שותפות למטבח: ספיישל פסח

passover

פאי לימון טבעוני כשר לפסח

לכבוד פסח, שותפות למטבח משנסות מותניים חטובות ומחפשות דרכים מעניינות לעשות לעצמנו עצירות: מצות! 

תזכורת קצרה לתלאות שכבר עברנו:

מתכוני כרוביתחגיגת התותיםחגיגת ט"ו בשבט טבעונית ופטריות.

הפעם יהיו איתנו בנבחרת: Veganskyסיו-פודtheVlogמשחקת באוכל.

בנוסף למתכונים החגיגיים שנציג היום, הכנו גם מקבץ של מתכונים קיימים שמתאימים לפסח והעלינו אותם בדף הפייסבוק שלנו – בואו להציץ.

 

אוקיי, אז בפסח אין מקום לבילבול, חומר הגלם חייב להיות מצות. או קמח מצות. טוב. מצות. קמח מצות. מצות רטובות. קמח מצה דק. מצות… פאי לימון!

למה? ככה. בואו פשוט נזרום עם זה.

 

פאי לימון טבעוני כשר לפסח

 

מצרכים

תבנית פאי עגולה 28 ס"מ

 

לקלתית

  • 1 כוס שקדים טחונים
  • 3/4 כוס קמח מצה דק/לעוגה
  • 3 כפות סוכר
  • קורט מלח
  • 40 גרם שמן קוקוס (1/4 כוס פחות כף) (אפשר להמיר במרגרינה)
  • 1/4 כוס מים
  • 1/4 כוס שמן
  • גרידת לימון מחצי לימון
  • * לקלתית רגילה שלא לפסח ממירים את קמח המצה והשקדים הטחונים בקמח רגיל

 

לקרם לימון

  • 1 קצפת צמחית 250 מ"ל (אני מעדיפה את השף הלבן במתיקות מעודנת)
  • 1 כוס חלב סויה ללא תוספת סוכר (אפשר להחליף בחלב שקדים/אורז)
  • 1/2 כוס מיץ לימון טרי
  • 1/2 כוס + כף סוכר
  • 1 קרטיב לימון *
  • 1/2 כפית אבקת אגר אגר
  • 2 כפות קורנפלור
  • גרידת לימון מחצי לימון
  • * הקרטיב הוא בעיקר בשביל הצבע, מי שנרתע יכול להשמיט אותו ולהוסיף במקומו עוד כפית סוכר

 

לקרם וניל

  • 1 קצפת צמחית 250 מ"ל
  • 1 אינסטנט פודינג וניל
  • 1/4 כוס חלב סויה (אפשר להחליף בחלב שקדים/אורז)

 

הכנה

 

הקלתית

מערבבים בקערה את החומרים היבשים. מוסיפים את הרטובים. את שמן הקוקוס עדיף לרכך קצת בטמפרטורת החדר / במיקרו עד שהוא רך מספיק ללישה, ואם הוא מהסוג שקשה כמו אבן אז אפשר לקצוץ אותו עם סכין לשבבים קטנים ולהוסיף לקערה. את הכל לערבב רק עד שנהיים גושים גדולים ולחים, לגבש לכדי כדור, לעטוף בניילון נצמד ולשים לחצי שעה במקרר.

אחרי חצי שעה מחממים תנור ל-180 מעלות. מוציאים אותו ועם הידיים משטחים על גבי התבנית ומרפדים אותה היטב בהידוק עם האצבעות.

אופים את הבצק עד שהוא מוכן לגמרי, זה לוקח בין 20 ל-30 דקות, תלוי בעובי של הבצק ובתנור. יודעים שהוא מוכן כשהוא מקבל צבע כהה, יבש לגמרי, ולא רך מדי במגע עם האצבעות.

מוציאים אותו להתקרר קצת ועוברים להכנת הקרם.

 

קרם הלימון 

סוחטים את מיץ הלימון (חצי כוס) ומערבבים עם הקרטיב המרוסק בקערה בינונית-גדולה. מניחים בצד.

בסיר קטן שמים את הקצפת הצמחית, חלב הסויה, הסוכר וגרידת הלימון. נותנים לזה להתחיל להתחמם ובצד מערבבים את הקורנפלור עם האגר אגר ו-3 כפות חלב סויה עד שמתקבל נוזל אחיד.

לסיר שהתחיל להתחמם מתחילים לשפוך את תערובת הקורנפלור לאט לאט תוך ערבוב בלתי פוסק, שלא יווצרו לנו גושים (עדיף עם מטרפה ידנית). גם אחרי שסיימנו להוסיף את הקורנפלור ממשיכים לערבב בלי הפסקה.

לנוזל אסור לרתוח!

הוא צריך להתחמם עד למצב של כמעט-רתיחה, אבל הערבוב המתמיד אמור למנוע ממנו לרתוח. אם צריך, אפשר להקטין את האש.

מבשלים את הנוזל תוך ערבוב במשך כמה דקות עד שהוא מתעבה ומתחיל להסמיך. מרגע שהוא התחיל להסמיך מבשלים תך ערבוב עוד כדקה ומורידים מהאש. לא מפסיקים לערבב כדקה-שתיים נוספות.

לוקחים את הקערה עם מיץ הלימון ומעבירים אליה את הנוזל לאט ובהדרגה, תוך ערבוב של מיץ הלימון.

כשהכל מעורבב היטב, אנחנו אמורים להשאר עם נוזל צהבהב ואחיד שעדיין נראה מאוד נוזלי. זה בסדר!

שופכים את הצהבהב הנוזלי הזה לתוך הקלתית ומניחים בצד לקירור. כשזה קר או פושר אפשר להעביר למקרר.

האגר אגר צריך 3 שעות להתייצבות, אבל כבר אחרי שעה אפשר להוסיף את קרם הוניל.

 

קרם הוניל 

שמים בקערה את כל החומרים ומקציפים במיקסר עד לקבלת קרם יציב מאוד.

את הקרם אפשר להוסיף איך שרוצים, זה הזמן לתת דרור ליצירתיות שלכם ולהשתולל עם הקרם.

למי שאין שקיות זילוף, אפשר להכניס את הקרם לשקית ניילון קטנה (כמו של כריכים), לגזור לה את הקצה, ולהזליף בפראות כאילו אין מחר.

 

אה, והעיגול החמוד הזה באמצע זו פרוסת לימון שהורתחה במי סוכר ויובשה בתנור עד שהתקרמלה. כן, זה יפה. לא, זה לא טעים. אפשר לוותר. למי שמתעקש, הדרך להפטר מהמרירות היא להרתיח את הקליפות כמה פעמים ורק אז לבשל במי סוכר, ואז לאפות כשעה בחום נמוך עד שמתקבלות סוכריות מתוקות-מרירות. לי לא היתה סבלנות, אז השתמשתי בזה רק לקישוט.

 

הפאי זקוק לכ-3 שעות התייצבות במקרר ואז הוא מוכן להגשה.

 

חג שמח וטעים!

 

פאי לימון טבעוני כשר לפסח

פאי לימון טבעוני כשר לפסח

פאי לימון טבעוני כשר לפסח

פאי לימון טבעוני כשר לפסח

פאי לימון טבעוני כשר לפסח

פאי לימון טבעוני כשר לפסחפאי לימון טבעוני כשר לפסחפאי לימון טבעוני כשר לפסח

פאי לימון טבעוני כשר לפסח

פאי לימון טבעוני כשר לפסח

פאי לימון טבעוני כשר לפסח

פאי לימון טבעוני כשר לפסח

פאי לימון טבעוני כשר לפסח

 

ואל תשכחו להציץ גם במה שהשותפות למטבח הכינו…

 

קיש תרד, טפינה ובצל וגם קציצות תרד מדהימות

מתוך: theVlog

קיש תרד טבעוני כשר לפסח

עוגיות בוטנים טבעוניות לפסח

מתוך: משחקת באוכל

עוגיות בוטנים טבעוניות לפסח

 

2 גרסאות לעוגת מצות טבעונית

מתוך: סיו-פוד

עוגת מצות טבעונית

 

קרוקטים מג'דרה כשרים לפסח

מתוך: Vegansky

קרוקטים מג'דרה כשרים לפסח

 

ועוד עם קמח מצה:

 

קניידלך טבעוני

קניידלך טבעוני

 

80 תגובות

הוסף תגובה
  1. [...] פאי לימון כשר לפסח של נופר יערי – לא על החסה לבדה [...]

  2. [...] פאי לימון כשר לפסח - מתוך לא על החסה לבדה [...]

    • הפאי נראה נהדר!!!!!!!
      אם זה לא לפסח, אז כמה קמח צריך ואם גם במקום שקדים?

      • בתחתית הרכיבים של הבצק כתבתי – לקלתית רגילה שלא לפסח ממירים את קמח המצה והשקדים הטחונים בקמח רגיל, בכמויות זהות

    • יש לי בבית קסנטם גאם זה גם תופס במקום האגר אגר?

    • היי, כמו שהצעת שמתי במקום האגר אגר חמש כפות קורנפלור עם ארבע כפות חלב סויה יצא נהדר!! לא רך מידי ומרקם מעולה

  3. מה זה "אגר אגר", איפה קונים אותו, והאם אפשר להחליף אותו במשהו קצת יותר מוכר?
    אני מריירת פה על המקלדת….

    • אגר אגר זה תחליף ג'לטין צמחי, הוא עשוי מאצות ומגיע בצורה של אבקה לבנה.
      אפשר למצוא אותו בחנויות מתמחות (כמו לגעת באוכל וכאלה).
      עקרונית, קורנפלור לבד אמור לעבוד, אבל צריך כמות הרבה יותר גדולה מ-2 כפות, ולא יצא לי לנסות עדיין כדי לוודא שזה באמת עובד.

  4. גם אני מריירת קשות!! וגם לי שאלה על אגר אגר. מאוד קשה להשיג אותו באיזורי (חיפה)
    אולי בגלל הפסח? יש לך רעיונות במה אפשר להמיר אותו?

    • כמו שעניתי לצליל, עקרונית קורנפלור לבד אמור לעבוד, אבל זה מצריך קצת ניסויים. מכיוון שלא רציתי להמר הלכתי על בטוח והוספתי את האגר.
      אם את במצברוח לניסויים, תנסי להחליף את האגר בעוד קורנפלור, ולשים בסה"כ משהו כמו 4-5 כפות (תמירי חלק מהחלב סויה של התערובת כדי לערבב בנפרד).
      אבל זה על אחריותך הבלעדית! :)
      וכמובן תחזרי לעדכן…

      (אגב, אם יש לך תחליף ביצה מחו"ל, גם זה אמור לעבוד. אבל שוב, גם את זה לא ניסיתי)

  5. נשמע כמו הרפתקאה!!! מבטיחה להודיע איך זה יצא

  6. היי נופר, הפאי נראה מעולה!! האם אפשר להמיר את המתכון לבצק הכשל"פ לפאי פקאן?
    תודה!

  7. תחליף ביצה מחו"ל… סקרנת אותי! בארי ופרשי נא…. חבר בדיוק טס לארה"ב אז אולי חוץ מ- daiya, שווה לכפות עליו יבוא…

    • בארה"ב נדמה לי שהתחליף הנפוץ הוא ener-g, אולי יש גם no-egg
      לא יצא לי לנסות את זה עם המתכון הנ"ל אז אני ממש לא יודעת אם זה יוצא טוב. אבל זה תחליף ששווה להחזיק בבית בלי קשר, הוא משמש תחליף לביצה בתפקיד של דבק לעיסות של פשטידות, בצקים, קציצות, עוגות וכו'.

  8. אגר אגר הוא קוסם ועושה עבודה נהדרת, ממליצה להחזיק בבית תמיד :)
    הכנתי איתו גבינת קשיו קשה וזה מדהים מה שהוא עושה למרקם!

    מצחיק שהפאי לימון הראשון שטעמתי הוא זה שהכנתי בעצמי.
    הפאי נהדר ואת נהדרת כרגיל :)
    לא יודעת מה הייתי עושה בלי הבלוג שלך <3
    חג שמח!

  9. חייבת לשתף….
    בפסח הכנתי את קרם הלימון וקרם הוניל וסידרתי בכוסיות קטנות בשכבות. כל מי שהיה בארוחה (טבעונים ולא טבעונים) התמוגג, ביקש מתכון ותוספת. לשבועות הכנתי את אותן הכוסיות רק עם שכבה של עוגיות לוטוס טחונות מלמטה:)
    נראה מדהים וקשה להתאפק ולאכול אפילו לפני הקירור…

  10. אם מכינים את העוגה לא לפסח, כמה קמח רגיל יש לשים במקום הקמח לפסח והשקדים?
    תודה :)

    • לדעתי אותה כמות של קמח מצה להמיר בקמח רגיל. זה יוצא יחסית מתפורר אז אם את רוצה להיות בטוחה לגמרי, אפשר לשים קצת יותר קמח ביחס לשקדים.

  11. אז כן לשים גם שקדים? חשבתי שזה במקום הקמח והשקדים.. (סליחה על החפירה)

    • לא, השקדים יכולים להשאר בהחלט :) זה נותן מרקם קצת יותר פירורי וטעם מעודן של שקדים, וכמובן יותר בריא. אבל לא חובה, אפשר גם להמיר את הבצק לזה שבמתכון של הפאי פקאן (הוא בלי שקדים).

  12. תודה רבה רבה :) אעדכן איך יצא..

  13. הי נופר, ממש בא לי להכין, אבל במקום שמנת צמחית – קרם קוקוס. הולך? יצא למישהו לנסות? תודה רבה!

  14. אם אני משמיטה את הסוכר – אפשר להשתמש בבסיס לקיש מלוח? והם לקלתית יש טעם חזק של מצה?

  15. האמת הייתי ממש אופטימית והעוגה יצאה טעימה אבל השכבה של הלימון לא התייצבה.. לא היה לי אגר אגר ולכן הוספת יותר קורנפלור.. זה עדיין היה די נוזלי אפילו אחרי כמה שעות במקרר ואחרי שהסמיך על האש

    • כנראה שלא היה מספיק קורנפלור.. להבא נסי להשתמש באגר או ביותר קורנפלור. אפשר תמיד לבדוק בנפרד כמות מסוימת של מים עם קורנפלור כדי להבין את המינונים, ואז להחיל אותם על המצרכים יותר יקרים

  16. יצא פשוט מעולה!!!! איך אני עושה את זה כל השנה? משנה את קמח המצות לאיזה קמח?

    • איזה כיף!
      את יכולה להשתמש בכל מתכון לבצק פריך ופשוט לאפות אותו באותו אופן. יש מתכון בפוסט של הפאי פקאן. אפשר גם להשתמש במתכון הנוכחי ורק להמיר את קמח המצה בקמח לבן.

  17. אפשר להכין את המלית בלי קורנפלור, רק עם אגר אגר? ואם כן (אמן!) אז כמה אגר אגר כפיצוי על האין-קורנפלור?

    • תאורטית אפשר אבל לא ניסיתי אז אני לא רוצה להגיד לך סתם כמויות. אגר אגר מסוכן, קצת יותר מדי ממנו ונהיה פלסטיק… אפשר לנסות חצי כפית ולראות, אבל על אחריותך!
      הקורנפלור נועד לתת מרקם קרמי, בדיוק בשביל להמנע מהתכונה הג'לטינית של האגר אגר. אבל אפשר לנסות.

      • כדי לא להתבאס, אמתין עד שיהיה לי כח ללכת לסופר ולקנות קורנפלור.
        (כשאני מתכננת להכין רק את המלית, לגיוון יוגורטים לעבודה)

  18. היי,
    הכנתי את העוגה אתמול ושמתי אותה במקרר כפי שכתבת. היום ניסיתי אותה אבל היא ממש התפרקה לי. הקרם לימון לא יצא לי ממש קרם אלא יותר יוגורט. האם התכוונת לשים אותה במקפיא ולא במקרר?

    • היי איימי,
      המלית לא צריכה מקפיא, היא אמורה להתייצב תוך כמה שעות במקרר בלבד. אם לא התייצבה לך, אולי לא השתמשת בכמות מספקת של אגר אגר (אולי לא השתמשת בכפות מדידה? אולי השתמשת בפתיתים ולא אבקה?)

      • follow up – אני חושבת שיש לי אגר אגר בצורת פתיתים (אבקה הוא לא9 – מה יחס המרה?
        ואם כבר – מה עושים אם אין לי כפות מדידה?

        • אני עובדת עם אבקה ואין לי נסיון עם הפתיתים, מבדיקה ברשת נראה שההמרה היא כף פתיתים מול כפית אבקה. אבל בפועל קיבלתי פידבק ממישהי שניסתה את זה כך וזה לא התמצק לה מספיק. אז אני קצת חוששת להמליץ בלי לנסות.
          לגבי כפות מדידה – אין מנוס מלקנות סט, זה עולה שקלים בודדים בכל חנות לכלי בית או מחלקת כלי בית בסופרים הגדולים, וזה שווה את זה. במתכונים שצריך לדייק, זה ממש קריטי.

        • עוד שאלות מרגיזות (לא מצליחה להגיב במקום הנכון): אם אני טוחנת את הפתיתים לאבקה במטחנה אז להשתמש במידות המקוריות?

        • אני מודה שלא ניסיתי אז אני לא בטוחה, זה נשמע לי הגיוני אבל אני פוחדת לקחת על זה אחריות :)

  19. אפיתי לכבוד חג השבועות והאמת שזה יצא פשוט מושלם! מתכון מנצח!

  20. מה אפשר במקום קמח מצה לצליאקים ?

    • אפשר לעשות שילוב כזה:
      חצי כוס קמח סורגום / אורז מלא + רבע כוס עמילן – קמח טפיוקה / קמח תפוחי אדמה / קורנפלור + רבע כפית קסנטן גאם (חומר מקשר שאפשר לקנות בחנויות טבע או חנויות אפייה מתמחות, חומר מאוד שימושי במטבח צליאקי). אם אין ולא מתחשק לקנות אז אפשר להוסיף עוד כף-שתיים של קורנפלור עם שמינית כוס מים.
      בהצלחה!

  21. ניסיתי עם פתיתי אגר אגר ונראה שיצא לי מעולה. אני אהיה יותר חכמה בבוקר, אבל שמתי בערך כף פתיתים

  22. היי,
    כמה גרם זה כוס שקדים טחונים?

    תודה

  23. הכנתי ונראה סוף! חבל שאי אפשר לצרף תמונה…
    בערב אדע אם גם טעים…:)
    תודה נופר על מתכונים נהדרים שתמיד עובדים! חג שמח!!

    • תודה, חג שמח גם לך!

      • העוגה היתה נהדרת! וגנבה את ההצגה לשאר הקינוחים! תודה, תודה וחג מאוד שמח

    • פעם שניה שאני מנסה להכין. שוב לא התייצבה. התבאסתי מאוד. אולי באמת הייתי צריכה לשים יותר אגר. גם הקרם משום מה לא הספיק לכסות את כל החלק העליון ומצאתי את עצמי מאלתרת ובסוף קשטתי הכל בתותים חתוכים כדי להסתיר את המקומות החסרים. היה טעים אבל ממש לא אסתטי. מבאס

  24. לטובת כל מי שקנה פתיתי אגר-אגר במקום אבקה: אז אתמול הכנתי את העוגה ושמתי 1 כף פתיתים (במקום 1/2 כפית אבקה) וזה יוצא מושלם! מתכון נפלא, שקצר מחמאות רבות סביב שולחן הסדר! מומלץ בחום :)

  25. הי,
    במה אפשר להחליף את השמן קוקוס? לא מוצאת בסופר….
    תודה

  26. היי, אולי מישהו ניסה עם קורנפלור ויכול להגיד כמויות? אין לי מושג איפה אמצא אגר-אגר. תודה!

  27. נופר הי, הכנתי את הפאי שיצא נהדר – אבל גם לי לא התייצב. קניתי agar flakes, זה שונה מאגר אגר? צריך להוסיף יותר? המון תודה!

  28. אהלן, האם מערבבים ביחד את קרם הלימון וקרם הוניל או שמדובר בשתי שכבות נפרדות?

  29. היי חסרה לי תבנית של 28 ס"מ. יש אופציה להכין עם של 30? השאלה כמה צריך להוסיף?

  30. היי
    יש לי תבנית של 26. לעשות כרגיל?
    תודה :)

  31. האם אפשר במקום הארטיק להשתמש במיץ לימון שיוכן מרכז לימון קפוא של פריגת?
    אם כן מה הכמות?.
    המון תודה

  32. אם אן לי אגר אז כמה קורונפלור צריך לשים בימקום ?

  33. […] בפאי לימון מעולה, חמצמץ בעדינות, שלוש שכבות של בצק פריך, מוס […]

  34. יצא לי מצוין. העוגה נחטפה על שולחן הסדר. בגלל שלא חיכיתי מספיק נראה לי שהשכבה של ה"מוס" יצא קצת רכה אבל בכל זאת היה טעים

  35. כבר חצי שעה על האש… לא מסמיך, שמתי רק קורנפלור בלי האגר אגר.. כמה עוד לחכות?

    • מגיבה מאוחר ומקווה שהסתדרת
      בכל מקרה, בלי אגר אגר אני לא בטוחה שזה יסמיך למרקם הרצוי.
      ואגב אם לא מסמיך עם קורנפלור סימן שלא שמת מספיק, או שהתערובת לא התחממה דיה, זה טיפ להבא :)

  36. קצת עוגמת נפש… השתמשתי בפתיתי אגר אגר (לא ידעתי שיש אבקה, חשבתי שאגר אגר זה אגר אגר) ויצא שאני מביאה לליל הסדר מרק מתוק. לא נעים. ממליצה להדגיש את ההבדל במתכון ולהמליץ להוסיף עוד קורנפלור ליתר בטחון כי אני רואה בתגובות שזה לא קרה רק לי. חבל להטעות ככה אנשים, נראה מתכון מעולה.

    • ברכיבי המתכון כתוב במפורש "אבקת אגר אגר". זה באמת מבאס שלא הצליח לך, אבל זה לא יעזור להפנות אצבע מאשימה אליי :)

להגיב על Einav Shoushan לבטל