שותפות למטבח: מתכוני פטריות

מתכוני פטריות

היום בשותפות למטבח נבחר חומר הגלם: פטריות! 

אז היו לנו מתכוני כרובית, אחר כך המשכנו עם חגיגת התותים ובדרך עצרנו לחגיגת ט"ו בשבט טבעונית. היום אנחנו עם הפטריות, על מיליון המינים והטעמים שלהן. נתחיל בקיש פטריות קרמי, משם נעבור ללחמניות ערמונים ממולאות מרק פטריות, פסטה מפטריות מלך היער עם לוביה, פטריות בבלילת בירה, ראגו פטריות על מצע פירה כרובית, בורגר פטריות ופטריות ממולאות. בקיצור, יהיה טעים!

הפעם יהיו איתנו בנבחרת: VeganskyPink Ladyסיו-פודtheVlogמשחקת באוכלבישול בריא עם עינת.

ואם עדיין לא פרגנתם בלייק של עמוד הפייסבוק של שותפות למטבח, זה הזמן.

 

אני בחרתי להכין קיש פטריות ובצל טבעוני במילוי קרמי ועשיר מקרם קוקוס. כן, זה טעים. לא, אין לזה ממש טעם של קוקוס. אז קדימה.

 

קיש פטריות ובצל טבעוני

 

מצרכים

מתאים לתבנית פאי 28 ס"מ

 

לבצק (מתכון של גלעד איילון, בשינויים קלים):

  • ½3 כוסות קמח (500 גרם)
  • ½ שקית אבקת אפייה (5 גרם=כפית)
  • 2 כפיות מלח (12 גרם)
  • 75 גרם שמן קוקוס בטמפרטורת החדר (ניתן להחליף ב-100 גרם מרגרינה קרה)
  • ½ כוס מים (120 גרם)
  • ½ כוס שמן (100 גרם)

 

למלית:

  • 2 סלסלות פטריות שמפיניון
  • 1 סלסלת פטריות חורש
  • 1 פחית קרם קוקוס (חשוב לשים לב שזה קרם ולא נוזל קוקוס, זה הסוג עם אחוז השומן הגבוה)
  • 3 בצלים בינוניים
  • כמה גבעולים של בצל ירוק קצוץ דק
  • 3 כפות קמח
  • 2 כפות קורנפלור
  • 4 כפות גבינת טופוטי (הסוג הקשה יותר)
  • מלח ופלפל
  • קורט אגוז מוסקט
  • כף שמרי בירה (אופציונלי)

 

הכנה

מערבבים בקערה קמח מנופה/מסונן, אבקת אפייה ומלח. מוסיפים את שמן הקוקוס, ומועכים אותו עם האצבעות לתוך התערובת עד לקבלת תערובת פירורים. אפשר גם במיקסר חשמלי עם וו לישה למי שיש. חשוב להתעסק עם זה כמה שפחות, וזה בסדר אם נשארים קצת גושים של השמן.

כשמתקבלת תערובת פירורית מוסיפים את השמן והמים ומעבדים עד שמתקבל בצק – שוב, כמה שפחות!

יוצרים מהבצק כדור, עוטפים בניילון נצמד ושמים במקרר לחצי שעה – שעה. עם שמן קוקוס מספיק להניח את הבצק בצד בטמפרטורת החדר, לא צריך לקרר אותו.

 

המלית

קוצצים את הבצלים קטן ומטגנים כמה דקות, עד שהבצל שקוף. בינתיים מנקים את הפטריות (אני מעדיפה לקצוץ את קצה הרגל ולקלף את החלק העליון, יש שמעדיפים פשוט לשטוף אותן) וחותכים לפרוסות בעובי של כחצי ס"מ, ומוסיפים אותן למחבת. כדאי להשאיר חופן קטן בצד לקישוט מלמעלה.

קיש פטריות

מטגנים את הבצל והפטריות כרבע שעה או עד שהפטריות סיימו להגיר נוזלים וקיבלו מרקם בשרני וכבר לא ספוגיות, ובמחבת כבר אין כמעט נוזלים. בשלב הטיגון מומלץ להוסיף קצת מלח.

קיש פטריות ובצל

מעבירים את תוכן המחבת למסננת ומניחים בצד, כדי שעודפי הנוזלים יצאו.

בינתיים שמים בקערה את קרם הקוקוס, ומוסיפים את הקמח בהדרגה תוך ערבוב מהיר כדי שלא יווצרו גושים. עדיף לעבוד עם מטרפה ידנית. בקערית נפרדת מערבבים את הקורנפלור עם קצת מים עד שהוא נמס, ושופכים גם את זה לתוך הקערה תוך כדי ערבוב.

מוסיפים גם את גבינת הטופוטי, מלח פלפל, שמרי בירה וטיפה אגוז מוסקט ומערבבים היטב לקבלת תערובת אחידה.

לתערובת מוסיפים את הבצל הירוק, הפטריות והבצל ומערבבים.

קיש פטריות ובצל

הצעה להרפתקנים שבינינו – אופציה נוספת לתיבול המלית: במקום שמרי בירה ואגוז מוסקט, אפשר להוסיף כפית קארי, ולתת לכל הקיש ניחוח אסייתי. השילוב בין הארומה העדינה של קרם הקוקוס עם הקארי והפטריות נותנים טעם מיוחד ומפתיע.

 

חזרנו לבצק.

למי שהשתמש במרגרינה אני ממליצה לרדד את הבצק עם מערוך, למי שהשתמש בשמן קוקוס סביר להניח שיהיה יותר קשה כי שמן הקוקוס מתקשה מאוד בטמפרטורת החדר, במיוחד בחורף. במצב כזה עדיף לעבוד עם הידיים ופשוט "להדביק" את הבצק עם האצבעות לתבנית ולהדק היטב לשכבה דקה (לא יותר מחצי ס"מ, עדיף אפילו קצת פחות). את הבצק אופים אפייה עיוורת של כ-10 דקות ב-180 מעלות. כדי שהוא לא יתפח לנו כדאי לעשות בו חורים עם מזלג, או להניח על הבצק נייר אפייה ועליו קטניות יבשות (הן משמשות כמשקולת). אחרי 10 דקות בערך הבצק אמור להיות יבש מלמעלה, אבל עדיין רך ולא לגמרי עשוי. זה בדיוק הזמן להוציא אותו, לשפוך לתוכו את המלית, לקשט אותה מלמעלה קצת ולהחזיר לתנור לאפייה של בין 35 ל-45 דקות, עד שהחלק העליון תופס צבע שזוף והבצק מהצדדים משחים. אם אחרי 30 דקות זה עוד לא התחיל להזהיב, אפשר להעלות את הטמפרטורה ל-220.

 

בעקרון, הקיש מספיק יציב לאכילה כשהוא עדיין קצת חמים/פושר, אבל אני ממליצה להכין אותו חצי יום / יום מראש, כי במקרר הוא מתייצב אפילו יותר, והטעמים מתחברים עוד יותר.

 

בתיאבון!

קיש פטריות ובצל

קיש פטריות ובצל

קיש פטריות ובצל

קיש פטריות ובצל

קיש פטריות ובצל

 

ואל תשכחו להציץ גם במה שהשותפות למטבח הכינו…

 

מרק פטריות בלחמניית ערמונים ואגוזי מלך

מתוך: theVlog

 מרק פטריות בלחמניית ערמונים

בורגר פטריות טבעוני

מתוך: משחקת באוכל

בורגר פטריות טבעוני

פטריות מטוגנות בבצק בירה

מתוך: סיו-פוד

פטריות בבצק בירה

ראגו פטריות על מצע פירה כרובית

מתוך: בישול בריא עם עינת

ראגו פטריות על פירה כרובית

פטריות ממולאות טבעוניות

מתוך: Pink Lady

 

פטריות ממולאות טבעוניות

 

פסטה מפטריות מלך היער עם שעועית לוביה בניחוח אורגני שומי

מתוך: Vegansky

פסטה מפטריות מלך היער עם לוביה

 

 

ועוד כמה מתכוני פטריות להזכר בהם:

 

פטריות ממולאות בעצמן ובפירורי לחם

פטריות ממולאות

 

כיסוני פילו ממולאים פטריות, עדשים וטופו

כיסוני פילו

 

81 תגובות

הוסף תגובה
  1. [...] קיש פטריות ובצל של נופר יערי – לא על החסה לבדה [...]

  2. [...] קיש פטריות ובצל - מתוך לא על החסה לבדה [...]

    • באמת אחד המתכונים היותר מושלמים! רק שאלה, האם משהו במתכון של הבצק השתנה בחודשים האחרונים..? פתאום נראה לי קצת שונה. וגם – אני מכינה בדיוק בתבנית שכתבת אבל עדיין יוצא לי מלא עד גדות :(

      • היי, לא שיניתי את המתכון.. אולי זה מרגיש לך שונה כי שמן הקוקוס מתנהג אחרת בקיץ כשהוא נהיה נוזלי?
        אם יוצא לך מלא מדי את יכולה להשתמש בתבנית יותר גדולה, גם זה בסדר, או בפחות פטריות :)

  3. נראה מדהים !!
    יש משהו שאפשר לשים במקום הטופוטי? חבל לי לקנות רק בשביל המתכון הזה..

    • תודה!
      כמו שעניתי לבנות למעלה, אפשר להמיר את הטופוטי בטופו טחון עם קצת מים למרקם משחתי. זה פשוט עוזר ליציבות ועיבוי של המלית אז חבל לוותר.

  4. היי!!! אני מתה על הבלוג הנעים והמגרה שלך!!
    והקיש פטריות נראה מעלף…
    אין לי גבינה כזאת בבית…אפשר לוותר?
    תודה!

  5. נראה מעולה!!!!!!! ממש כמו הדבר האמיתי, אני חייבת לנסות! יש לי קצת בעיה עם קרם קוקוס. השתמשתי בו השבוע כנסיון ובגללו נאלצתי לזרוק את כל מה שהכנתי. טעם חזק נורא. השאלה אם הוא לא דומיננטי מדי? ומה לגבי הטופוטי – אפשר להחליף בטופו מגורד?

    • תודה רבה!
      לגבי הקוקוס, אמנם יש קצת זכר לטעם של הקוקוס, אבל בתור מי שלא אוהבת טעם של קוקוס, זה לא הפריע לי בכלל. יש קצת ארומה של קוקוס אבל זה נטמע בשאר הטעמים ולי זה כבר לא הפריע. אם זה מפריע לך, את יכולה להמיר את הקרם בשמנת צמחית (לאלפרו יש שמנת לבישול, לא מתוקה, והיא מצוינת לטעמי. רק תוודאי שהכמות תצא פחות או יותר זהה לפחית של הקרם).
      אגב, לנוזל הקוקוס הרגיל יש טעם חזק יותר של קוקוס מאשר לקרם, אז תקפידי על הסוג עם אחוז השומן הגבוה (בערך 16%).
      לגבי טופוטי, אפשר להחליף אותה בטופו טחון עם קצת מים.

  6. התעלפות. יאמיייייייי

  7. נראה מעולה! כמה כפות זה 75 גרם שמן קוקוס? אין לי משקל…

    • שאלה טובה, התקלת אותי… שמן קוקוס מאוד קשה בטמפרטורת החדר אז ממש קשה למדוד אותו בכפות.
      אבל בואי נעשה חישוב זריז:
      בכוס של שמן נוזלי יש 200 גרם.
      מכאן, ש-75 גרם זה בערך שליש כוס.
      מה שכן, אם את ממיסה את השמן בשביל למדוד אותו, תני לו להתקרר ולהתקשות קצת בחזרה לפני שאת מכינה את הבצק, כדי שלא יצא לך דחוס וקשה מדי. עדיף לקצוץ אותו לחתיכות קטנטנות כשהוא קשה מאשר להמיס אותו.
      בהצלחה!

  8. היי, נראה מדהים! האם ניתן להשתמש בקמח בריא? כוסמין, חיטה מלאה? האם ניתן להחליף א.אפייה בסודה לשתייה? האם אפשר להחליף גם את 1/2 כוס השמן בשמן קוקוס? ובמלית האם אפשרי קמח בריא? תודה רבה (-:

    • היי, תודה!
      אפשר בהחלט להמיר לקמח כוסמין/מלא. רק לשים לב אם לא חסרים קצת נוזלים.
      את אבקת האפייה אפשר להשמיט אם את מעדיפה, היא לא הכרחית, שהרי הבצק לא אמור לתפוח, זה רק נותן לו קצת אווריריות.
      לא ניסיתי להמיר את כל השמן לשמן קוקוס, אני חוששת שזה אולי יצור בצק כבד מדי. אבל את מוזמנת לנסות ולחזור לעדכן!
      וכמובן שאת הקמח במלית אפשר להמיר לקמח בריא וגם את הטופוטי שפחות בריאה אפשר להמיר לקצת טופו טחון עם מים.
      בהצלחה!

  9. המתכון של הבצק נראה מוכר.
    איך יצא?

  10. נגיד ואני עצלנית, אפשר לוותר על עניין הבצק בקיש ולהכין בתור פשטידה/מאפינס?
    לעבוד עם אותן כמויות של הבצק רק יחד עם הבלילה?

    • בלילה של קיש היא שונה מפשטידות, היא יותר קרמית ופחות יציבה. אז בעקרון לא. אבל במקרה הספציפי הזה, המלית מתייצבת מאוד אחרי לילה במקרר, אז אם תאפי את זה בלי הבצק ותשאירי את זה ללילה במקרר, סביר שתוכלי עדיין לפרוס אותה יפה בלי שהיא תתפרק. מקסימום תוסיפי עוד כף או שתיים קמח ליתר בטחון. רק לא בתור מאפינס, מקסימום בתבנית..
      מבחינת כמויות הכל אותו דבר, רק בלי החלק של הבצק.

  11. הכנתי בתבנית אינגליש קייק ותבניות אישיות, חצי מכמות הבצק, בלילה עם תפו"א, ברוקולי, בצל ירוק, יין, שמנת סויה – יצא קיש פטריות מעולה! (:

  12. הכנתי אתמול ויצא מדהים! כל כך טעים! תודה רבה על המתכון ועל כל המתכונים הטבעוניים והנפלאים!

  13. אני בחודשיים הראשונים שלי בטבעונות ובכול פעם מחדש אני מגלה עולם שלם של מאכלים
    בבלוג שלכם גיליתי כמה טעים ומענג לחיך יכול להיות

  14. הכנתי אתמול לארוחה "חלבית" וכולם ממש החמיאו (כולם חוץ ממני לא טבעוניים).
    רק שאלה: כשבדקתי אחרי 35-45 אם זה מוכן זה עדיין היה נראה מאוד נוזלי מבפנים, הוספתי עוד זמן כמה פעמים ויצא שהשארתי את זה באפייה כפול מהזמן ואפילו יותר… כל פעם שהכנסתי קיסם הוא נשאר רטוב. זה אמור להיות ככה? מזל שבסוף יצא טעים אבל הבצק נראה לי נאפה יותר מידי.

  15. *נדחפת* אני מכינה לאורחים חשדנים בכל נושא הטבעונות, אז לוותר על ניחוח הקוקוס נשמע רעיון טוב.. שתי שאלות, בקשר להחלפות, זה יעבוד מבחינת המרקם כי הקרם הוא סמיך הרבה יותר מהשמנת לדעתי..והאם הכוונה לפחית כזאתי ( http://www.mysupermarket.co.il/%D7%A9%D7%95%D7%A4%D7%A8%D7%A1%D7%9C/%D7%A7%D7%A8%D7%9D_%D7%A7%D7%95%D7%A7%D7%95%D7%A1_%D7%9E%D7%96%D7%A8%D7%97_%D7%95%D7%9E%D7%A2%D7%A8%D7%91_400_%D7%9E%D7%9C/%D7%A8%D7%98%D7%91%D7%99%D7%9D_%D7%90%D7%97%D7%A8%D7%99%D7%9D/%D7%9E%D7%95%D7%A6%D7%A8 ) של 400מ"ל ? כלומר בערך 1וחצי שמנת לבישול של אלפרו?
    סליחה על הטרחנות..ותודה מראש:)

    • הקרם קצת יותר שומני אבל זה יהיה בסדר, יש מספיק חומרים מייצבים במלית.
      כן, הפחית בלינק זה קרם הקוקוס.
      אמנם עוד לא יצא לי להמיר לשמנת מבחינת הכמויות, אבל אני במקומך הייתי מסתפקת בשמנת אלפרו אחת, חבל על החצי שייזרק, זה לא כזה קריטי. אז המלית תצא טיפונת יותר דקה (גם ככה יוצאת כמות לא קטנה).
      תעדכני! :)

  16. ושאלה של חסכוניים חח, את הסלסלת פטריות חורש אפשר להמיר בפחית שימורי פטריות או שהטעם ייפגע מדי לדעתך?

    • אני לא נגד שימורים באופן כללי אבל ספציפית פטריות משומרות אני לא אוהבת, אז אני לא הייתי מחליפה, אבל את יכולה להשתמש ב100% שמפיניון במקום (למרות שלחורש/פורטבלו יש טעם יותר מודגש ומרקם בשרני אבל זו פשרה לגיטימית לדעתי).
      אם הטעם של המשומרות טעים לך בדר"כ אז לכי על זה ואל תקשיבי לי :)

  17. תודה! אוותר על השימורים..ואחזור לדווח איך יצא עם השמנת(:

  18. מה אפשר לשים במקום הטופוטי/ טופו? במידה ואי אפשר, האם אפשר פשוט לגרר את הטופו בפומפיה?

    • לגרר את הטופו לא יתן לך שום דבר, המטרה שלו היא לייצב את המלית, ובחתיכות מגוררות הוא לא יעשה את זה לצערי.

  19. כמה טופו צריך לפשטידה ואיך טוחנים אותו , עם בלנדר ידני?

    • הכוונה במקום הטופוטי?
      כמות ששווה בערך ל-3 כפות, ולזה אפשר להוסיף כף מים, כדי שיהיה יותר קל לטחון.
      אפשר במוט ידני, אפשר גם להשתמש במועך כזה של פירה, זה עלול להיות קצת מתיש, אבל אפשרי :)

  20. אין לי טופו ואין לי טופוטי בבית. מה אפשר במקום?

    • לא ניסיתי אבל עקרונית הטופוטי לא מאוד קריטית ואפשר גם בלעדיה. זה עלול לגרוע קצת מהמרקם והטעם אבל אני מניחה שאם לא בא לך לקנות את הרכיבים האלה אפשר לנסות גם בלעדיהם.

  21. האם אפשרי לעשות את המתכון עם קמח מלא?

    • אם הכוונה לבצק – אז כן, אבל זה עלול להשפיע על כמות הנוזלים שתצטרכי בשבילו. אם יש לך קצת נסיון אז לא תהיה בעיה.

  22. הי נופר
    את חושבת שיעבוד עם הטופוטי הרכה יותר?
    תודה!

  23. הי נופר, חושבת שאפשר להכין את המלית משמנת סויה + 150 גר' טופו (בלי הקמח והקורנפלור?)

  24. היי :) אם אני מחליפה את קרם הקוקוס בשמנת אלפרו, בכמה יחידות של שמנת עליי להשתמש?

    • אמנם השמנת לבישול היא 250 מ"ל לעומת 400 שיש בקרם קוקוס, אבל אני הייתי מסתפקת בזה. מקסימום אם מרגיש לך יבש מדי אפשר להוסיף קצת יותר גבינת טופוטי.

  25. היי,
    האם קרם הקוקוס צריך להיות קר כדי לעבוד איתו במתכון הזה?
    תודה
    עדי

  26. כבר הפעם ה5 שאני מכינה (בגלל דרישה בבית ) ופשוט יוצא מדהים! יותר טעים מקיש עם ביצים וגבינה !

  27. יצא מעולה!
    ואפילו לא השתמשתי בטופוטי בכלל (הסמכתי את זה עם עוד כף אחת של קמח).
    קוצר תשבוחות, תודה רבה! :)

  28. אפשר להחליף את השמן קוקוס/מרגירנה קרה בשמן קנולה??

    • לצערי התוצאה לא תהיה מוצלחת כי הבצק צריך שומן מוקשה כלשהו בשביל להיות פריך. כך שזה או מרגרינה או שמן קוקוס

  29. מתכון מעעעעעלף!! הכנתי פעמיים ויצא מושלם! תודה על מתכון טעים ואיכותי :)

  30. הי, קניתי את כל במצרכים ויש לי שתי שאלות:
    1. קניתי בטעות את הגבינה במרקם השמנת האם לדעתך צריך להסמיך את הבלילה?
    2. שמן וקוס כרגע נוזלי כי חם האם לקרר אותו לפני השימוש?
    מחכה בקוצר רוח לתשובתך
    תודה מראש
    רעות

  31. יצא מדהים! תודה רבה

  32. וואו איזה טעים!!!
    אחרי שכל פשטידה טבעונית יצאה לי לא משהו…
    החלטתי ללכת לפי ההוראות בדיוק – אבל השתמשתי בקרם קוקוס מופחת קלוריות.
    חייבת לציין שאני מסכימה עם כך שהטעם של הקוקוס חזק מידי – אבל אחרי האפייה הוא בהחלט נבלע בטעמים בטח אם משאירים את הפשטידה שתתקרר ולא אוכלים ישר אחרי.
    הצעות לשיפור – תפחיתו את כמות המלח בבצק לחצי!!! יצא מצוין.
    תודה רבה רבה על מתכון נפלא!!!

  33. הכנתי כבר כמה פעמים ויוצא כל פעם פשוט מצויין! ניסיתי עם גם עם כרישה, מדהים! הכנתי גם קרקרים מבצק שנשאר, יוצא מעולה!תודה רבה על המתכון ועל שאר המתכונים הנפלאים :)

  34. מתכון מ-ע-ו-ל-ה!
    הכנו אתמול ויצא מאוד טעים! ההוראות טובות, כל הכבוד!
    השתמשנו במרגרינה, טופו טחון וכמובן שהשקענו עם משקולות האפייה.
    אחרי האפייה יש ארומה של קוקוס אבל הטעם נבלע בין שאר הטעמים!

  35. תוכלי בבקשה לשים תמונה (או לינק לתמונה) של הטופוטי? אני לא טבעונית (אבל מארחת טבעונים) ומעולם לא קניתי טופוטי, ולכן אין לי מושג מה ההבדל בין מה שקראת לו "הסוג הקשה יותר" לבין סוגים אחרים.

  36. היי (: אם אין לי קורנפלור?

  37. וואו נראה מעולה!!
    רק שאלה- האם אפשר להחליף את השמן קוקוס בבצק לשמן זית למשל? או לשמן אחר?

    • השמן קוקוס אחראי לפריכות של הבצק, האלטרנטיבה הטבעונית היחידה היא מרגרינה. שמנים אחרים שלא מתקשים בטמפרטורת החדר לא יניבו בצק פריך אלא בצק רגיל שיהפוך לספוגי כזה

  38. הי, נראה לך שאפשר להכין את המלית יום לפני ולהשאיר במקרר?

  39. יצא טעים ממש!
    עשיתי כשהמקרר היה ממש בשפל ולכן החלפתי:
    2 קופסאות פטריות- קופסת פטריות טריות וקופסה אחת משימורים.
    פטריות חורש- לא היה לי, שמתי כרישה במקום…
    טופוטי- לא היה לי וגם טופו לא היה, אז שמתי 2-3 כפות של קמח חומוס בבלילה. יצא יציב הייתי שמה אפילו קצת פחות.

    אבל טעיםםםםםם

  40. שלום, האם אפשר להחליף גבינת טופוטי בגבינה מקשיו או משקדים שמכינים בבית? למשל להשרות כוס קשיו ולערבב בבלנדר עם חצי כוס מים, מלח ולימון?

  41. אם יש לי רק תבנית של 26 סמ, מה אני משנה בכמויות?a

כתיבת תגובה