קציצות עדשים כתומות וכרובית

קציצות עדשים כתומות וכרובית

קציצות מעדשים כתומות וכרובית בטעם לימוני משגע.

מצרכים

  • 1 כוס עדשים כתומות
  • 1/2 כרובית
  • 1 בצל
  • חופן זרעי כוסברה
  • גרידת לימון (לימון אחד)
  • 1/3 כוס פירורי לחם
  • 2-3 כפות קמח
  • 2 כפות שמן זית
  • מלח ופלפל
  • להגשה – ממליצה על רוטב טחינה

 

הכנה

את העדשים הכתומות יש להשרות במים למשך הלילה או למשך יום שלם מראש, עד שהן מתרככות והופכות לפריכות, כמו נבטוטים (רק שסביר להניח שהן לא ינבטו כי הן בדר"כ מגיעות חצויות).

אחרי ההשריה שוטפים אותן ומסננים היטב. מוסיפים 2 כפות שמן זית ובערך כפית מלח, קצת פלפל שחור, גרידת לימון מחצי לימון או יותר למי שאוהב – וטוחנים בבלנדר מוט (או מעבד מזון) עד שהעדשים הופכות למעין עיסה אחידה.

את הכרובית חותכים גס ומבשלים במים עם קצת מלח עד שהכרובית רכה לגמרי וממש מתפרקת במגע עם המזלג. כדי להפטר מעודפי מים אפשר לתת לה להתייבש, או לחילופין לשפוך את המים, להשאיר את הכרובית בסיר הריק ולהמשיך "לבשל" בלי המים, כדי לתת לעודפי הנוזלים להתאדות. זה חשוב שיישארו כמה שפחות מים כדי שהעיסה שלנו לא תצא נוזלית מדי.

את הכרובית מועכים בנפרד עם מועך של פירה עד שנוצר לנו פירה (זה בסדר להשאיר קצת גושים, אפילו נחמד). את הפירה כרובית מוסיפים לעיסת העדשים ומערבבים.

בזמן שהכרובית מתבשלת כדאי לקצוץ את הבצל (קטן קטן) ולטגן אותו במעט שמן עד שהוא רך לגמרי ומשחים, אבל לא נשרף.

גם את הבצל מוסיפים לעיסה.

לוקחים חופן של זרעי כוסברה (לא הרבה – 6-7 זרעים יספיקו), כותשים אותם קלות, ומומלץ לתת להם קלייה קלה – אפשר במחבת שבו טיגנו את הבצל. מוסיפים אותם לעיסה, מוסיפים גם את פירורי הלחם והקמח, מערבבים, ובודקים מה נהיה לנו: העיסה אמורה להיות רכה מאוד, אבל כזו שאפשר עם ידיים רטובות ליצור ממנה קציצות דקות ולהחליק אותן לתוך המחבת/תבנית. אם זה נוזלי מדי בשביל זה, אפשר להוסיף עוד פירורי לחם שיספחו עודפי נוזלים, או קמח.

 

עכשיו הדילמה התמידית – טיגון או אפייה?

אני מודה שאני לא מוצלחת במיוחד כשזה מגיע לאפיית קציצות ירק/עדשים. כמעט תמיד זה מתייבש לי ואני מתבאסת. הטיגון לעומת זאת, תמיד מצליח… למי שבטוח בכישורי האפייה שלו אני ממליצה לאפות אותן ב-180 מעלות, הן לא צריכות הרבה זמן, כ-10-15 דקות גג, ואז כדאי להפוך אותן כדי לתת מכת חום גם לצד השני. מומלץ גם לרסס אותן בשמן כדי שלא יתייבשו.

אני ניסיתי גם לאפות וגם לטגן. הגרסה המטוגנת גרמה לי לקפץ במקום מאושר, לעומת האפויה שיצאה קצת יותר יבשושית (ושוב אני מאשימה את כישורי האפייה הקלוקלים שלי).

 

להגשה אני ממליצה בחום להכין טחינה חמצמצה מטחינה גולמית מעורבבת עם מיץ לימון טרי בנדיבות, קצת מים לדילול, מלח וקצת שום כתוש. הטעמים מתחברים מושלם.

אחרי יום במקרר המרקם של הקציצות קצת משתנה, כמו כל קציצה, ובמצב הזה אני הכי אוהבת לחמם אותן קצת ולהכניס לכריך ביחד עם טחינה, או ממרח אבוקדו. או אפילו סתם שכבה דקה של חרדל + שכבה של מיונז טבעוני + חסה. תענוג מובטח!

 

הגרסה האפויה:

קציצות עדשים כתומות וכרובית

והגרסה המטוגנת:

קציצות עדשים כתומות וכרובית

קציצות עדשים כתומות וכרובית

 

ובקצרה, לממהרים (ולממהרות)

משרים את העדשים למשך הלילה, מסננים וטוחנים בבלנדר מוט/מעבד מזון ביחד עם השמן זית, מלח ופלפל, וגרידת לימון. את הכרובית מבשלים לריכוך מלא, מייבשים ומועכים לפירה. את הבצל קוצצים ומטגנים עד שהוא רך. מערבבים הכל ביחד ומוסיפים פירורי לחם, קמח ואת זרעי הכוסברה כתושים וקלויים קלות (או רק כתושים). מערבבים ויוצקים בידיים רטובות למחבת עם שמן חם, או לאפייה ב-180 מעלות כ-10 דקות לכל צד.

 

71 תגובות

הוסף תגובה
  1. בא לי בטוב !! אני מחפשת סנדוויץ מגניב לעשות לי ללימודים ומצאתי !!!
    יש תחליף לקמח ולפירורי לחם, אני מנסה "לחסוך" בקלוריות ?
    תודה רבה על הבלוג המקסים העשרת את הידע ואת האינטרנט :)

    • אני חושבת שהקלוריות מהקמח זניחות במקרה הזה.. בכל מקרה אפשר להשתמש בקמח תפוחי אדמה במקום. גם קמח חומוס יעבוד אבל הוא גם יוסיף טעם של קמח חומוס וזה לא בהכרח רצוי… ופירורי לחם אפשר להחליף בשיבולת שועל.

      ותודה! :)

  2. נראה מהמם!!!

  3. תודה לך :)

  4. תותחית! נרשם עוד מתכון שלך לאוסף (וגם אמא התהלבה ממש).

  5. יש אפשרות שחוסכת את ההשרייה הממושכת ? אולי הרתחה קצרה? תודה!

  6. יצא מעולה!! עשיתי כמה שינויים קטנים כי לא היה לי כוסברה אז קצת אבקת שום וטיפה פפריקה… נהדר

  7. מעניין, עד כה לעולם לא השריתי עדשים אדומות (הן היחידות כמובן, השאר תמיד מושרות), ומפאת חוסר זמן, לדעתי במתכון הזה אפשר גם פשוט לבשל אותן. מה תגידי?

  8. אפשר לבשל אותן, רק כדאי לסנן היטב אחרי הבישול, שלא יהפכו את הבלילה לרכה מדי.
    גם אני לא משרה עדשים כשאני מבשלת אותן, הפעם ההשריה היא במקום הבישול :)

  9. פשוט מעולה, אולי אפשר פחות מלח..והוספתי גם ברוקולי לחגיגה!

  10. אתמול עשיתי אותם ויצא מעולה, ממש הופתעתי שזה היה מאוזן מבחינת מליחות כנראה בגלל זרעי הכוסברה! :) מתה על קציצות! הבישול הבא יהיה קרפעלך. מקווה שאני לא אסתבך!:) תודה

  11. יש תחליף לזרעי הכוסברה? מה לגבי עלי כוסברה קצוצים?

    • לזרעי הכוסברה יש טעם מאוד ייחודי שלא דומה בכלל לעלי כוסברה, אבל הקציצות יצאו טעימות גם בלעדיהם. גרידת הלימון תעשה את העבודה.

  12. הי. המתכונים שלך מדהימים. תודה רבה.
    את חושבת שהקציצות האלו שורדות הקפאה ואז הפשרה במיקרו? (אני מניחה שאני אכין אותן אפויות ולא מטוגנות).

    • תודה לך! :)

      לא ניסיתי להקפיא אותן אבל מנסיון עם קציצות אחרות, אין שום בעיה. אולי יהיה עדיף לחמם בתנור במקום מיקרו, שיצאו קצת פריכות ולא מרוככות (זה נכון לגבי כל קציצה שמקפיאים ומפשירים).

  13. תודה!
    בא לי בזמן!

  14. בכתבה ב YNET כתבת לטגן במעט שמן. כמה זה "מעט שמן"?

    • כמו שמטגנים את רוב הקציצות, שניצלים וכו' – שכבה אחידה שמצטברת בתחתית המחבת, משהו כמו מילימטר שניים בגובה.
      ובין הנגלות מוסיפים קצת לפי הצורך

  15. מי היה מאמין…הצליח לי…הקיבה שלי מודה לך :-) טעים מאוד עם הטחינה!

  16. המתכון מושלם!!! ולכל המבשלים את העדשים… הבישול פוגע ומוציא את העמילנים מהעדשים, והוא הכרחי לנו כאן (מחליף את הביצה). :)

  17. הכנתי באפייה (25 דקות על מצב גריל, פחות מזה לא הרגיש מספיק)
    יצא מעלף! התערובת מאד יציבה ולא מתפרקת, והמרקם מושלם.

  18. אני מכינה היום את הקציצות בפעם השלישית. זה מתכון מנצח, כמויות מדויקות והעיסה יוצאת ממש נעימה לכדרור. היום אני אופה אותן לראשונה, אדווח איך יצא.
    ולשאלה שלי: אפשר להקפיא אותן? יוצאות לי מלא קציצות :)

    • איזה כיף לשמוע :)
      כן, בטח שאפשר. כמו אחרי מקרר, גם אחרי הקפאה הן משנות קצת מרקם, אבל לא בהכרח לרעה (מתמצקות וקצת מתייבשות).
      באפייה כדאי למרוח אותן בשמן ולא לאפות יותר מדי, שלא יתייבשו לך..

  19. הכנתי היום ויצא מעולה! הטחינה עם הרבה לימון בהחלט מוסיפה..
    הם יצאו קצת קריספיות כך שאני תוהה אם זה אומר שהעדשים לא מוכנות או שזה משהו אחר במתכון..
    אפיתי אותן, מרחתי שמן זית כל פעם על צד אחר ונהניתי מכל רגע :)

  20. יצא מעולה. שיניתי קצת את המתכון שיהיה ללא גלוטן – שמתי 6 כפות קמח חומוס במקום הקמח והפירורי לחם. לא היה לי זרעי כוסברה אז שמתי תבלין כוסברה (לא העלים). תודה על המתכון :)

  21. וואו! כל כך טעימות! רק ירדו מהמחבת ויותר מחצי מהן נעלמו…
    פעם הבאה אני מכינה כמות כפולה :-D
    תודה!

  22. מה זה חצי כרובית בערך במשקל? יש היום כרוביות ענק ולידן קטנות

    • אני לא יודעת מה המשקל, אבל הכוונה לחצי כרובית בינונית, כך שאם היא קטנה אפשר להשתמש בכולה ואם היא גדולה אז אפילו שליש יספיק.

  23. יצא קסום ונפלא! תודה על המתכון!

  24. 1. האם ניתן להחליף את העדשים הכתומות בעדשים ירוקות?
    2. כמה קציצות יוצאות?

    • 1. כן, אפשר להחליף. מומלץ להשרות את העדשים ליממה.
      2. וואו, התקלת אותי.. אני לא זוכרת! אבל הכמות לא גדולה מאוד, כי יש במתכון רק כוס אחת של עדשים, ולא המון כרובית. מאמינה שלא יותר מ-25-30 במקסימום (דקות, קטנות כאלו)

  25. האם ניתן להחליף את הכרובית?

  26. דחוף נופר… אני פה עם עדשים מבושלות כיוון שלא הספקתי להשרות. אני זוכרת מהפעם שהרשיתי שהכמות הייתה קטנה בהרבה. חושבת לפחות.. האם העדשים המבושלות ידבקו לכרובית כמו המבושלות? לפני שמקלקלת את כל המצרכים…

    • לא כל כך, תצטרכי משהו אחר שידביק – קמח חיטה או קמח חומוס, או שיבולת שועל טחונה לאבקה.
      מקווה שעדיין עזרתי :)

  27. עדשים ירוקות מונבטות, יעזרו לי או שאני עדיין צריכה לבשל אותן?

    • את העדשים לא מבשלים במתכון הזה, שימי לב שהן רק מושרות וטחונות, ושמדובר בכתומות. לא ניסיתי עם ירוקות, אבל אפשר לנסות. זה שהן מונבטות לא מפריע.

  28. עשיתי גם אפויות וגם מטוגנות. עם כל הכבוד לקלוריות המטוגנות הרבה יותר טעימות :) והחלפתי קמח רגיל בקמח חומוס, דוקא טעים.

  29. מממממ טעים, סיננתי את פירה הכרובית במעיכה עם כף על דפנות המסננת, והמרקם יצא מושלם לקציצות.

  30. היי, לפני הכל רציתי להגיד שהאתר שלך מקסים! אני לא ממש טבעונית אבל בהחלט צמצמתי באופן משמעותי מזון מן החי ואני נהנית למצוא פה תחליפים שווים! בקשר למתכון יש לי שאלה, בדרך כלל אני לא ממש מכינה כרובית מבושלת אלא ממש מעדיפה אותה אפויה (גם למוקפץ נגיד, אני מכינה כמו אנטי פסטי כזה במקום לבשל, גם בטטה ככה) אז האם נראה לך שזה יעבוד פה? הכוונה שאני אכין את הכרובית בתנור עם ממש טיפה תרסיס שמן ואז אמעך במקום לבשל במים קודם. תודה מראש!

    • במתכון הזה אין משמעות לאופן הבישול של הכרובית, היא בעיקר נותנת עסיסיות. אני חוששת שאם תאפי אותה תייבשי אותה ותאבדי את העסיסיות הזו, וגם ישארו לך גושים לא נעימים. אני מבטיחה לך שלא תרגישי טעם של כרובית מבושלת בסוף :)

  31. שלום לך נופר,
    האם אפשר לוותר על הפירורי לחם ובמקומם לשים שליש כוס קמח? והאם אפשר להישתמש בקמח כוסמין ואיפה קונים זרעי כוסברה?
    תודה רבה!

    • כן, אפשר להחליף בקמח. לא רואה סיבה לא להשתמש בכוסמין.
      זרעי כוסברה יש בחנויות תבלינים או במדפי התבלינים בסופרים, בדר"כ בשקיות ארוזות כאלה.

  32. לא זכור לי איך הגעתי אליך, אבל זה בעצם לא משנה. הצלחת לרתק אותי למעלה משעתיים לבלוג שלך. אהבתי אהבתי אהבתי. חי. במיאמי פלורידה ולא תמיד ניתן להשיג את המוצרים הישראלים אבל מוכשרת כמוני תחליף למקומיים….
    אימצתי כבר לפחות 3 מתכונים מתוקים לקחת עימי לחג ההודיה שמתקיים בשבוע הבא. תמשיכי יקירתי.

  33. החלפנו את הקמח ואת פירורי הלחם בנטול גלוטן ויצא מצוין, תודה!

  34. הכנתי, יצא מעולה!
    הכנתי גם עם בטטה במקום, גם כן מעולה :)

    תודה!

  35. הכפלתי את הכמויות ו.. הקציצות לא נאפות לי.. כבר כמעט חצי שעה בטוסטר אובן..
    מה עושים?

    • הן בטוח נאפו, אלא אם הטוסטר אובן לא תקין.. הרי הרכיבים כבר מוכנים, הם רק אמורים להתמצק לכדי לביבה קצת יותר יבשה מהעיסה. אם זה נשאר לך רטוב ועיסתי כנראה שנשארו יותר מדי נוזלים אחרי הבישול של הירקות… להבא חשוב לייבש אותם היטב!

  36. תודה רבה על המתכון !!
    הייתי רוצה להמליץ לשנות במתכון שלך את כמות המלח המומלצת, יצא לי מאוד מאוד מלוח (:

    • קיבלתי – ושיניתי לכפית. אם כי מלח זה תמיד עניין של טעם (תתפלאי אבל הבנזוג תמיד מתלונן שלא מספיק מלוח לו…)
      אז כדאי תמיד לקחת המלצות כאלה בערבון מוגבל :)

  37. מדהים!!!! לא מצליחים להפסיק לאכול! פשוט מתכון מושלם :)
    מעניין איך היה יוצא אם היו לנו זרעי כוסברה..

  38. היי
    שאלה לי- מכיוון שקשה לי להעריך אם הכרובית שלי קטנה או לא- מה היחס בין הכרובית לעדשים? חצי חצי?
    מקווה שתוכלי לעזור
    המתכונים שלך מעולים והסינייה כרובית פשוט מדהימה

  39. יצא מעולה עם ברוקולי, נאה לך ילך עם עדשים צהובות?

  40. מה הכמות שיוצאת בערך? ואפשר עם קמח מלא? :)

להגיב על אפרת לבטל