קינואה למתחילים: תבשיל קינואה וירקות

תבשיל קינואה וירקות

תבשיל קינואה וירקות מתובל היטב שמתאים למבוהלי הקינואה שבטוחים שקינואה זה לציפורים בלבד.

וידוי קל: לא נגעתי בקינואה כ-8 שנים. אני אפילו לא יודעת להסביר למה. פעם די אהבתי אותה, אבל משהו קרה בינינו עם הזמן, ודרכינו נפרדו. פעם אחת אפילו ניסיתי לפתוח דלתי וארונותיי בפניה, אבל היא פשוט נחה לה בארון בשלווה עד שהפכה לקולוניית חרקים מפוארת.

בשבוע שעבר החלטתי שזה לא יכול להמשך, הברוגז הזה בינינו, והבאתי אריזה חדשה ונוצצת (במחיר מופקע, יש לומר). הבטחתי לה שהפעם זה יקרה. שאשקיע בה. זה לקח כמה ימים טובים, ובסוף זה קרה! תבשיל מתובל ועשיר עם גרגרי קינואה שנפתחו בגבורה והתפצפצו בפה וגרמו לי לתהות מה קרה בדרך שגרם לי להרתע ממנה כ"כ הרבה זמן.

למאותגרי הקינואה שבינינו, הנה כמה סיבות למה כן שווה ליישר איתה את ההדורין:

1. כי היא נותנת בראש כמקור מצוין לחלבון. הקינואה, היחידה בממלכת הצומח מלבד הסויה, מכילה את כל חומצות האמינו שהגוף לא מייצר לבד, מה שמקנה לה את התואר המכונה "חלבון מלא".

2. כי היא עשירה בויטמינים ומינרלים. חומצה פולית, סידן, מגנזיום, ברזל, נוגדי חמצון ועוד דברים טובים, ובכמות מרשימה ביחס להרבה מזונות אחרים מהצומח.

3. כי למרות שכולנו בריאים, חטובים ורזים – הקינואה טובה גם לסכרתיים בגלל ערך גליקמי נמוך.

4. כי יש בה ימבה סיבים תזונתיים. בשילוב עם מספיק נוזלים, ישלח אתכם לשירותים בדילוגים (על זה אתם לא חייבים לחזור לדווח, אבל שיהיה לבריאות).

5. כי מסתבר שזה אפילו טעים! ודרך מצוינת לגוון קצת.

Fun fact: למרות שמתייחסים אליה כדגן, הקינואה בעצם שייכת בכלל למשפחת הסלקיים. את מי זה מעניין? אני לא בטוחה, אבל זה נראה לי כמו דרך מצוינת להתחיל שיחה.

 

שכנעתי אתכם?

מצרכים

  • 1 כוס קינואה
  • 1 בצל
  • 2 שיני שום קצוצות
  • ½ כוס אפונה
  • ½ כוס תירס (טרי ומבושל או קפוא זה המועדף עלי)
  • ½ כוס גזר גמדי מופשר וקצוץ לקוביות
  • 1 כוס ציר ירקות (ממש לא ממליצה אבל אפשר להמיר במים)
  • חופן כוסברה קצוצה (או פטרוזיליה, או שמיר – מה שאוהבים)
  • ½ כפית זרעי כוסברה טחונים
  • 1 כפית גרגרי חרדל (אופציונלי)
  • ½ כפית  אבקת קארי (או יותר, תלוי כמה חריף ומודגש אתם אוהבים)
  • 1 כפית פפריקה מתוקה
  • מלח ופלפל לפי הטעם
  • מעט שמן לטיגון

 

* אפשר להשתמש באיזה ירקות שרוצים, מה שחשוב זה שהם יהיו מוכנים יחסית מהר (כלומר – לאדות או לבשל קצת מראש), ושיהיו קצוצים קטן, שיהיה כיף ונוח לאכול את התבשיל.

* מי שרוצה יכול בכיף להוסיף גם חופן עדשים מבושלות או קטנית אחרת שהוא אוהב. רק חשוב להוסיף אותה כשהיא כבר מוכנה, ולקראת סוף הבישול.

 

הכנה

כדי להמנע מכל זכר לטעמי לוואי שאופייניים לקינואה, העדפתי ללכת על הצד הבטוח, ונתתי לה טיפול עשרת אלפים: בתחילה שטפתי אותה במים בתוך מסננת, אחרי זה בישלתי אותה בהרבה מים רותחים למספר דקות (לא יותר מ-7 דקות) ואז סיננתי ושטפתי שוב. מי שפחות רגיש לטעמי לוואי יכול רק לשטוף אותה ולדלג על השלב של הבישול הראשוני (ומקסימום להוסיף קצת יותר נוזלים לבישול הסופי).

במחבת גדולה מחממים קצת שמן ומטגנים את הבצל עד שהוא מתחיל להזהיב. מוסיפים את השום הקצוץ לעוד דקה של טיגון, ואז את כל התבלינים היבשים. נותנים להם 2 דקות של טיגון בערבוב, לפתוח את כל הטעמים טוב טוב, ומוסיפים את הירקות. מערבבים היטב כדי שיתכסו בתיבול ובשמן, ומוסיפים את ציר הירקות. מכסים ומביאים לרתיחה.

מוסיפים את הקינואה, מערבבים היטב. מעל הכל מפזרים את הכוסברה, ומכסים לבישול על אש קטנה כחצי שעה, או עד שהקינואה מוכנה. יודעים שהיא מוכנה כשהגרגרים נפתחים ויוצא להם תלתל לבן קטן כזה. הגרגרים כבר רכים אבל עדיין יש להם פריכות עדינה.

אם חסרים נוזלים והקינואה עוד לא מוכנה – אפשר להוסיף קצת מים רותחים. אם יש עודף נוזלים והקינואה כבר מוכנה, מורידים את המכסה ונותנים לזה להתבשל על אש בינונית-קטנה עד שהכל מתאדה.

בתאבון!

תבשיל קינואה וירקות

תבשיל קינואה וירקות

 

41 תגובות

הוסף תגובה
  1. נראה היסטרי! אני והקינואה חברות הרבה שנים וזו בהחלט מנה מיוחדת, אנסה בקרוב.. את צריכה לקרוא לזה פאייה קינואה.
    ממש אוהבת את הבלוג שלך…!:)

  2. נראה טעים מאד

  3. תודה על המתכון, יצא מעולה. שמתי כפול מים כלומר על כוס קינואה אחת 2 כוסות מים.

  4. אם קינואה למתחילים אז לי יש שאלות של מתחילה – טירונית ירוקה – כמה מים לכוס קינואה? כמה זמן מבשלים? כמו אורז? כשהקינואה מוכנה, ומעבירים למחבת, ישר מהסיר למחבת? אפשר לאכול את הקינואה ללא כל תוספות?

    • בישול בסיסי של קינואה הוא 2 כוסות מים על 1 כוס קינואה. במקרה הזה בישלתי אותה חצי בישול עוד לפני ההוספה למחבת אז זה פחות רלוונטי.
      זמן הבישול תלוי כמה רך את אוהבת אותה ואם היא הושרתה מראש או לא, בגדול משהו כמו 20 דקות פלוס מינוס. אם נשארו עודפי מים מורידים את המכסה וממשיכים לבשל בלעדיו עד שהנוזלים מתאדים.
      במתכון הנ"ל סיננתי את הקינואה אחרי הבישול הראשוני במים, ואז העברתי למחבת.
      וברור שאפשר לאכול בלי תוספות – אם זה טעים לך.

  5. כתיבה יפה שהעלתה לי חיוך :)

  6. איזה ירקות את ממליצה לשים?

  7. מעולם הקינואה לא היתה טעימה יותר :)

  8. מתכון מעולה, תודה! פישלתי עם כמויות המים אז הפכתי את זה לקציצות, אבל יצא טעים :)
    ולגבי העובדה שזה לא דגן- זו עובדה שווה במיוחד בפסח!
    תודה

  9. כבר הגבתי לך על כמה מתכונים בעבר, אבל יש לי חשק לפרגן לך שוב.
    הכנתי , ויצא טעים טעים טעים :)
    הכנתי גם את ה"עוגת חצילים" כמו שקרא לה בעלי (טרין חצילים ופלפלים) ויצא מוצלח ממש!

    יש לך אתר מעולה ואני ממליצה עליו לכולם בחום :) ישר כוח

  10. המתכונים באתר נראים מעולים!!! כבר הכנתי כמה ותמיד יצא טעים מאוד! אפשרי לקבל מתכון לציר ירקות?

  11. היי נופר,

    ניסיתי את המתכון, ויצא נהדר! בדיוק כמו בתמונות! ;)
    אבל משום מה, יצא לי מעט מר, למרות ששמתי כמות מכובדת של מלח.
    זו פעם ראשונה שאני טועמת קינואה, ככה שאני לא בדיוק מכירה את טעמי הלוואי שלה.

  12. היי , האם אפשר להכין את הקינואה מראש ואז להוסיפה לתבשיל?

    • כן, רק שאז היא לא תספוג את הטעמים ועלולה להשאר קצת תפלה או עם טעם לוואי, וגם יש סכנה שהיא תמשיך להתבשל ותהיה עיסתית קצת.

  13. גם לי יש יחסים מורכבים עם הקינואה… אבל בזכות הטיפים שלך הכנתי ויצא מצוין!!! תודה רבה!!!
    לפעם הבאה: קינואה אדומה יכולה להשתלב כאן לדעתך?
    תודה

  14. האמת שאני מנסה תמיד לבשל אותה והיא יוצאת לי קשה

  15. נופר יקרה,
    נתקלתי בבלוג שלך לראשונה, והכנתי את תבשיל הקינואה (גם בפעם הראשונה).
    יצא מדהים!!
    הכנתי עם ירקות קצת אחרים: קישואים, דלעת, פטריות שמפניון, גזר, בצל שום ופטרוזיליה. אפילו הבנות שלי שמתרחקות מכל מה שנראה להן "בריא מידי" חיסלו את התבשיל!
    תודה על בלוג נהדר :)

  16. כבר כמה פעמים שהכנתי קינואה וכל פעם הצלחתי לפשל :(
    כל פעם יצאה לי עיסה מגעילה ודביקה! מה אני עושה לא נכון? איך אני יודעת שזה לא יקרה לי גם הפעם?

    • כנראה שאת מבשלת אותה יותר מדי. תנסי כמו בפוסט, בהרבה מים כמו פסטה למשך 5-7 דקות, תסנני, תסדרי את המחבת עם הקינואה והירקות והנוזלים, ופשוט תכבי את האש כשזה מוכן (הקפיץ הלבן משתחרר והקינואה נוחה ללעיסה). אם נשארים לך נוזלים עודפים פשוט תפתחי את המכסה ותני להם להתאדות על אש בינונית-גבוהה לאיזה דקה שתיים.

  17. זו פעם ראשונה בחיי שאני מכינה קינואה , המתכון מצוין והתבשיל יצא טעים במיוחד בטוח שיעשה אותו שוב

  18. ניסיתי שלשום ויצא מעולה! חיסלתי את הסיר לבד תוך 24 שעות. היום ניסיתי את תבשיל העדשים שלך שגם יצא מוצלח מאוד ביחד עם אורז מלא שבו של מים רתוחים בלבד. מה שעשה אותי מאושרת זה שהקטנה שלי בת שנה ושמונה חודשים חיסלה מנה גדולה של זה וזה כל כך בריא. תודה רבה!

  19. עשיתי ויצא מעולה. תודה!!!

  20. באיזה מסננת את משתמשת לסינון הקינואה? בכל המסננות שיש לי היא עוברת דרך החורים…

    • לא חייבים לסנן לפני הבישול – אפשר למלא את הסיר במים ורק להטות אותו ולהפטר מרוב המים, כמה פעמים.
      אחרי הבישול כבר לא בעיה לסנן אותה בכל מסננת מתכת צפופה רגילה כזו

  21. הכנתי ויצא מעלף! תודה רבה

  22. יש רעיון לתבלינים עבור מי שלא סובלת קארי? :(

    • אפשר לוותר עליו. או להשתמש בחוויאג' למרק למשל, במקום (וזה לוקח את הטעמים למקום קצת אחר אבל גם נחמד)

  23. שלום! האם ניתן לעשות אותו מתכון עם קינואה אדומה?

  24. זה מתכון מעולה, תודה רבה :)

להגיב על Naomi Kimhi Goldman לבטל