ארוחה שלמה: תבשיל אזוקי וגזר, אורז עם עדשים כתומות וסלט סלק

ארוחה שלמה לכבוד החורף המתקרב: תבשיל שעועית אזוקי וגזר עם שבבי סויה ("בשר טחון מהצומח") ברוטב עגבניות, אורז עם עדשים כתומות וסלט סלק מגורר מתקתק.

שעועית האזוקי לא פופולרית במיוחד בארץ, ושלא בצדק: זו קטניה קטנה, כהה וחמודה; סופר-בריאה, קלה לעיכול יחסית לקטניות אחרות ויש לה טעם עדין ומתקתק.

כמו רוב הקטניות, מומלץ להשרות אותה למשך הלילה לפני הבישול. אני אוהבת להשרות כמות גדולה, לבשל, להשתמש בכמה שאני צריכה באותו רגע ואת השאר להקפיא במנות בינוניות/קטנות.

בבוקר, אחרי ההשריה למשך הלילה, אני מסננת, שוטפת את האזוקי ושמה לבישול עם מים נקיים. את הקצף שנוצר למעלה אני מוציאה, ואפילו מחליפה את המים בנגלה של מים רותחים נקיים פעם אחת במהלך הבישול. זה לא חובה, אבל המים העכורים המלוכלכים עושים לי איכס.

במקרה הזה בישלתי את האזוקי עם רבע כפית כמון, גם בשביל למנוע גזים ושאר נפלאות, וגם בשביל הטעם.


תבשיל שעועית אזוקי, גזר וטחון מהצומח ברוטב עגבניות

מצרכים

  • 1.5 כוסות שעועית אזוקי מושרית ומבושלת
  • 3 גזרים בינוניים
  • 100 גרם "טחון מהצומח" של טבעול, או שבבי סויה מושרים במים וסחוטים (אופציונלי, לא חובה)
  • 1 בצל
  • 2-3 שיני שום
  • 1 קופסה של 240 גרם קוביות עגבניות (או 2-3 עגבניות בשלות ומתקתקות)
  • 1 קופסה של 100 גרם רסק עגבניות
  • כמה עלי בזיליקום טרי
  • חופן קטן של כוסברה טריה
  • חופן קטן של זרעי כוסברה (אופציונלי) – לא יותר מ-5-7 זרעים
  • מלח, פלפל, פפריקה מתוקה, סוכר

הכנה

את האזוקי שהשרינו מעמידים בסיר עם מים וטיפה כמון לבישול על אש גבוהה.

בסיר בנפרד מטגנים את הבצל הקצוץ. כשהוא שקוף מוסיפים את השום קצוץ או פרוס לעוד דקה של טיגון. את זרעי הכוסברה כותשים בצד (או מרסקים עם סכין גדולה על קרש חיתוך) ומוסיפים פנימה.

את הגזרים קולפים וחותכים לקוביות לא גדולות ומוסיפים לסיר לטיגון של עוד כמה דקות.

את הטחון מהצומח/שבבי סויה אפשר גם לזרוק לסיר עכשיו.

אם אתם משתמשים בעגבניות טריות, תוסיפו אותן קצוצות בשלב זה לטיגון של כמה דקות לפני שמוסיפים את הרסק. אם זה מקופסה אפשר להוסיף אותן ביחד עם הרסק, פלוס הרבה מים (בערך 2 כוסות, בהמשך אולי נצטרך להוסיף עוד).

מתבלים בנדיבות: מלח ופלפל, פפריקה מתוקה, סוכר לאיזון החמיצות. את הבזיליקום והכוסברה קוצצים דק ומוסיפים.

נותנים לכל העסק לרתוח ומורידים לאש בינונית עם מכסה עקום (שיישאר רווח קטן) ונותנים לרוטב להתבשל בשקט ל-30-40 בערך או עד שהגזר מתחיל להתרכך. לפעמים אני מוסיפה גם כפית קמח / קורנפלור כדי להסמיך את הרוטב. אחרי 30-40 דקות כדאי לטעום את הרוטב ולתקן תיבול אם צריך.

את האזוקי כדאי לסנן ממי הבישול כשהיא 80% מוכנה (כלומר רכה מספיק לאכילה, אבל עדיין קצת נגיסה).

אחרי הסינון מוסיפים אותה לרוטב ונותנים להכל להתבשל ביחד עוד כ-20 דקות או עד שהגזר והשעועית מספיק רכים והכל מרגיש טעים ונעים. בכל שלב אפשר לתקן את התיבול, להוסיף נוזלים, או לפתוח את המכסה ולבשל על אש בינונית-גבוהה כדי לאדות עודפי נוזלים. בסופו של דבר אנחנו אמורים להשאר עם תבשיל די סמיך ובלי יותר מדי נוזלים עודפים.


אורז עם עדשים כתומות

מצרכים

  • 1.5 כוסות אורז לבן עגול/רגיל/בסמטי (בשביל אורז מלא זמן הבישול וכמות המים שונה)
  • 1/2 כוס עדשים כתומות
  • 2 ו-3/4 כוסות מים
  • מלח, פלפל, כורכום, כמון

הכנה

מחממים קצת שמן בסיר ומוסיפים את האורז והעדשים, מלח בנדיבות, פלפל שחור, קצת כורכום וקצת כמון, מערבבים תוך טיגון למשך דקה-שתיים. שופכים פנימה 3 כוסות של מים רותחים, מעבירים לאש הכי קטנה וסוגרים עם מכסה. עכשיו אפשר לשכוח מהסיר הזה ל-20 דקות הקרובות ולא לגעת בו, אפילו לא להסתכל עליו!

אחרי 20 דקות אפשר לקחת מזלג, לתקוע במרכז ולהזיז קצת כדי לבדוק אם נשארו נוזלים, ולהוציא כמה גרגרי אורז כדי לוודא שהוא מוכן. אם הוא רך ומוכן, אפשר לכבות את האש ושוב לשכוח מהסיר הזה ל-15 דקות הקרובות. אם נשארו נוזלים והאורז כבר רך, אפשר להשאיר את המכסה פתוח עד שהנוזלים מתאדים. אם הנוזלים נגמרו ועדיין לא מוכן (איך זה קרה?!!) אפשר להוסיף קצת מים ולהמשיך לבשל. בכל מקרה, בסיום הבישול סוגרים את המכסה ומניחים לזה ל-15 דקות. אחרי 15 דקות אפשר להסיר את המכסה ו"לפתוח" את האורז בעדינות עם כף עץ לערבוב קל והגשה.


סלט סלק מתקתק

מצרכים

  • 4 סלקים קטנים
  • 1 לימון עסיסי
  • כף סוכר
  • קורט מלח

הכנה

מבשלים את הסלקים עם הקליפה במים על אש גבוהה עד שהם רכים ומוכנים לאכילה. מקלפים אותם ומגררים גס בפומפיה. סוחטים פנימה מיץ מלימון שלם ועסיסי, מוסיפים כף סוכר שטוחה וקצת קצת מלח. מערבבים טוב טוב ואחרי כמה דקות טועמים לבדוק אם צריך לאזן את הסוכר או הלימון אחד בשני. טעים ומוכן לחיסול ממוקד כבר עכשיו, אבל הלו, תשאירו קצת לאחרים. אפשר להגיש קר או בטמפרטורת החדר.

בתאבון!

 

21 תגובות

הוסף תגובה
  1. אורי, נשמע טעים מאד!
    זוכרת אותי..? אני קוראת את הבלוג שלך (וגם מיישמת) כבר זמן מה.
    חיבוק גדול לאפרוח (שעכשיו הוא בטח כבר תרנגול גדול)!
    חן

  2. איזה יופי! אני מתה על שילוב של עדשים וגזרים. למעשה, המראה של המחבת עם התבשיל בתהליך נראה כל כך יפה שבטח הייתי משאירה אותו ככה, מלא מים ונוצץ, ושופכת על האורז כמעין תבשיל.

    • הוא נראה טוב ככה אבל הוא בעצם עדיין לא טעים במיוחד כי הטעמים עוד לא התחברו והצטמצמו.. :) אפשר מראש לשים יותר נוזלים ותבלינים ואז נשאר יותר רוטב שאפשר לשפוך על אורז או פסטה.

  3. התבשיל יצא טעים ממש, דומה לבולונז עד כמה שאני יכולה לזכור. השתמשתי בשעועית מש במקום האזוקי, כי זה מה שהיה בבית, בשבבי סויה ובעגבניות טריות. רציתי יותר רוטב ממה שהמתכון מכוון אליו אז הוספתי מים כמה פעמים ותיקנתי את התיבול. רק חבל שזה לוקח הרבה זמן יחסית.

    גם האורז עם העדשים זה רעיון טוב, למרות שהביצוע שלי קצת פחות (השתמשתי באורז מלא ולא הייתי בטוחה לגבי כמויות המים), אבל זה עדיין טעים.

  4. כמה זמן צריך להשרות את הפתיתי סיוה? על השקית כתוב שצריך לבשל 20 דקות.
    תודה!

    • עדיף לפעול לפי הוראות היצרן, יש כאלו שמרתיחים ויש כאלו שרק משרים במים רותחים. אני הייתי מרתיחה ואחרי זה שוטפת וסוחטת אותם.

  5. רציתי להכין את האורז והעדשים אבל לא היה לי מספיק אורז, אז השתמשתי בפריקי. יצא נהדר, מומלץ.

  6. וואו.. תקשיבי זו ממש ארוחה טעימה. אני אוהבת את המתכונים של הארוחות שלמות שלך.
    תודה

  7. תבשיל האזוקי יצא מעולה. ויתרתי על שבבי הסויה, ועשיתי ליד זה תבשיל של אורז מלא עם גזר טרי ואפונה, יצא שילוב מנצח :)

  8. בתבשיל אזוקי הכמות של האזוקי היא לפני או אחרי בישול? כתוב 1.5 כוסות של שעועית מושרת ומבושלת ואז בהוראות כתוב לבשל.

  9. מעולה. פשוט מעולה. הוספתי בטטה ודלעת וקצת עדשים כתומות. שיהיה..

  10. רציתי לשאול לגבי ההשרייה. אני יכולה וקל לי לשים להשרייה כל הלילה, אבל בבוקר אני קמה מוקדם כדי ללכת לעבודה ואין לי זמן לבשל בבוקר. מה יקרה אם אשרה בלילה, ואשטוף בבוקר אבל לא אבל עד הצהררים/אחרי הצהריים. זה גם יהיה בסדר?

  11. ניסית להקפיא את המנה? יצא לי הרבה, חושבת להקפיא חלק.

להגיב על yael לבטל