מדריך להכנת סושי טבעוני

כשאני מספרת שהכנתי סושי אני מקבלת גבות מורמות בתדהמה: "את הכנת? לבד? באמת?? כל הכבוד!" ואני תוהה למה אנשים חושבים שזה כל כך מסובך?

כדי להוכיח שזה יותר פשוט מפשוט, הכנתי מדריך מצולם עם מתכון לאורז הבסיסי – ולא, ממש לא צריך להיות בשלנים כדי להכין אחלה סושי. קדימה לעבודה.

מצרכים

המצרכים מספיקים לכ-8 רולים
  • 2 כוסות אורז עגול לא מבושל (אפשר לקנות את המיוחד לסושי במדף של המוצרים האסייתיים, אבל לא חובה בכלל)
  • 2 כוסות מים
  • 1/4 כוס חומץ אורז
  • 2 כפות סוכר
  • 1 כפית מלח
  • חבילת אצות נורי
  • איזה ירקות שאוהבים

הכנה

הכנת האורז

  1. מתחילים קודם כל עם האורז, כי הוא צריך להתבשל ולהתקרר קצת לפני שנוכל להתחיל לעבוד איתו.
  2. קודם כל שוטפים את האורז כמה פעמים עד שהמים צלולים ולא לבנים/עכורים יותר.
  3. שופכים 2 כוסות מים רותחים בסיר, מוסיפים את האורז, נותנים לזה לרתוח שוב, מורידים לאש הכי קטנה ומכסים. נותנים לו להתבשל עד שכל המים מתאדים (אפשר להזיז את האורז עם המזלג כדי לבדוק) ובודקים שהוא כבר רך, אבל לא דייסתי. אם הוא ממש לא מוכן וכבר אין מים אפשר להוסיף טיפה ולהמשיך לבשל.
  4. ברגע שהאורז מוכן מכבים את האש ומשאירים את הסיר סגור לעוד כ-10 דקות.

עכשיו ניגשים להכין את הרוטב לאורז:

  1. שופכים את חומץ האורז לקערית ומחממים במיקרו לחצי דקה. מוציאים, מוסיפים לו את הסוכר והמלח ומערבבים עד שכל הגרגרים נמסים.
  2. שופכים את הרוטב על האורז ומערבבים עם כף עץ בעדינות עד שהכל התערבב טוב טוב והאורז נהיה דביק.
  3. טועמים! יש כאלה שאוהבים את האורז של הסושי יותר מתקתק מאשר חמצמץ. אין שום בעיה לתקן תיבול. אם טעם החומץ מודגש מדי אפשר להוסיף קצת יין מירין (או סוכר מומס בטיפה מים). אם מתוק מדי אפשר להוסיף קצת חומץ. רק לא להגזים יותר מדי עם התיבול כי אי אפשר לעדן אותו אח"כ מבלי לבשל עוד אורז במיוחד בשביל זה.
  4. בשלב זה מומלץ לפרוס את האורז בכלי רחב או פשוט לתת לו לעמוד במכסה פתוח כדי שיתקרר (אם האורז חם מדי הוא יגרום לאצות להתכווץ ואז לא יהיה נוח לעבוד איתן).

מכינים את הירקות

הפעם הכנתי סושי עם מלפפון, גזר ואבוקדו. אבל כל אחד מוזמן להתפרע ולשים מה שבא לו. בסוף אתן כמה המלצות לשילובים מגניבים.
את הירקות חותכים לרצועות ארוכות ודקות ככל האפשר. אני לא אוהבת להיתקל בגושים גדולים ועבים בתוך הסושי אלא במקלונים זעירים ופריכים.
ירקות שיש להם תוכן רך (כמו מלפפונים) רצוי להשתמש רק בחלקים הפריכים, ואת הרכים לנשנש תוך כדי או לפרגן לכלבים שיושבים בצד כ"כ יפה.

אחרי שחתכנו את כל הירקות והכנו בצד, ניגשים להכנת הרולים:

מכינים משטח נוח לעבודה ועליו את המחצלת של הסושי (המחצלת היא לא חובה בכלל, אבל למי שיש – מה טוב).
ליד משטח העבודה שמים קערית עם מים כדי להרטיב את הידיים. אי אפשר לעבוד עם הסושי בידיים יבשות כי הוא נדבק בכל כוחו ולא מרפה.
מניחים את האצה היבשה על המחצלת, ומתחילים למלא אותה בשכבה של אורז. מדביקים את האורז עם האצבעות ככה שהוא דחוס ומכסה כמעט את כל שטח האצה בשכבה דקה. העובי הנכון הוא כזה שמכסה את כל האצה, אבל עדיין אפשר לראות אותה מבצבצת פה ושם.
את הירקות מסדרים בקצה שקרוב אלינו – במרחק של כמה ס"מ מהקצה כדי להשאיר לנו קצת מקום להתחלת הגילגול.

מתחילים לגלגל מהקצה הקרוב אלינו, מותחים אותו מעל הירקות ומהדקים טוב טוב (עם המחצלת, או עם הידיים). עושים עוד גילגול ושוב מהדקים. כך עד שמתקרבים לקצה האצה.
כשמגיעים לקצה עוצרים ומרטיבים את קצה האצה שנשארה – כדי להדביק את הרול בגילגול הסופי.
מסיימים את הגילגול האחרון ומהדקים היטב עם הידיים.
מזל טוב! נולד לנו סושי.
עכשיו לוקחים את הסכין הכי חדה שהמטבח שלכם יכול להציע ומרטיבים אותה במים. חותכים את הסושי במרכז. זהירות לא להתעלל בו, אחרת הוא יהפוך לצ'יקמוק. אם נאלצים לנסר קצת, אז בעדינות ובניסורים קטנים.
את שני החלקים שנוצרו לנו מעמידים אחד אחרי השני, וחותכים שוב במרכז, כך שעכשיו יש לנו 4 חלקים.
מחלקים את החלקים לזוגות – ושוב חותכים מהמרכז. עכשיו יש לנו 8 חתיכות = רול של סושי.
אם הסכין לא מספיק גדולה או חדה, עדיף לחתוך כל חתיכה בנפרד, כי החיתוך האחרון עדין יותר מהאחרים.
היי, סושי!
את הסושי אפשר להגיש עם המון רטבים: רוטב סויה בסיסי, טריאקי, ווסאבי, ג'ינג'ר, ספייסי מיונז (מיונז טבעוני+טבסקו או פתיתי צ'ילי יבש). השילוב האהוב עלי הוא סויה וספייסי מיונז, מינוס הספייסי (אני רק צובעת אותו בקצת פפריקה חריפה. תתבעו אותי).

הצעות נוספות לשילובי ירקות בסושי:

מלפפון, גזר, עירית
בטטה, מלפפון, בצל ירוק/עירית
רצועות טופו מטוגנות, אספרגוס, גזר
דלעת יפנית, אבוקדו, מלפפון
פטריות, רצועות טופו, עירית
גזר, קולרבי, אבוקדו
כמובן שהרשימה אין סופית וכל אחד מוזמן לעוף על עצמו ולנסות שילובים כאוות נפשו.

ממש לא חייבים לשלב שלושה ירקות, אפשר גם להסתפק באחד או שניים, או ארבעה. זה מה שאני אוהבת בסושי – אפשר לעשות איתו מה שרוצים, ולגוון כל פעם בירקות אחרים. אפשר גם לעשות אותו אינסייד אאוט (בהזדמנות אצרף גם תמונות של ההכנה) ולטגן, או לפזר שומשום מעל.

אינסייד אאוט

בעקבות בקשות לגילגול אינסייד אאוט, הנה הסבר קצר (אני בטוחה שיש מדריכים יותר מקצועיים ברשת, אבל היי, אני לא בענייני מקצוענות):
כדי שהאורז לא יידבק למחצלת כדאי לעטוף אותה בניילון נצמד – כמה שיותר יציב, כי הוא נוטה לזוז ולהציק די הרבה.
מתחילים כרגיל: מניחים את האצה על המחצלת ומרפדים אותה באורז. את הירקות עוד לא שמים. אחרי שסיימנו לרפד ולהדק את האורז פשוט הופכים את האצה כך שהאורז נוגע במחצלת מלמטה, ולמעלה יש לנו את האצה. על האצה שמים את הירקות, ומתחילים לגלגל כרגיל. חשוב להדק פה היטב כדי שלא יתחילו לעוף לנו חתיכות אורז לכל עבר.
ככל ששכבת האורז תהיה יותר אחידה בעובי, ככה הרול יצא יפה יותר בסוף (לא כמו שלי יצא במקרה הזה…).
בתיאבון!
 

37 תגובות

הוסף תגובה
  1. מקסים! איזה צילומים משגעים! נראה טעים ומושך ומקצועני לגמרי.

  2. אני מתה על סושי! אולי יהיה לי אומץ לנסות לעשות בעצמי :) את יודעת איך עושים ג'ינג'ר כבוש?

  3. סושי עם מנגו!

  4. נראה נהדר!! האם יש סיכוי שתראי גם inside-out? זה משהו שאף פעם לא הצלחתי לעשות כמו שצריך :(

  5. תודה. לך.

  6. מכינה עכשיו, מתפללת לטוב, הכל נראה מעולה !

  7. הצליח בענק!!!!!!

  8. אפשר להחליף את חומץ האורז בחומץ אחר?

    • לצערי לא, חלק קריטי מהטעם של האורז לסושי זה חומץ האורז..
      אם זה מנחם אותך, הוא ממש לא יקר :)

  9. כתוב על החומץ אורז שלי במרכיבים שיש בזה כבר סוכר ומלח, אז להוסיף עוד סוכר ומלח או שלא צריך?

  10. יש לי חומץ אורז לבן לסושי וכתוב במרכיבים סוכר ומלח, אני עדיין צריכה להוסיף 2 כפות סוכר וכפית מלח?

  11. היי, איך אפשר לטגן בלי ביצה?

  12. סושי

  13. הככתי , ויצא מעולה (: תודה על ההסבר המושקע .
    ומלבד ירקות חתכתי רצועות של טופו וטיגנתי קצת עם רוטב סויה , מוסיף טעם ממש מגניב.

  14. הכנתי אתמול וזו היתה הצלחה! קניתי קנפיו.. השתמשתי גם בממרח סויה האמת מיותר אבל ניסיתי וגם יצא לא רע.. עכשיו אתחיל להכין

  15. היה ממש קל ויצא מעולה! תודה! חסכת לי ללכת לסדנת סושי, שגם ככה הייתי מתבאסת כי אני לא אוכלת דגים.

  16. היי היום אני מתכננת להכין נראה קל וטעים תודה רבה על המתכון! אני רוצה להוסיף לירקות גם בטטה אשמח לדעת איך חותכים אותה ואיך עושים את הבטטה?

    • סליחה על העיכוב בתגובה!
      את הבטטה אפשר לאדות או לאפות ולחתוך לרצועות. מקווה שבינתיים הסתדרת :)

  17. מגניב

  18. אפשר לוותר על הסוכר?

  19. את הבטטה בתנור פרוסות דקות על איזה חום בתנור וכמה זמן בבקשה

להגיב על מירב לבטל