קוסקוס עם תבשיל ירקות וחומוס

וריאציה עשירה יותר למרק קוסקוס הרגיל – תבשיל ירקות ברוטב סמיך על בסיס ציר ירקות.

תבשיל חורפי ומנחם עם רוטב סמיך ועשיר… מתאים גם עם אורז, בורגול, קינואה או כל בסיס פחמימתי שמתחשק. מומלץ בחום (תרתי משמע)!


מצרכים

  • 4 גזרים
  • מקלות סלרי מחבילה שלמה (אני מעדיפה את המקלות הדקים יותר)
  • 1 כוס גרגרי חומוס מבושל
  • 2 בצלים
  • 2 שיני שום
  • 1.5 עד 2 כוסות ציר ירקות
  • כף וחצי קמח, לא חשוב איזה
  • 1 עלה דפנה (אופציונלי)
  • מלח, פלפל, אפשר להוסיף גם אבקת שום וקצת כורכום אם רוצים

לקוסקוס:

  • 1 כוס קוסקוס אינסטנט (אני אוהבת את הבינוני של אסם)
  • 1 כוס מים רותחים
  • קצת מלח

הכנה

לפני זה, בואו נדבר רגע על המושג "ציר ירקות". אני יודעת שבשביל רובכם זה כאב ראש אחד גדול ואתם מעדיפים לשים מים + אבקת מרק, אבל תאמינו לי! זה שווה את זה. כל מה שצריך לעשות זה לשים הרבה מים בסיר של מרק, לזרוק פנימה גזרים, סלרי, בצל, קצת פטרוזיליה וכוסברה, ולהוסיף קצת מלח ופלפל. לתת לזה לרתוח, ואז לבשל על האש הכי קטנה ללא מכסה עד שזה מצטמצם לחצי מכמות הנוזלים המקורית. זה לוקח זמן, שעתיים בערך, אבל לא צריך לערבב או להשגיח, רק להיות בבית כדי לוודא שהמטבח לא עולה באש. בסיום הבישול מוציאים את הירקות מהציר.

הפתרון שלי לכאבראש הוא להכין ציר ירקות פעם בכמה זמן ולהקפיא בקופסאות קטנות. בתמונה הציר נראה שקוף אבל בפועל הוא צהבהב וצלול.

אוקיי, עכשיו כשכיסינו את העניין הזה, אפשר לגשת לתבשיל שלנו:

חותכים לקוביות בגודל 1×1 ס"מ את הבצל, הגזרים והסלרי. מתחילים בטיגון הבצל עד שהוא מתחיל להיחרך בקצוות, מוסיפים את שיני השום הפרוסות לטיגון של עוד דקה, ומוסיפים את הגזר והסלרי. נותנים להם טיגון של כחמש דקות עם מכסה וערבוב מפעם לפעם, עד שהם מתחילים להתרכך, ואז מוסיפים גם את החומוס המבושל.

אני השתמשתי בגרגרי חומוס מבושל קפואים, שזקוקים לעוד בישול כדי להיות רכים לגמרי, אבל אם אתם משתמשים בחומוס מקופסת שימורים כדאי להוסיף אותו רק לקראת סוף הבישול וכמובן לסנן ולשטוף אותו היטב לפני שמוסיפים.

אחרי טיגון של כחמש דקות מפזרים על הירקות כף עד 2 כפות של קמח ומערבבים עד שלא רואים יותר קמח. שופכים פנימה את ציר הירקות עד לכיסוי חלקי של הירקות, מתבלים במלח, פלפל ואפשר גם קצת כורכום ואבקת שום, מוסיפים עלה דפנה אחד, מערבבים ומכסים לבישול של כחצי שעה תוך ערבוב מדי פעם, על אש בינונית-נמוכה, או עד שכל הירקות רכים ומוכנים לאכילה.

במשך הבישול תראו שהרוטב קצת הצטמצם והסמיך, וגם אמור להיות לו טעם מהמם.

הכנת הקוסקוס

למי שמשקיע בהכנת קוסקוס לבד אני אגיד שאפו ואוריד את הכובע, אבל לעצלנים שבינינו (כולל אותי) אני אמליץ על קוסקוס אינסטנט בינוני של אסם. אני הלכתי פחות או יותר לפי הוראות ההכנה בגב השקית. שמתי כוס של קוסקוס בקערה, הוספתי כוס מים רותחים + 2-3 כפות מהרוטב של התבשיל, 2 כפות שמן וקצת מלח. ערבבתי וכיסיתי את הקערה היטב ל-5-10 דקות. סה טו. כשפותחים את המכסה צריך לערבב קצת את הקוסקוס כדי לפתוח אותו, וזהו.

בתאבון!


לממהרים

מטגנים בצל קצוץ גס במחבת עד לשקיפות, מוסיפים את השום פרוס, מוסיפים קוביות 1×1 ס"מ של גזר וסלרי ומטגנים 5 דקות. אחרי 5 דקות מוסיפים את החומוס המבושל, ואז גם כף-שתיים של קמח, מערבבים ומוסיפים את הציר ירקות, מלח פלפל, עלה דפנה ואבקת שום. מבשלים עם מכסה כחצי שעה או עד שהירקות רכים ומוכנים לאכילה.

את הקוסקוס המהיר מבשלים בנפרד לפי הוראות היצרן.

 

34 תגובות

הוסף תגובה
  1. פינת השאלה המעצבנת:
    במה אפשר להחליף כוסברה וסלרי (שהרי ידוע שהם אוכל של השטן) לצורכי ציר?

    • בשביל הציר אפשר להשתמש בכל ירק תבלין. הסלרי מעמיק את הטעמים אבל הוא לא חובה.
      מצד שני, הוא גם לא מאוד מורגש בטעם של הציר הסופי..
      כנ"ל לגבי הכוסברה.
      בכל מקרה אפשר להסתפק בפטרוזיליה, מומלץ גם שורש פטרוזיליה.
      אפשר להוסיף עוד ירקות כדי להעשיר את הציר – קישוא, דלעת, קצת כרוב וכו'.

  2. נראה נהדר! אני ממליץ גם להוסיף מעט לימון סחוט, אני מת על השילוב, ומצטרף לקריאה להכין ציר בבית, אין סיבה להשתמש באבקת מרק או בכלל להחזיק אחת כזו.
    והתמונות שלך פשוט מדהימות באיכותן, כמו מתוך פרסומת.

  3. אפשר גם קוסקוס מלא. אפשר להשיג בחנויות טבע. עולה כ-7 ש"ח. ושווה כל פירור (גם כאן אופן ההכנה לא גוזל יותר מ-5 דקות של השרייה במים רותחים)

  4. אני לא צריכה לטרוח :-P אחותי מכינה קוסקוס (אמיתי!) ומרק ירקות

  5. הכנתי את המתכון. מעולה. אני אומנם "רגילה" לקוסקוס ומרק אמיתיים, אבל זה לגמרי נותן פייט!
    תודה רבה.

    **אגב, מאז הופעת הבלוג שלך החיים שלי ושל האיש השתדרגו, ולו רק בגלל שעכשיו אנחנו לא אוכלים רק מוקפץ**

  6. נראה מעולה, מחר אני הולכת להכין :-) בעניין ציר הירקות, לא כתובות כמויות. האם זה משנה כמה מים שמים בסיר, כמה ירקות, ולגובה המפלס שהמים מצטמצמים?

    • אין צורך לדייק בכמויות. על סיר מרק סטנדרטי הייתי שמה בערך 2 גזרים, כמה מקלות סלרי, צרור צמחי תבלין, בצל אחד חתוך לחצי ואם יש לך למשל שאריות של ירקות אחרים כמו קישוא, דלעת וכו' – אפשר להוסיף גם אותם. מה שחשוב זה לתת לנוזל להצטמצם עד בערך חצי מהכמות המקורית.

  7. תודה על המתכון והצילומים הנפלאים שעושים חשק לרוץ ולהכין.

    רציתי לציין את השינויים הקטנים שעשיתי(אלתור שהצליח גם כן):
    לכמות הירקות אותם ציינת,הוספתי,בטטה בינונית(אני מאוד אוהבת את הטעם),קישוא בינוני,חתוכים גם כן לקוביות קטנות.
    הוספתי אותם לפי ההנחיות שלך.
    לא הוספתי ציר מרק,אלא נתתי לחומרים להתאדות במיצים שלהם(מחבת טפלון).
    טיבלתי רק במעט מלח ופלפל שחור.
    יצא תבשיל מעולה ומלא,החומוס משביע.
    הפעם ויתרנו על הקוסקוס,כי לא יכולנו להפסיק לאכול עד הגרגר האחרון :-)

    בפעם הבאה אכין עם קוסקוס שודאי ישפר פלאים את המנה הנפלאה שלך.

    ושוב תודה על השיתוף,אנחנו נהנים עתה בבית לעשות שינויים בהרגלי התזונה שלנו בכוון הצמחי,בתקווה שאט אט נהיה צמחוניים בלבד,בזכות המתכונים שלך,הכל יותר קל וטעים!

    • נשמע מצוין!
      הדבר הכי כיף בחורף זה התבשילים העשירים האלה שלא משנה מה נזרוק לסיר, אחרי שעה של בישול זה יצא טעים.. :)
      כיף לשמוע על השינויים בבית, ועוד יותר כיף לשמוע שיש לי חלק ולו הקטן ביותר בזה.
      בהצלחה! ובסוף את עוד תראי שאפשר להנות ולשבוע מאוכל צמחי בלבד…

  8. אום נום נום …:-D תודה על המתכון הנהדר. שידרגת לנו את החיים באמת עם המתכונים שלך . תבורכי .

  9. שוב שלום נופר,
    רציתי לשתף בהכנת קוסקוס אמיתי במיקרוגל אותו למדה בתי ואני מעבירה זאת הלאה :-)

    3 כוסות סולת (גודל הכוס אינו חשוב שכן כמויות המים יהיו גם כן בהתאם).
    3 כוסות מים רותחים
    מלח לפי הטעם
    רבע כוס שמן קנולה.

    בכלי המתאים לבישול במיקרו אני מכניסה 3 כוסות סולת
    מוסיפה מלח ושמן ומערבבת היטב עם מזלג לפיזור ועירוב
    מוסיפה 2 + 1/2 כוסות מים רותחים (שתיים וחצי כוסות מים רותחים).
    מערבבת היטב שכל הסולת תקבל נוזלים(שלא ישארו גרגרים יבשים מתחת).
    מכסה היטב ומכניסה למיקרוגל ל-4 דקות בעוצמה גבוהה.

    מוציאה מהמיקרוגל (אפשר להעביר לכלי גדול יותר) ועם מועך הפירה מפוררת את הגוש שנוצר לקוסקוס רך ונעים אשר מתפורר בקלות.
    מוסיפה את 1/2 כוס המים הרותחים מערבבת עם הקוסקוס ומחזירה למיקרו (אפשר בכלי בו עבדנו אם יש לו מכסה תואם) או להחזיר חזרה לכלי הראשון ל- 8 דקות בעוצמה גבוהה.
    מוציאים מפוררים שוב במועך הפירה או עם מזלג….ובתיאבון :-)

  10. עכשיו על האש, נראה מבטיח!!

  11. אני לא מתה על ירקות כמו גזר ובצל (אני שמה בשביל הטעם הכללי אבל בצלחת מפרידה ולא באמת אוכלת אותם). בקוסקוס אני אוהבת בעיקר את החומוס ותפוחי אדמה. אפשר להכניס יחד עם הגזר גם תפוחי אדמה חתוכים לקוביות? הם יהיו רכים בזמן?

    • כן, בטח. תחתכי אותם לקוביות בגודל של הגזר, קטנות כאלו, והם יתרככו אפילו יותר מהר מהגזר לדעתי. את יכולה גם להוסיף ירקות אחרים שאת אוהבת – קוביות קישואים / בטטה / דלורית / כרוב / כרובית / ברוקולי או מה שבא לך. הבסיס שנותן את הטעם זה ציר הירקות והבצל, הגזר והסלרי. הם נותנים את הטעם לרוטב. על זה אפשר להוסיף מה שאוהבים :)

  12. הצעת תיבול מניסיון אישי: בנוסף לכורכום, אפשר להוסיף גם חצי כפית כמון וחצי כפית קינמון. זה ממש מרים את המנה הזו לגובה אחר.

  13. הציר בדרך. יש קוסקוס אמיתי שאחותי הכינה וסך הכל נראה לי יצא מעולה

  14. תבשיל מאוד מוצלח. הכנתי כמה פעמים
    הפעם אני צריכה להכין שיהיה ללא גלוטן. מה אפשר לשים במקום הקמח?
    תודה

  15. לא שמים מים??

  16. נראה מהמם! כמה מנות יוצאות מהכמויות שציינת?

  17. אם הכנתי ציר ירקות בידיעה שאני עומדת להכין את הקוסקוס הזה – האם אפשר להשתמש בגזרים (וגם קישואים) שבושלו להכנת ציר הירקות ולהוסיף אותם לתבשיל הירקות של הקוסקוס?

    • אני לא הייתי משתמשת בהם. כל הקטע של ציר זה שאנחנו ממצים את הטעם והמינרלים שבירקות שעוברים למים, ומשתמשים בהם כדי להעצים את הטעם של הירקות החדשים. אם תשתמשי בגזר שהתבשל 2-3 שעות, הוא לא יוסיף לך הרבה לתבשיל החדש כבר…
      מהירקות של הציר אני לפעמים מכינה קציצות (מועכת אותם עם קמח כלשהו ותבלינים ואופה)

להגיב על גיא לבטל