תבשיל שעועית אדומה ולבנה בירק

תבשיל שעועית אדומה ולבנה בירק

תבשיל בטעם חמצמץ משעועית אדומה ולבנה ברוטב של עשבים ירוקים.

המתכון הזה מבוסס על מתכון פרסי שנקרא חורשט סבזי שבמקור מכיל בשר וכמה רכיבים נוספים. אני כמובן השמטתי את הבשר כדי להכין וריאציה של חורשט סבזי טבעוני, וגם התאמתי אותו למטבח הסטנדרטי, כזה שאין בו מצרכים מוזרים כמו עלי חילבה ולימון שחור מיובש. למי שבכל זאת מעדיף את המתכון האותנטי יותר, אפרט גם את השינויים שעשיתי.


מצרכים

  • 1 כוס שעועית אדומה מבושלת
  • 1 כוס שעועית לבנה מבושלת
  • 1 צרור פטרוזיליה
  • 1 צרור כוסברה
  • כמה מקלות סלרי
  • כמה עלי מנגולד
  • 1 בצל גדול
  • 2 שיני שום
  • חצי לימון
  • חופן קטן של זרעי כוסברה (לא יותר מ-10 זרעים)
  • 1 כוס ציר ירקות / מים
  • מלח ופלפל
  • למי שרוצה את הגירסה האותנטית: עלי חילבה (ממש קמצוץ קטן) ולימון שחור מיובש אחד – ולהשמיט את זרעי הכוסברה והלימון.

הכנה

את השעועית יש להשרות יממה מראש. כדי לקבל כוס שעועית מבושלת מכל סוג צריך להשרות בערך חצי כוס מראש, אבל כרגיל אני ממליצה להשרות ולבשל כמות גדולה יותר ולהקפיא את העודפים ליום אחר.

אחרי ההשריה מבשלים את השעועית (אפשר את שתיהן ביחד) בישול ממושך, כשעתיים עד שלוש – עד ששתיהן רכות ומוכנות ב-90%. מומלץ להחליף את מי הבישול פעם אחת באמצע, ואפשר להוסיף טיפה של אבקת סודה לשתיה כדי לזרז את הבישול. בסיום הבישול מסננים ושוטפים את השעועית.

את כל העלים הירוקים משרים במים, שוטפים, מסננים וקוצצים דק. את מקלות הסלרי גם אפשר לקצוץ לקוביות או לרצועות קטנות (תלוי אם בא לכם להתקל בחתיכה נגיסה שלו או לא..).

את הבצל קוצצים ומטגנים עד שהוא מתחיל להזהיב. מוסיפים את שיני השום פרוסות לטיגון של עוד דקה.

את זרעי הכוסברה כותשים או שוברים עם סכין על קרש החיתוך ומוסיפים אותם למחבת לטיגון של דקה בערך.

מוסיפים את העלים הירוקים ומאדים אותם במחבת כחמש דקות, עד שהם מתחילים להתעלף ומאבדים מהנפח שלהם. מוסיפים בערך כוס של ציר ירקות / מים, אפשר גם יותר למי שאוהב הרבה רוטב בתבשיל. מתבלים במלח ופלפל ומכסים לבישול של כ-15 דקות עם ערבוב מדי פעם.

בשלב הזה אפשר להוסיף לתבשיל את השעועית המבושלת, מיץ מחצי לימון (למי שאוהב יותר חמוץ אפשר לזרום עם עוד לימון בכיף), ולהמשיך לבשל עם מכסה עוד כרבע שעה או עד שהשעועית מוכנה לגמרי וכל העשבים רכים. התבשיל בסופו של דבר אמור להכיל די הרבה נוזלים בנוסף לירק, ומגישים אותו על מצע של אורז.

בתאבון!

שעועית אדומה ולבנה

תבשיל שעועית אדומה ולבנה בירק

תבשיל שעועית אדומה ולבנה בירק

תבשיל שעועית אדומה ולבנה בירק

 

16 תגובות

הוסף תגובה
  1. הי איזה רעיון … זה בעצם חורש פרסי נכון?? יופי של ורסיה תודה רויטל

  2. תודה רבה נופר.
    נתת לי תפריט גם לתחילת השבוע הבא :-)
    אני כבר נהנת מהרעיונות שלך ומיישמת חלק מהם באופן שוטף,
    ומקבלת מחמאות גם מהאיש שלי,שבמפתיע,הריחות הנעימים מזמינים אותו למטבח והוא מצטרף לארוחה וטוען שטעים לו מאוד.
    עלי לציין,שבבית שלנו,הוא הטבח המפנק אותנו,ומאז שהחלטתי ללכת לכוון צמחונות,
    הוא מפנה לי את המטבח ומפרגן לך,דרכי :-),על המטעמים.
    מזל שהגעתי לאתר שלך!

  3. למי שלא אוהב שעועית (או מתקשה לעכל אותה…) אני הייתי מציעה להחליף בגרגירי חומוס. זו הווריאציה האפגאנית לחורשט הפרסי. התבשיל האפגאני נקרא: צ'לוב (chelov). מגישים אותו על אורז לבן. ואפשר גם להכין קציצות נפלאות משבבי סויה וקמח חומוס, כאלה שיחליפו את הגונדי (שהוא קציצת בשר טחון עם קמח חומוס) שמבשלים במרק עצמו ברתיחה עדינה מאוד. ובכל מקרה, בלי שום ובצל! אבל עם הרבה כרישה (החלק הלבן).

  4. נראה מעולההההההההה

  5. מזל טוב על הבלוג החדש…והתבשיל ניראה ניפלא!

  6. מזל טוב על הבית החדש :)
    המשך הצלחה ובישולים טובים !

  7. אני הייתי מוסיפה לימון פרסי מיובש…מדהים כמה עומק של טעמים הוא נותן
    תודה!

    • נכון, במתכון המקורי יש לימון פרסי מיובש, אני החלפתי אותו במיץ לימון וגרגרי כוסברה כי לא היה לי. בהחלט מומלץ להשיג ולהשתמש בו :)

  8. הכנתי גרסה מקוצרת: רק שעועית אדומה (היתה לי מוכנה בפריזר מבישול קודם), בלי סלרי ומנגולד (לא היו לי), מוגש על בורגול נטול בישול (בורגול שתפח במים רותחים ותובל בקצת שמן ומלח). ויצא מצוין!

  9. עם מה זה הולך טוב? אורז?