תבשיל לוביה עם קציצות סולת

תבשיל לוביה עם קציצות סולת

תבשיל לוביה ברוטב עגבניות עשיר עם קציצות סולת וכוסברה.

קובה, מכירים?

אז לא. כי קובה זה מסובך ולמשקיעים, ואני נמנית עם הממהרים בימים אלה. אבל מי שאוהב את מעטפת הבצק של הקובה (הסוג שעושים מסולת בלבד, לא בורגול) יתענג על הקציצות האלו.

 

מצרכים

לרוטב

  • 3 כוסות רוטב עגבניות בסיסי *
  • 2 כוסות ציר ירקות (אפשר להחליף במים, אבל לא כדאי)
  • 1 כוס לוביה יבשה
  • אופציונלי: פטרוזיליה (להוסיף בסוף הבישול)

* מתכון לרוטב בסיסי אפשר למצוא בסוף המתכון הזה

 

לקציצות הסולת

  • 1.5 כוסות סולת
  • 1 כוס מים
  • 1 כף קמח תפו"א (לא קריטי, אבל מוסיף למרקם)
  • חופן כוסברה/פטרוזיליה קצוצה
  • תערובת תיבול שאוהבים (אני השתמשתי בתערובת לקציצות)
  • 1 כף שמן
  • מלח לפי הטעם (ממליצה לשים בנדיבות)

 

הכנה

את הלוביה יש להשרות מראש, עדיף יממה. אחרי ההשריה מבשלים אותה לריכוך כמעט מושלם ואז מוסיפים לרוטב.

אפשר גם להחליף אותה בשעועית מסוג אחר.

את הרוטב שמים בסיר עם מכסה ביחד עם ציר הירקות ואפילו עוד קצת מים, עד שנהיה לנו מעין מרק אדמדם עם חתיכות צפות שנראה די מעאפן. אל חשש, זה מצוין! למעאפן הזה תוסיפו עוד קצת מלח, פלפל, פפריקה מתוקה, מעט סוכר. מוסיפים את הלוביה, מביאים לרתיחה ומשאירים על אש בינונית-נמוכה עם מכסה.

את התענוג הזה מבשלים כחצי שעה עם ערבוב כל 5-10 דקות. הרוטב יתחיל להצטמצם ולהסמיך. אם הצטמצם יותר מדי תוסיפו מים. אנחנו עדיין צריכים את הרוטב דליל בשלב זה.

 

בקערה מערבבים את מרכיבי הקציצות ונותנים להם לנוח 10 דקות בצד. אחרי 10 דקות תתקבל עיסה דביקה ודי נוזלית שנראית כמו משהו שעוד לא סגור על עצמו. זה אחלה, ככה בדיוק אני רוצה את זה. אם נייצב את העיסה יותר מדי, יצאו לנו קציצות קשות. אם יהיה נוזלי מדי, לעומת זאת, זה עלול להפוך למרק סולת. המרקם צריך להיות כזה שאפשר לקחת שליכטה קטנה בידיים רטובות ולצקת אותה לרוטב בגוש אחד (כלומר, לא לטפטף, אלא להניח בחתיכה אחת רכה). כדאי לנסות אחד ולראות שהוא מתמצק תוך דקה, ואז אפשר להמשיך. בשלב זה חשוב שיהיו לנו מספיק נוזלים בסיר, אחרת הקציצות לא ישקעו ויתמצקו. אל תנסו לעצב אותה לכדי כדור כי זה בלתי אפשרי.

אם הבלילה נוזלית מדי תמיד אפשר להוסיף סולת, ואם היא מרגישה מוצקה מדי אפשר להוסיף מים.

את הקציצות מוסיפים בנגלות, כי אסור לערבב עד שהן לא מתמצקות. אז יוצקים 10-12 קציצות ששוקעות פנימה ומכסים ל-2 דקות, ואז מזיזים קצת את תוכן הסיר בעדינות רבה עם כף עץ. יוצקים עוד נגלה, וכן הלאה. הקציצות צריכות לצאת בגודל ביס, כחצי מגודל של פלאפל, וצריך לקחת בחשבון שהן מתנפחות קצת בבישול, אז שליכטות אידיאליות יהיו בגודל של משהו כמו מסטיק בזוקה (משומש, ברור).

ממשיכים ככה עד שנגמר המקום בסיר. מכסים שוב ונותנים לזה עוד כחצי שעת בישול. חשוב לערבב מדי פעם שלא ישרף בתחתית.

את הרוטב כמובן טועמים תוך כדי ומשפרים אם צריך (אם הוא תפל, מוסיפים תבלינים ואפשר גם להוסיף רסק עגבניות).

בסוף הבישול אנחנו אמורים להשאר עם תבשיל עשיר וסמיך שמכיל הרבה רוטב אבל לא שוחה בו, כמו בתמונות. אפשר לבשל ללא המכסה כדי להפטר מעודפי נוזלים.

מומלץ להגיש עם לחם טרי או על מצע של אורז / פסטה / מה שאוהבים.

 

בתאבון!

לוביה

תבשיל לוביה עם קציצות סולת

תבשיל לוביה עם קציצות סולת

 

ובקצרה, לממהרים ולממהרות

משרים את הלוביה כיממה, מבשלים עד לריכוך כמעט מלא ומוסיפים לסיר עם הרוטב. מוסיפים מים לקבלת רוטב דליל, ומוסיפים קצת תבלינים (מלח, פלפל, פפריקה מתוקה, מעט סוכר). מבשלים כחצי שעה על אש בינונית עם מכסה.

מערבבים בקערה את מרכיבי הקציצות, מניחים ל-10 דקות בצד. אחרי 10 דקות יוצקים גושים רכים של העיסה, בידיים רטובות, לתוך הרוטב (שאמור עדיין להיות נוזלי, אם לא – להוסיף מים). יוצקים עד שנוצרת שכבה של קציצות ששוקעות ברוטב, לא מערבבים, מכסים לכמה דקות ואז מזיזים קלות עם כף עץ ויוצקים עוד נגלה. בסיום הכנת הקציצות מכסים שוב ונותנים לזה להתבשל עוד כחצי שעה.

בודקים שהרוטב הסמיך וטעים (אם לא, אפשר לתקן ולהמשיך לבשל עוד קצת, או להוריד את המכסה כדי להפטר מעודפי נוזלים) ומורידים מהאש.

מומלץ להגיש עם לחם טרי או על מצע של אורז / פסטה / מה שאוהבים.

 

78 תגובות

הוסף תגובה
  1. נראה טעים:)
    מה רמת הנזק אם אשרה את הלוביה רק 6 שעות?

  2. זה נראה מעולה!

  3. טוב, אז הכנתי, ואני באמת חושבת שזה אחד הדברים הכי טעימים שאכלתי בחיים שלי.

  4. יצא מעולה, רק הקציצות יצאו לי יבשות קצת. אגב, אני עשיתי הכל בסיר לבישול איטי. השריתי את השעועית, לא בישלתי, שמתי את כל המרכיבים חוץ מהקציצות, בלי לטגן כלום מראש, לכמה שעות על חום גבוה (של הסיר), אח"כ כמה שעות על חום נמוך ויצא מעולה, למעט העובדה שהקציצות כאמור, טיפה יבשות.

  5. הייי רשמת שצריך להשרות יממה ולאחר מכן לבשל עד ריכוך אז כמה זמן צריך לבשל עד ריכוך?

    • לא ציינתי זמן מדויק כי זה משתנה לפי טריות הלוביה וזמן ההשריה. משהו בין 30 דקות לשעה, אבל שוב, תמיד יכולות להיות הפתעות, אז הכי טוב לבדוק מדי פעם אם כבר מוכן.

  6. בישלתי והיה פשוט תענוג! תודה :)

  7. הכנתי! יצאו לי קציצות בצורות משונות.. קצת כמו סופגניות בלילה שזורקים לשמן. חמוד וטעים!

  8. היי, אני טבעונית חדשה . הבלוג שלך מלווה אותי מהרגע הראשון. צבעוני טעים ויפיפה. הכנתי את התבשיל הזה והוא מוצלח וטעים מאוד. הקציצות יצאו מעולה. תודה על הכל. סיגל.

  9. נופר,
    חבר שלי ואני צמחונים, אך מכניסים לתפריט שלנו יותר ויותר מנות טבעוניות מעולות מהבלוג שלך (אני כותבת בעודי אוכלת את התבשיל מלמעלה…) את נהדרת!

  10. את חושבת שהקציצות האלו יתאימו לחמין?

    • יכול להיות שכן אבל בחמין אני חושבת שעדיף להכין אותן גדולות יותר, ואז זה עלול להיות דחוס מדי. הפתרון הוא להוסיף קמח ושמן אבל מינונים מדויקים אני לא יודעת להגיד לך בלי לנסות..
      אפשר לחפש מתכון לקוקלות ולנסות.

  11. היי, אפשר להכין עם שעועית לבנה קטנה במקום הלוביה?

    • בוודאי!

      • הי, אני מתכננת להכין את זה בימים הקרובים. לא אוכלים אצלנו לוביה. האם יכול להתאים גם עם שעועית ירוקה קפואה של סנפרוסט?

        • בעקרון כן, אבל אפשר גם קטניות אחרות כמו שעועית לבנה/אדומה/שחורה, אזוקי, מאש וכו'. שעועית ירוקה היא יותר כמו ירק מאשר קטנית, אבל גם זה יעבוד, פשוט להוסיף אותה לקראת סוף הבישול כי היא לא צריכה בישול כ"כ ממושך.

  12. היי, אפשר להכין עם שעועית ירוקה קפואה של סנפרוסט במקום לוביה?
    תודההה

  13. היי, הרגע סיימנו לאכול – יצא מעולה!!
    לא היה לי קמח תפו"א אז החלפתי בקורנפלור. הכל היה ממש טעים.
    תודה רבה!

  14. רוצה להכין להיום אין לי תערובת תיבול לקציצות מה עוד ניתן לשים שיהיה טעים?
    תודה

  15. הכנתי את התבשיל, יצא נחמד. הקציצות יצאו קצת קשות והרוטב עגבניות יצא סביר אבל היה לי חסר בו משהו..
    בסך הכל היה די טעים, זאת הפעם הראשונה שאני מכינה מתכון מהאתר, אמשיך לנסות מתכונים נוספים. תודה!

  16. מתכון מצוין! כמו כל המתכונים פה :) את פשוט נהדרת. תודה רבה רבה

  17. שלום, ראשית תודה רבה לך! אני נהנית מהרבה מתכונים פה!!
    שנית, אין לי סולת, אפשר אולי עם ג'ריש (בורגול דק)?
    תודה!

  18. תודה! יצא ממש מעדן!
    זה הולך לככב אצלנו…

  19. שאלה: איך מכינים את הציר ירקות?

  20. תודה.. אם אני מכניסה בציר ירקות רק גזר ובצל אני צריכה להוציא את הירקות לפני שאני מוסיפה לתבשיל ?

    • ציר בלי ירוקים זה לא ממש ציר, זה יהיה מאוד דל, כבר הייתי מוותרת.. בכל מקרה את הירקות של הציר אין מה להוסיף כי הם בדר"כ מאוד רכים ועלולים סתם להתפורר או להמעך לך בתבשיל.

  21. אני מכינה עם חומוס ועדשים, אני מאמינה שיצא מאוד טעים ובריא, החומוס והעדים מונבטים כך שזמן הבישול מתקצר, תבורכו שבת שלום ומועדים לשמחה!

  22. הכנתי לביתי בת ה-14. טרפנו כל המשפחה. טעים קל ופשוט. תודה רבה.

  23. יצא מעולה וכולנו טרפנו. תודה! :)

  24. האם ניתן להשתמש בסולת מלאה?תודה

  25. אין לי תערובת תיבול .מה לשים במקום?

  26. שאלה הזויה: אפשר להכין רק את הקציצות? פשוט לבשל בציר ירקות או במים עם אבקת מרק עוף? בא לי על קציצות כאלה שיהיו בתוך מרק של קוסקוס. דעתך? תודה!!

  27. נמנעת מגלוטן- כל כך הולכת לנסות את זה עם תירס ולהתפלל שיזכיר את הטעם!!!!
    תודה!

  28. תמיד עדיף סולת מלאה יותר בריאה ועדינה (תזונאית)

  29. תודה רבה. יצא מעולה! מתגובות הסועדים: "סוף סוף אוכל טבעוני עם טעם"! הוספנו לרוטב גם סלק מגורר, צבע אש! ממש קובה לעצלנים. אבל אניני…

  30. נראה לך ילך עם סולת כוסמין?

  31. אני סקרנית לנסות את זה! זה מעלה לי זכרונות של הסיר הקטן עם הקובה לצמחונים שהסבתא העירקית שלי הייתה מכינה לי ולאחותי. רק שאצלה זו כנראה הייתה עיסת בצק יותר נוקשה כי היא הכינה לנו עיגולים גדולים שטוחים בגודל כף היד (ללא האצבעות)- כמו קציצות שטוחות.
    בכל מקרה, אני אשמור ואנסה את המתכון בהזדמנות! תודה!

  32. הוספתי שלושה בצלים קצוצים מטוגנים לקציצות הסולת במקום כף שמן. המשכתי לפי ההוראות יצא מעולה

  33. אפשר להשתמש בשעועית אפויה ברוטב עגבניות מקופסת שימורים?

  34. האם אפשר להכין יום לפני הארוחה?

  35. עשיתי עם שעועית אפויה מקופסה, וכמובן עם ציר ירוקים ורוטב עגבניות שאני אוהבת.
    יצא מושלם. וואו. מנה נוספת שנכנסת לפנתיאון שלי. תודה!

  36. נראה מעולה!
    את חושבת שיעבוד עם מרק סלק (כמו של קובה סלק )?

    תודה!

  37. האם נראה לך מץאים להחליף את הלוביה בדוחן?

    • לא.. דוחן זה דגן שיהפוך את התבשיל לסוג של דייסה. אפשר להחליף את הלוביה בקטניות קשות אחרות כמו שעועית לסוגיה או אפילו גרגרי חומוס

  38. מה זה בעצם ציר ירקות?

    • מים שמבושלים בישול ממושך עם ירקות עד שהנוזל מצטמצם ומקבל את כל הטעם והויטמינים של הירקות.
      הבסיס לציר זה גזר, סלרי, בצל, פטרוזיליה, ואפשר להוסיף עוד מה שרוצים/שיש במקרר. פטרוזיליה, קישוא, תפו"א, פטריות, קולרבי, כרובית ועוד ועוד.
      אחרי הבישול מסננים את הנוזל מהירקות ויש לך ציר

  39. ועוד שאלה קטנה אם אפשר לבשל התבשיל במקום לוביה לשים גרגירי חומוס ולהשרות אותם או מסנפרוסט והמון תודה

  40. לאורך כל הבישול חששתי שהקציצות יתפרקו / יצאו קשות .. אבל בסוף יצא מוש! אחלה מתכון – תודה רבה:)

  41. נשמע מגניב! אנסה מחר!!

  42. במקום כף קמח תפוחי אדמה שאין לי אף פעם, אפשר קמח חומוס? קמח עדשים? קמח רגיל?
    ותודה רבה, נראה מעולה!

  43. היי, המתכון נראה מעולה!! יש אפשרות להחליף את הסולת במשהו אחר ללא גלוטן? יש אורח צליאקי

    • אני בטוחה שאפשר אבל לא עשיתי נסיונות כאלו אז אין לי מתכון עבורך, מתנצלת.. ממליצה להכין בצקניות יותר קטנות משילוב של קמח תירס דק עם קמח עדשים כתומות ועמילן כלשהו (קורנפלור/טפיוקה/תערובת קמחים נ"ג) ומזכירה לעשות אותם קטנים יותר :) בהצלחה

  44. וואי וואי סוף סוף יוצא לי משהו טעים אני טבעונית מתוסכלת שלא משהו במטבח ומלא מתכונים איכזבו. זה פעם שניה שאני מכינה וזו נהיית רשמית מנת דגל. ממש תודה!!!
    בגלל שאני לא בנאדם של אילתור במטבח עקבתי אחר כמות הסולת למרות שידעתי שאני מעדיפה פחות קציצות ויותר רוטב . נשארה לי חצי מהבלילה של הסולת. למישהם יש רעיון מה להכין עם זה?

להגיב על סיגל לבטל