצא שונה מאשר בתנור/על פלטה.
      ג. כן, את כל הקטניות הקשות עדיף להשרות יממה מראש, כמו שעועית לסוגיה, חומוס וכו'.

  29. הכנתי ושמתי למעלה לזניה מאורז מלא. יצא מעולה!

  30. שלום נופר, שאלה קצת של מתחילה… את הסיר שאני מכניסה לתנור לכסות? ומה עדיף – תנור או כיריים חשמליות? אני לא בטוחה שיש לי סיר ללא ידיות פלסטיק. אם ארצה על כיריים חשמליות אפשר לשים את הסיר ישר על הכיריים?

    • כמובן, הסיר צריך מכסה.
      תיאורטית אפשר להכין חמין גם על הגז, אבל צריך אש מאוד נמוכה ואפילו ליצור הגבהה לסיר בעזרת נייר כסף או משהו כזה. אין לי נסיון עם כיריים חשמליות, מצטערת..

  31. שוב רוצה להכין לשבת אך יש רק שעועית שחורה שהושרתה לפני כמה חודשים ומאז יושבת במקפיא (לא אספיק לקנות שעועית חדשה ולהשרות בזמן) נראה לך בסדר? אין לי מושג כמה זמן אפשר להחזיק שעועית במקפיא…

    • מצטערת שלא הגבתי בזמן!
      מקווה שהסתדרת ויצא טעים בסוף :)
      וגם לי אין מושג כמה זמן שעועית מחזיקה, זה כנראה תלוי כמה טריה היתה מלכתחילה, ובמקפיא עצמו

      • יצא כרגיל מעולה מעולה. הגעתי למסקנה שהמתכון הזה פשוט מוצלח בכל צורה ועם כל אילתור:) אגב, שעועית שחורה זה שוס רציני. כמו כן, שידרגתי עם 200ג' ערמונים בווקאום – מומלץ בחום…

  32. אם יש לי בן משפחה (מעצבן במיוחד) שלא חובב שום או בצל, אפשר לוותר?
    פשוט להתחיל בבישול הקטניות ולהמשיך כרגיל?
    או שחייבים את השמן כדי שלא ייצא יבש?
    ואם אפשר בלי בצל אז איפה ואיך ומתילה ןסיף את השמן?

    • תנחומיי על בן המשפחה הזה!
      זה בטח יהיה קצת פחות טעים בלי הבצל, אבל אפשרי. אפשר פשוט להניח על השמן ישר את הירקות בתחתית הסיר (אולי עדיף שכבה של פרוסות תפו"א שיספגו את החום ויגנו על האחרים)

  33. תודה על מתכון מנצח… מכינה את החמין בפעם השלישית היום… הכנתי פעמיים, יצא מעדן,
    וקיבלתי "הוראה" משפחתית להפוך את זה למסורת שבת. גם אוכלי הבשר שהרימו גבה כשהבינו שהם הולכים לקבל חמין טבעוני, טרפו את החמין ולא השאירו גרגר גריסים :)

  34. החמין מושלם!!!
    תודה תודה תודה, בהשראתך היה לנו טעים בטירוף!

  35. יצא מושלם מושלם מושלם!!
    לא היה לי זמן להשרות את סוגי השעועית, אז הרתחתי אותם בערך רבע שעה, ונתתי להם להישאר במים החמים עד שהייתי צריכה להוסיף אותם לסיר. יצא באמת טעים בטירוף. תודה רבה!

  36. כתבת להרתיח קטניות קשות, האם רק להביא להרתחה בסיר נפרד לפני שמכניסים או ממש לבשל אותן שיתרככו? בקטניות קשות את מתכוונת לשעועית?

    • עדיף להרתיח בסיר נפרד ואז לסנן מהמים, כן, אבל זה לא חובה בכלל.
      קטניות קשות זה כל מה שהוא לא עדשים או מאש (שעועית לסוגיה, חומוסים)

  37. בס"ד
    האם אפשרי לשים גרירי חומוס ורק ממש מעט שעועית לבנה וגריסי פנינה?
    הבן שלי לא אוהב עדשים מכול סוג וגם לא שעועית
    תודה רבה!

כתיבת תגובה