סלט פשוט וטרי של עדשים שחורות מונבטות פריכות עם ירק טרי, וכמה מילים על הנבטה.
תוך לקיחת סיכון שאהפוך לקלישאה טבעונית, אני מביאה לכם בכל זאת מתכון עם הדבר הזה שנקרא "נבטוטים". כן, זה הדברים הקטנים והמוזרים האלה עם הזנבות החמודים. קלישאה או לא, זה טעים ופריך ופצצה של בריאות. אז בלי להסתבך יותר מדי, אני מתחילה בסלט פשוט וטרי.
העדשים השחורות הן החביבות עלי להנבטה. הן יותר קטנות, שחורות וקשות מהירוקות שבדר"כ מוצאים בסופר. אני קונה אותן בדר"כ במשקל בחנויות תבלינים או אזורים שיש בהם קטניות במשקל בסופר. הן נובטות מהר, פריכות והטעם שלהן עדין ומשתלב מצוין בסלטים טריים.
מצרכים
- עדשים מונבטות – כמה שרוצים
- חופן נדיב של פטרוזיליה טריה קצוצה דק
- חופן נדיב של כוסברה טריה קצוצה דק
- בצל ירוק קצוץ דק
- מיץ לימון טרי
- שמן זית
- מלח
הכמויות לא מחייבות, זה מסוג הסלטים שכל אחד שם כמה שטעים לו.
אפשר להוסיף לסלט הזה גם קוביות עגבניות טריות ו/או עלים ירוקים כמו רוקט.
כמה מילים על הנבטה
לקטניות שונות יש זמני הנבטה שונים, אבל העקרון זהה. אני מסתפקת בהנבטה של קטניות שקל להנביט כמו עדשים או שעועית מאש. לקטניות קשות יותר כמו שעועית או חומוס צריך יותר סבלנות.
אז למה בכלל צריך את זה?
קודם כל כי זה טעים. קטניות כמו עדשים ומאש לא צריך לבשל אחרי הנבטה, והן פריכות ומוסיפות לסלטים.
שנית, זה מאוד בריא. עם כמה שהקטניות בריאות גם ככה, אחרי הנבטה הן אפילו עוד יותר בריאות כי תהליך ההנבטה גורם לייצור של ויטמינים והמינרלים שבו הופכים זמינים יותר. בנוסף, קטניות מונבטות מתעכלות יותר בקלות ועם פחות (אם בכלל) תופעות לוואי מביכות למניהן.
אז איך עושים את זה?
מתחילים בהשריה. את העדשים אני משרה לכמה שעות/לילה. קטניות קשות כמו שעועית או חומוס מומלץ להשרות יממה שלמה (תוך החלפת המים פעם או פעמיים באמצע). בתום ההשריה אני מסננת ושוטפת אותן, ומניחה על מצע מרופד כלשהו כמו בד גזה או מגבות נייר לחות. אני משתמשת בסלסלות פלסטיק כאילו שמגיעות עם פטריות ארוזות למשל. על הסלסלה אני מניחה את המצע ועליו שכבה לא עבה מדי של העדשים.
את הסלסלה אני מניחה מעל קערה או צלחת כדי שהמים לא ינזלו, ומניחה את כל העסק הזה בארון או במקום חשוך כלשהו.
עכשיו כל מה שצריך לעשות זה לשטוף את העדשים במים פעם בכמה שעות / 3 פעמים ביום עד שמופיעים לנו הזנבונים הקטנים הלבנים החמודים האלה. המים גם מונעים מהקטניות להתקלקל ולהתעפש, וגם כדי לספק להן לחות על מנת שינבטו. חשוב שהן ישארו תמיד לחות, בלי לחות הן לא ינבטו. מי שמשתמש בבד עם חורים כמו גזה או חיתול בד יכול לשים הכל מתחת לברז. מי שמשתמש במצע אחר, מומלץ רק להרטיב קצת מלמעלה כדי לשמור על הלחות, ואת המצע של המגבות נייר מומלץ להחליף פעם ביום או יום וחצי (שלא יתעפש).
ברגע שהם נבטו מספיק בשבילי אני שוטפת אותן פעם אחרונה ומעבירה לקופסה סגורה למקרר. הן נשמרות שם לפחות כמה ימים עד שבוע, וכבר היו מקרים שאפילו יותר.
את הנבטוטים אפשר לאכול ככה כמו שהם, או שאפשר לבשל אותם כרגיל.
איפה קונים את הבד גזה שבתמונה?
בכל סופר פארם לדעתי יש כאלה, באזור של הפלסטרים.
איזה כיף! בדיוק הנבטתי מלא עדשים!
נבטוטים- תמיד טעים! תודה
נהדר , ממש אחלה, תודה !
שאלה בעניין הנבטה- למה את שמה במקום חשוך?
כי הם אוהבים מקומות חשוכים ולחים כדי לנבוט (כמו בתוך האדמה)
מרגע שהנבט יוצא אני חושבת שזה כבר פחות משמעותי.
מגניב! ניסיתי עם חומוס כמה פעמים וזה לא עבד לי כל כך טוב. אני אנסה עם עדשים שחורות. תודה!
חומוס זה למנביטים מתקדמים לוקח לו הרבה זמן ולכן הסיכוי שיתקלקל בתהליך גבוה יותר.
השימוש בסלסלות האלה של הפטריות הוא רעיון גדול, איך לא חשבתי על זה קודם. ידעתי שיש סיבה למה אני אוספת אותן באדיקות (-:
אני פשוט שמה במסננת ומכסה בצלחת (בשביל החושך) וכל כמה זמן מרטיבה מעט ומערבבת. זה עובד נהדר ואין צורך במצע כמו גזה או צמר גפן… העדשים השחורות משתלבות מצוין בכל סלט.
נכון זו השיטה המדוייקת
אני חייבת להפריך את הקלישאה על החומוס. חומוס מאוד קל להנביט!
שעועית לבנה או אזוקי אצלי יותר קשות להנבטה, אבל זה בטח גם קשור למשהו שאני לא עושה נכון.
בכל אופן לגבי החומוס – השרייה למשך 8 שעות מינימום ומקסימום 12. לא יותר! רצוי להחליף את המים לפחות פעם אחת. אח"כ מסננים ושמים במסננת ומכסים. מרטיבים כל כמה שעות ומנקזים שוב. שוב, בין 8 – 12 שעות גג ולא יותר. לא תמיד רואים את הנבט. אבל אם מקלפים את הקליפה השקופה הדקה רואים אותו מבצבץ.
בעונה הזו החומוס נובט מהר כמעט כמו העדשים.
וגם לא חובה מקום חשוך. לדעתי להכניס לארון עלול לעודד רקבון. מספיק לכסות במגבת וגם על השיש במטבח זה נובט יופי.
בהצלחה!
תודה על הטיפים!
ברגע שאתאושש מהטראומה האחרונה שלי, אנסה אותם
מתכון מעולה ובריא.
אבל לי יצא מעדשים השחורות כל הצבע..
ונשאר עדשים ירוקות..
איך יצא לך כמו בתמונה עדשים שחורות?
אם תשימי לב הן לא שחורות אלא חומות גם.. פשוט בגלל שהן לא עברו בישול, לא כל הצבע ירד אלא רק חלק
רצה מיד להכין סלט נבטוטים! אני מאוד אוהבת את הבלוג שלך, זכיתי למחמאות רבות על מספר מתכונים.
כיף לקרוא, תודה לך
הי, אפשר גם עם עדשים שהושרו והוקפאו? לא חושבת שאפשר להנביט אחרי הקפאה..
הנבטוטים הופכים סמרטוטיים אחרי הקפאה, הייתי מייעדת אותם יותר לקציצות ותבשילים, איפה שזה פחות מורגש..
לא קבלתי מענה על שאלתי כמה מותר לאכול ביום עדשים שחורות?
תודה
מימי
אני ממש לא יודעת, אינני תזונאית…
אני מנביטה בנפה (של קמח) ללא בד גזה (יותר אקולוגי), ובמקום פתוח – העדשים נטרפים על זה.
האם אפשר לאכול עדשים שהושרו במים מבלי להנביט?
לא. חייבים לבשל או לחכות שינבטו
האם בתהליך ההנבטה, אפשר לשמור אותם במקרר במקום בארון?
כן, אבל זה עלול לקחת קצת יותר זמן