כיסוני פילו

כיסוני פילו ממולאים בפטריות קצוצות, בצל, טופו מפורר, עדשים שחורות ועשבי תיבול.

הקטע עם בצק פילו הוא שאין לו ממש טעם והוא די יבש בפני עצמו. אבל הוא משמש אחלה כלי קיבולת למילויים שונים בזכות הגמישות שלו והעובדה שהוא מקבל כל צורה שאופים אותו בה. במקרה הזה הכנתי 2 צורות שנועדו בעיקר להתנסות עם הבצק, אבל אפשר לעשות איתו מה שרוצים. למשל לאפות אותו בתבנית של מאפינס כדי שיתקבלו מעין קעריות פילו שאח"כ אפשר למלא לפני ההגשה.

בהתאם לייעוד שבחרנו לפילו, מחליטים האם להשתמש בשכבה בודדת או שתיים או יותר. במקרה הזה מכיוון שקיפלתי חלק מהפילו השתמשתי בשכבה בודדת, אבל כדי להכין קעריות פילו עדיף להשתמש ביותר. כדאי פשוט לנסות ולראות מה עובד הכי טוב.

 

מצרכים

  • חבילת עלי פילו מופשרים
  • 1 סלסלת פטריות שמפיניון
  • 150 גרם טופו
  • 1 בצל גדול
  • 1-2 שיני שום
  • חופן פטרוזיליה קצוצה
  • כמה עלי בזיליקום טריים
  • 3/4 כוס עדשים שחורות מבושלות
  • תבלינים: מלח פלפל, קצת כמון וכורכום
  • שמן זית
  • עירית (לקישוט)

 

הכנת המילוי

  1. מייבשים את הטופו היטב. כדי לייבש אותו אפילו יותר, עוטפים אותו במגבת נייר ולוחצים קצת כדי שהנוזלים יצאו ממנו. במקרה הזה אפשר להתעלל בו כמה שרוצים כי במילא נפורר אותו, אבל כשרוצים לשמור על הצורה שלו עדיף להיזהר לא למעוך יותר מדי.
  2. את הטופו היבש מפוררים עם האצבעות לפירורים קטנים, שמים בקערה ומתבלים במלח פלפל, קצת כמון וקצת כורכום, וקצת שמן זית (כף-שתיים). מערבבים טוב טוב ושמים בצד שיספוג טעמים.
  3. קוצצים את הבצל דק ומטגנים להזהבה.
  4. בזמן שהבצל במחבת, מנקים את הפטריות (מקלפים – לא שוטפים!) וקוצצים דק. כשהבצל מתחיל להשחים מוסיפים את הפטריות ומטגנים ביחד כ-5 דקות או עד שהפטריות מרגישות מוכנות (כבר לא ספוגיות יותר).
  5. קוצצים את השום ומוסיפים לפטריות.
  6. מוסיפים גם את הטופו, נותנים לו להיטגן קצת ולספוג טעמים, ומוסיפים עוד קצת מלח ופלפל לכל התערובת.
  7. מוסיפים את העדשים ועשבי התיבול, מערבבים כדקה, טועמים לוודא שהתיבול טעים (אפשר לשפר ולהוסיף דברים אם רוצים) ומכבים את האש.

הכנת הכיסונים

  1. מחממים את התנור לכ-180 מעלות.
  2. פותחים את הפילו ומכינים בצד צלוחית עם שמן זית ומברשת להברשת העלים.
  3. פילו זה בצק די נוח לעבודה, ואפשר לעשות ממנו כל מני צורות מגניבות. אני עשיתי 2 צורות – אחת בצורה של "מתנה" ואחת בצורה של "שק".
  4. כדי לעשות את הצורות הנ"ל, חותכים את העלים ל-4: חיתוך אחד לאורך ואחד לרוחב, כך שמתקבלים 4 ריבועים שווים בגודלם. אפשר לחתוך מראש את כל העלים ביחד ואז להפריד כל פעם עלה או שניים כדי להכין את הכיסונים.
  5. לוקחים ריבוע אחד ומניחים על משטח עבודה, ומברישים אותו בשמן. עכשיו מקפלים:

לצורת מתנה:

מניחים כף גדושה של מילוי במרכז הריבוע ומקפלים קיפול אחד מכל צד כלפי פנים, כך שהקיפול הראשון מכסה את המילוי והקיפול השני מכסה את הקיפול הראשון. עכשיו יש לנו פס מאורך. מורחים אותו בקצת שמן זית ומקפלים מאחד הקצוות 3 קיפולים כך שנשאר לנו בסוף ריבוע קטן בעובי אחיד. מורחים אותו בשמן, לוקחים מקלון של עירית וקושרים מסביב.

לצורת שק:

מניחים כף מילוי במרכז הריבוע. את הקצוות של הריבוע מרימים ומצמידים אחד לשני, מהדקים קצת וקושרים את העירית מסביב. לא צריך להפעיל כוח בשום שלב, אחרת הבצק ייקרע (או העירית..)

 

מכניסים את הכיסונים לתנור למשך כ-15 דקות או עד שהפילו מזהיב. זהירות לא לייבש אותם!

 

בתיאבון!

 

13 תגובות

הוסף תגובה
  1. מתכון מפואר וביצוע עוד יותר מפואר!

  2. איך מקלפים פטריות? פטריות שמפיניון הן די קטנות ונשמע לי קצת מעצבן..
    שטיפת פטריות ממש תפגע במילוי?

    • כדי לקלף אותן צריך להוציא את הרגל ולקלף את המעטפת העליונה מתוך החלק הפנימי והחוצה, עד לנקודת האמצע שבראש הפטריה.
      זה קצת מעצבן, אבל זה שווה את זה.
      הפטריה סופגת את המים וזה הופך את המרקם שלה לספוגי, חבל.
      לוקח כמה דקות להתרגל לטכניקה של הקילוף ואז זה כבר רץ (אני בדר"כ עושה את זה בזמן שמשהו אחר מיטגן במחבת ובמילא אין לי מה לעשות…)

  3. מה דעתך על אכילת התבשיל כפי שהוא במקום להכניסו לפילו? תודה, גלית

  4. כמה דפים יש בחבילת עלי פילו? אני רוצה להכין אבל קניתי חבילה של 6 עלים ונראה לי שזה קצת יותר מידי מילוי… כמו כן, לא ברור לי האם כל "שקיק" או "מתנה" עשויים מרבע אחד ויחיד של עלה פילו? האם זה לא בצק עדין מדי שנקרע בקלות? תודה

    • אני לא זוכרת כמה עלים יש בחבילה, אבל לשאלתך כן – אני השתמשתי בדפים בודדים. צריך לעבוד בעדינות אבל הם לא נקרעים.
      אפשר להשתמש גם ביותר, אבל לטעמי זה יוצא יותר יבש, ואני מעדיפה הרבה מילוי ומעט בצק, במקרה הזה.. :)

  5. האם יש לך רעיון לתחליף לטופו? או להשמיט אותו זה מספיק? (לא כל כך אוהבים אותו אצלי)

  6. כמה קריטי שהפטריות יהיו מסלסלה ולא שימורים? (לפי העובדה שצריל לקלף ולא לשטוף נראה שדיי קריטי, אני תקוע פה בלי וחייב :) )

    • אם את אוהבת פטריות משומרות אז אין בעיה. אישית אני לא אוהבת אותן בשום צורה אז גם כמילוי לא הייתי עפה על זה :)

  7. אפשר להשתמש בעלי סיגר?

כתיבת תגובה