קציצות סלק ושיבולת שועל

קציצות סלק ושיבולת שועל

קציצות אפויות ומהממות מסלק ושיבולת שועל.

 

למי שתהה – אני לא מתה, אני פשוט עסוקה עד מוות. שזה דומה, רק שזה הפיך. אז יש תקווה!

מבין ערמות של עבודה ולימודים עשיתי גיחה קצרה למטבח ורקחתי קציצות מגניבות במיוחד שאפילו כמי שלא חובבת קציצות מושבעת, אני מודה שהתענגתי עליהן. ללא גלוטן, אפויות, סופר-בריאות, בטעמים חמצמצים-מתקתקים. אז יאללה.

רק חפירה וחצי על שיבולת שועל וגלוטן: למיטב ידיעתי, וכפי שדוד גוגל סיפר לי, שיבולת השועל אינה מכילה גלוטן, אך אופן הגידול / עיבוד שלה מערב לפעמים מגע עם מוצרים אחרים שכן מכילים גלוטן ולכן לצליאקים ממליצים להמנע משיבולת שועל אלא אם מדובר בסוג שמוצהר על גבי האריזה שאינו מכין גלוטן. מקור אחר טען שבפני עצמה היא נטולת גלוטן, אבל יש בשיבולת שועל חלבון שדומה לזה שיש בחיטה ולכן צליאקים עלולים להגיב אליו באופן דומה. למי שנמנע מגלוטן מטעמי בריאות או מבחירה חופשית ולא מתוך סכנה בריאותית, לא אמורה להיות בעיה לצרוך שיבולת שועל רגילה.  אם למישהו יש מידע אחר או מדויק יותר, אשמח אם תתקנו אותי.

 

מצרכים

  • 1.5 כוסות שיבולת שועל אינסטנט ("קוואקר")
  • 1.5 כוסות סלק מבושל ומגורר (בערך 3 סלקים)
  • 1 בצל קטן
  • 2-3 כפות כוסברה קצוצה
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 לימון
  • 1 כף סוכר שטוחה
  • 1 כפית מלח (או לפי הטעם)

 

הכנה

את הסלק מבשלים, מקלפים ומגררים גס. מוסיפים לו את הלימון והסוכר, קצת מלח, מערבבים וטועמים לוודא שהטעמים מאוזנים. אם הלימון שלכם עסיסי, עדיף להתחיל עם חצי ולטעום. הטעם צריך להיות חמצמץ-מתקתק וקצת עוקצני. קצת מלח עוזר לאזן את הטעמים.

את שיבולת השועל טוחנים לאבקה או פירורים קטנים במעבד מזון / מטחנת תבלינים ומערבבים עם המלח.

את הבצל טוחנים במעבד מזון או מגררים בפומפיה ומוסיפים לשיבולת השועל ביחד עם הכוסברה הקצוצה והשמן.

את הסלק מוסיפים לתערובת אבל בלי כל המיץ שנשאר למטה. לא צריך לסחוט, אבל לבינתיים תשאירו את הנוזלים בתחתית הכלי, ותוסיפו מהם רק אם תרגישו שהעיסה יבשה מדי.

העיסה צריכה להיות יציבה, כמו של פלאפל. אפשר לטעום לוודא שהטעמים מאוזנים. לא לעשות פרצוף! אבקת שיבולת שועל זה לא משהו לפני האפייה…

אם יצא לכם נוזלי מדי אפשר להוסיף עוד שיבולת שועל. אם יבש מדי, קצת מיץ מהלמטה של הסלק שנשאר לנו בכלי יעשה את העבודה.

 

מחממים תנור ל-200 מעלות.

בידיים רטובות יוצרים קציצות (או כדורים) ומניחים על תבנית עם נייר אפייה.

אני ממליצה לרסס קצת שמן על הקציצות לפני הכניסה לתנור, אבל זה לא יהיה אסון אם תתקמצנו על הקלוריות, כי הן די עסיסיות.

אופים בין 15 ל-20 דקות, הופכים ואופים עוד 10 דקות.

מומלץ לתת לקציצות להתקרר כדי להתמצק קצת לפני ההגשה.

 

בתאבון!

קציצות סלק ושיבולת שועל

קציצות סלק ושיבולת שועל

קציצות סלק ושיבולת שועל

קציצות סלק ושיבולת שועל

קציצות סלק ושיבולת שועל

כדורי קוואקר וסלק

 

 

112 תגובות

הוסף תגובה
  1. נראה מצוין!

    כמה קציצות זה יוצא? אפשר להקפיא?

  2. יפהפיות …. וואו על המתכון הזה. !

  3. תודה, נראה מעולה. (:
    רק שאלה אחת – איך אפשר לשלב בזה חלבונים? להוסיף עדשים ירוקות/כתומות? משהו אחר?

    אגב, אהבתי את הלק התואם …

    • אפשר לנסות להוסיף עדשים מבושלות טחונות, אבל יצא לך מתכון אחר לגמרי..
      אפשרות אחרת היא פשוט להכין מנה חלבונית נפרדת ולאכול ליד :) כמו מג'דרה / חומוס / תבשיל קטניות ברוטב / טופו מוקפץ / שניצל סייטן וכן הלאה.

      ותודה! גם אני שמתי לב שהלק תואם לי למתכון באותו יום :)

  4. הכנתי היום והשתמשתי בכרישה כי אני לא אוהבת כוסברה. יצא מעולה! תודה רבה!!

  5. איך את מבשלת את הסלק?

  6. הכנתי וזה ממש פשוט וטעים! ואפילו שמתי לק תואם ;)

  7. כמה שאלות.
    אפשר לבשל את הסלק בלי הקליפה?
    ורשמת במתכון לערבב את הסלק המבושל עם מלח ולימון ואחר כך לטחון שיבולת שועל ולערבב עם המלח. אבל המלח כבר עם הסלק, לא? או שלסלק מוסיפים קצת מלח ואת הכף מערבבים עם השיבולת שועל?
    ועוד שאלה, אני מה זה גרועה באיזון טעמים על ידי טעימה… יש לך כמויות מדויקות בשבילי? אם אני צריכה לתקן על ידי טעימה זה לא יוצא לי. אני קצת מוגבלת :(

    • אפשר, אבל למה לך לבשל בלי הקליפה? עם הקליפה כל הטעמים של הסלק נשמרים.
      בסלק יש רק קצת מלח, לאיזון. נניח רבע כפית.
      כמויות של סוכר ולימון ציינתי ברשימת המרכיבים. רק במידה ויצא לך חמוץ מדי או מתוק מדי אני ממליצה לאזן. במקרה הזה קל לאזן כי אם זה חמוץ מדי מוסיפים סוכר ואם זה מתוק מדי מוסיפים קצת לימון.
      ואין כזה דבר גרועה, וגם לא מוגבלת, זה עניין של נסיון! :)

  8. היתה לי רק חצי כס של שיבולת שועל אז הוספתי למתכון גם כוס קינואה מבושלת :) יצא מעולה תודה!

  9. הבן שלי (בן שנה) עף על הקציצות האלה!! זלל וזלל עד שהפך אדום כמו סלק :)

  10. הן נראות מדהימות ביותר!
    את חושבת שאפשר איכשהו לדחוף טחינה פנימה?

    • הממ… אפשר, אבל אני לא בטוחה איזה טעם יצא לזה..
      לי אישית זה לא מסתדר עם התיבול העדין של מתקתק חמצמץ אבל היי, אני לא אעצור אף אחד מלהוסיף עוד טחינה למשהו :)

  11. מה הכמטת שיוצאת מהמתכון לעיל?

  12. תכלס את צודקת… :)
    הכנתי בלי טחינה ויצא מעולה!
    רק המלצה קטנה – לשמן את הנייר אפייה שמניחים עליו את הקציצות כי לי הן נדבקו
    תודה על מתכון נפלא!

  13. [...] היפיפיה והטבעוני "לא על החסה לבדה" הכנתי את קציצות הסלק המעולות! הן יצאו מושלמות וקצרו שבחים עם רוטב של טחינה [...]

  14. פשוט מעולה!!

  15. הכנתי היום בלי כוסברה (סתם כי אין לי) ויצא מהמם

    • שמחה לשמוע!
      פעם הבאה נסי עם כוסברה, לדעתי זה מוסיף המון :) (למי שאוהב, כמובן… ברור לי שהעולם מתחלק לאוהבי ושונאי הכוסברה)

  16. זה מתויג כמתכון ללא גלוטן, ויש בזה שיבולת שועל.. לא שמי שרגיש לגלוטן יבשל משהו עם שיבולת אבל …
    חוץ מזה זה נראה מעולה והולך לנסות את זה (:

    • אתה צודק שצליאקים נמנעים משיבולת שועל, אבל מי שרק סובל מרגישות מסוימת לגלוטן או נמנע מטעמי בריאות יכול בהחלט להשתמש בשיבולת שועל, ולכן מחמת הספק תייגתי בכל זאת, כי כסף זה לא עולה.. :)

  17. שאלה – קודם מבשלים את הסלק בקליפתו, אחר כך מקלפים ואחר מגרדים? זה סדר הפעולות?
    וכמה זמן לוקח לבשל את הסלק?

    • כן, זה סדר הפעולות בדיוק.
      זמן בישול תלוי בסלק, סלקים צעירים קשים יותר. בכל מקרה לסלק לוקח זמן.. אני מדי פעם נועצת מזלג לבדוק אם מוכן. כשהמזלג ננעץ עד לאמצע יחסית בקלות סימן שמוכן.

    • בישול הסלק אורך כשעה
      כמובן תלוי גם בגודלו וטריותו של הסלק.

  18. איזה טעים תענוג כל כך נימוחות ועסיסיות תודה רבה

  19. הכנתי אתמול, יצא מדהים וכולם עפו על זה.

    ההוראות במתכון מדויקות ויצא לי בדיוק כמו בתמונה :)

    תודה!

  20. אין לי מעבד מזון/מטחנת תבלינים.
    אפשר להשתמש בשיבולת שועל אינסטנט כמו שהיא או שחייבת לטחון דק?

    • לא ניסיתי, אבל יכול להיות שיעבוד.. פשוט המרקם יהיה פחות נעים ואחיד. ואני מקווה שזה ידביק כמו שצריך.
      יש לך בלנדר? גם הוא יכול לטחון את זה (בהנחה שהכלי סגור, לא בלנדר מוט פתוח)

  21. הרגע נכנסו לתנור. תודה :-)

  22. הכנתי הערב. יצא מעולה!

  23. הכנתי עכשיו והן ממש נפלאות! אבל ממש!
    כמה הערות:
    סתם מתוך עצלות, במקום למרוח בשמן שמתי קצת יותר שמן בתערובת.
    הכנתי אותן די עגולות, אבל החלק הכי מוצלח לדעתי הוא החלק החיצוני, שיוצא עם מרקם ממש כיפי. לכן אני ממליצה להכין אותן שטוחות (כמו בתמונות), וגם לאפות קצת יותר ממה שכתוב.
    את הסלק גם ריסקתי במעבד מזון, אבל החלפתי את הלהב הרגיל בפומפיה. קודם כל ריסקתי את השיבולת שועל (כי חשבתי שעדיף לעשות את זה כשהמעבד יבש), אחר כך את הבצל (גם על הפומפיה), ובסוף את הסלק. את הלימון והסוכר הוספתי לסלק ישר לכלי של המעבד. חוסך קצת זמן וכלים.

    ואת נהדרת שהתאמת את הצבע של הלק לצבע של האוכל!

  24. שלום! שתי שאלות:
    1. למי שאין מעבד מזון – חושבת שאפשר להשתמש בסובין שיבול שועל במקום לטחון שיבולת שועל? ואם כן, האם לשנות כמויות?
    2. לשונאי כוסברה, פטרוזיליה במקום?

    • אין לי נסיון עם הסובין, אז אני לא יודעת לענות לך.. אבל אפשר לטחון את שיבולת השועל גם בבלנדר או קוצץ מזון או מטחנת תבלינים אם יש לך. ואני מאמינה שאפשר גם להשתמש בשיבולת שועל לא טחונה, אם כי המרקם יצא קצת אחרת.
      אפשר לוותר על הכוסברה או להחליף אותה בפטרוזיליה, אין שום בעיה :)

  25. אפשר להחליף את השיבולת שועל בקמח כוסמין מלא?האם צריך לשנות כמות?

    • עקרונית אפשר, אבל אני לא יודעת לגבי כמויות כי שיבולת שועל וקמח הם שני דברים שונים. מציעה לך להתחיל מכמות שווה ולהרגיש את העיסה, אם זה לא מרגיש יציב מספיק – תוסיפי עוד.
      קחי בחשבון שהמרקם הסופי יצא קצת אחרת. בטעם אני לא חושבת שזה ישנה הרבה.

  26. תודה על מתכון נפלא! הכנתי 3 סלקים, אך יצא שהם כ-3 כוסות כך שכמעט הכפלתי את כמות שיבולת השועל. אבל את היתר השארתי אותו הדבר, רק ללא סוכר כי בעיניי בסלק יש מספיק. יצאו נפלאות! עם חמצמצות עוקצנית כפי שאמרת :)
    התערובת לפני האפייה לא הייתה יציבה כמו פלאפל אלא יותר עסיסית ובכ"ז הן יצאו פשוט מעולות לטעמי – פריכות מבחוץ, עסיסיות בפנים.
    גם אני ממליצה להשטיח, כי הציפוי יוצא פריך וטעים מאד.

  27. אגב, בעניין הפריכות, כפי שמישהו כבר אמר כאן, זמן האפייה היה גם אצלי ארוך יותר. פשוט בדקתי מתי הן מעט פריכות בתחתית כדי להפוך אותן, ואחרי ההיפוך אפיתי עוד כ-10 דק'.

  28. היי נופר,
    אפשר לדעתך להחליף את הסלק בקישואים?

    • אני חושבת שזה יניב תוצאה שונה לגמרי, גם בטעם וגם במרקם. את הקישואים עדיף לא לבשל מראש לדעתי, אבל כן כדאי לתת להם להגיר נוזלים קצת במסננת.
      בכל מקרה, אם את בעד הרפתקאות – לכי על זה :) מקסימום אם לא יצא משהו, תמיד אפשר לדחוף לפיתה עם חרדל ומיונז טבעוני וכמה עלי חסה ולעשות מזה אחלה כריך…

  29. אם יש לי בבית רק סלק אחד ואין לי איך לצאת לקניות כרגע, יש רעיון מה לשים במקום או לחילופין איך להתאים את הכמויות? לא אכפת לי שיצא מעט

    • אם יש לך גזרים זה יעבוד ביחד עם הסלק שכבר יש לך – זה יצא אחלה לדעתי.. (תבשלי אותם ביחד ואז תגררי ביחד)

  30. קציצות מהממות!
    הכנתי טיפה שונה- את הסלק לא בישלתי ופשוט שמתי עם השיבולת שועל במעבד מזון, והוספתי גם שקדים עם הדרך. יאמי!

  31. אני מאוד אוהבת סלק, אבל אולי שיבולת השועל חיבלה בטעם ואני וזוגי לא התחברנו לקציצות בכלל. לא נורא… על טעם ועל ריח… חוץ מזה יש לך הרבה מתכונים מהממים שאנחנו כן אוהבים.

    • חבל :(
      אכן לשיבולת שועל יש טעם ומרקם ייחודי למדי, מי שלא אוהב – עדיף להמנע מלהשתמש בה כדבק בקציצות.

  32. יוצא מצויין! מכינה כבר פעם חמישית!!!!

  33. תודה רבה על המתכון הנהדר!
    כשראיתי בסל האורגני 3 סלקים לא היה לי מושג מה להכין איתם ובמתכון שלך הם הופיעו במספר המדוייק אז החלטתי לנסות. בניגוד לבן זוגי שמכיר את הטעמים האלו מהקובות של אמא שלו, לא ידעתי לאיזה טעם אני שואפת והלכתי על המידות המופיעות. והנה זה נס! ממש לא ציפיתי על פי התיאור שזה משהו שאוהב ויצא שבלי להתכוון חיסלתי לבדי את כל המגש! עם כל הכוונה הטובה לתת לתינוקת, להציע לילדה או לבן זוג. תודה רבה על המתכון הקליל והנפלא וגם על התמונות המשמחות :)

  34. השמטתי את הכוסברה – אני חלק מקבוצת השונאים – ויצא מדהים! הטעמים החמוצים-מתוקים בקציצה קלעו בדיוק לטעם שלי. הייתי צריכה להוסיף קצת קמח כי התערובת יצאה לי רטובה מדי, אבל אני שמחה שבסוף זה הסתדר.
    אגב, הקציצות האלה ושאר הדברים שהכנתי מהמתכונים שלך נחטפו גם על ידי שאר בני הבית הלא טבעונים, בקיצור, הצלחה!

  35. פעם ראשונה שאני מכינה מתכון טבעוני. יצא מעולה!

  36. נראה יפה מאוד, במיוחד שלאחרונה נחשפתי לעולמו העמוק של הסלק.
    שאלה לגבי הטרום-הכנה שלו: עד כה לא ניסיתי להרתיח סלק אלא רק לאפות אותו בתנור: קצת למעלה משעה, חום גבוה, ללא כל עטיפה אלא פשוט מונח על הרשת של התנור.
    האם יעבוד גם כאן, או שעלי בכל זאת להרתיח?
    תודה :-)

    • בעקרון את יכולה להכין אותו איך שבא לך, אבל בישול במים רותחים לוקח פחות זמן ולדעתי יותר פשוט..

  37. 100%, תודה, ינוסה בקרוב:)

  38. לגבי הלימון שמוסיפים לסלק – מוסיפים מיץ סחוט מהלימון או גם את ה"בשר" של הלימון?

  39. הכנתי כבר כמה פעמים והקציצות פשוט מעולות (בהחלט בין הקציצות הטבעוניות הטובות ביותר). בפעמיים האחרונות הוספתי גם עלי תרד (חלוט וקצוץ) וזה ממש משדרג! גם מנגולד בטח יעבוד פה טוב. תודה!

  40. לכבוד הפסח אפשר להחליף את הקוואקר במשהו אחר? לא הבנתי את התפקיד של הקווקר ולכן לא ברור לי אם לפנות לקמח מצה או לזרעי צ'יה מושרים, למשהו מדביק או יבש. הצילו בבקשה!

    • הקוואקר סופח נוזלים ומדביק. אפשר לנסות להחליף אותו בקמח מצה אבל אין לי שום מושג איך זה יצא.. צריך לנסות ולראות.
      אם את מנסה אשמח לעדכון!

  41. תודה רבה על התגובה! אולי קמח מצה לספיחה וצ'יה להדבקה… אעדכן :)

  42. יצא מעולה, תודה

  43. היי יצא מדהים!

  44. מעולות!!! גם בטעם וגם במרקם! והעובדה שהן אפויות הן בונוס ממש.
    המון תודה :)

  45. אפשר לטגן

  46. תודה על המתכון, אני מבשלת את הסלק במקרוגל וככלל אני מוסיפה לקציצות שיבולת שועל וזרעי פשתן טחונים, זה דבק מצויין

  47. הכנתי עכשיו ויצא טעים!!! ראיתי ששאלו בהתחלה אך לא ענית. אפשר להקפיא אותן?

  48. הי. מתכון מעולה. רציתי לשאול מה דעתך – אני מחפשת מתכון ללביבות תפוח עץ ללא גלוטן, נראה לך שאם אתבסס על השיבולת שועל כמו במתכון הזה, זה עשוי לעבוד? הכוונה במקום סלק מגורד לשים תפוחי עץ מגורדים או רסק או שילוב של השניים, וכמובן בלי בצל ומלח. אולי סילאן ומיץ לימון.
    ??

  49. האם יש אפשרות להדפיס המתכון? מתכננת להכין כאחד מסימני ראש השנה.

    • בטח, יש בסוף כל פוסט אופציית "הדפסה" שמאפשרת לך גם לערוך את המבנה כך שלא תדפיסי את כל התמונות.
      בסוף כל פוסט יש גם תקציר של המתכון.

  50. האם ניתן לגרד את הסלקים ללא בישול? אם כן אז האם כדאי לסחוט? ומה עם הוספת בצל מגורד?
    תודה

    • לא, כי האפייה לא תהיה מספקת כדי לרכך אותם וזה יישאר קשה..
      יש בצל במתכון. וגם כתבתי שלא צריך לסחוט אבל גם לא חייבים להשתמש בכל הנוזלים שנשארים בתחתית הקערה. זה תלוי בתערובת ואם היא זקוקה ליותר או פחות נוזלים

  51. תודה! יצאו קציצות מעולות שגרפו המון מחמאות. שמתי את הקוואקר לא טחון ואף אחד לא ניחש שהוא אחד המרכיבים

  52. הכנתי אותן כבר מלא פעמים והן מעולות, תודה.
    עכשיו אני רואה שיש לי בבית שיבולת שועל עבה, אם בינכה טוחנים זה ממש משנה?

  53. היי נופר!
    רק רציתי לכתוב לך שבזכות המתכון שלך התאהבתי בסלק :) אז תודה שהכנסת לי את הירק הזה (ואת המתכון המדהים הזה) לחיים שלי :)

  54. הי! אני רוצה מאוד להכין אבל בלי הסוכר- יש חלופות ראויות? (: תודה

  55. טעימות סוף הדרך! תודה רבה! דפנה

  56. אני פשוט עפה על הקציצות האלה!!! מרהיבות ביופיין וטעימות טעימות… פשוט תענוג :-)
    גם אני החלפתי את הסוכר בסילאן טבעי, אץ הכוסברה בפטרוזיליה,ואת שיבולת השועל טחנתי בבלנדר. יצא להיט!!!

  57. אפשר לדעתך להחליף את השיבולת שועל בקמח מצה ו"להכשיר" את הקציצות האלה לפסח?

    • מבחינת מרקם בטוח שכן. מבחינת טעם, אפשר לנסות – יש מצב שיעבוד… :)

      • מנסיוני – הטעם לא נפגע, המרקם קצת. יחס ההמראה הוא לא 1:1 – קמח המצה שותה הרבה יותר נוזלים. יותר לכיוון של 2:1 או אפילו 3:1 (לטובת שיבולת השועל).

  58. הכנתי,תודה רבה יצא טעים מאוד

  59. יצא פשוט מעולה! תודה רבה!

  60. קציצות מדהימות, נכנסו לרשימת הקבועות שלי (ואין הרבה כאלה, אני בד"כ לא מרוצה מקציצות טבעוניות). מתכונים שלך זה מתכון להצלחה. תמיד יוצא טעים. תודה רבה!

  61. אפשר להוסיף גם עלי סלק?

  62. מתכון מעולה :)
    מכינה אותו המון,הוספתי לזה בטטה ויוצא ממש מוצלח.

  63. מעולות!!!!
    יצאו עכשיו מהתנור…יאמי..
    קצת עם שינויים כי לא היו לי כל המצרכים: פרסה קצוצה במקום בצל, פטרוזילה במקום כוסברה, חצי כוס קמח כוסמת במקום חצי כוס שבולת שועל.

  64. אפשר לדעתך לטחון בויטמיקס את הסלק חי בלי לבשל?
    תודה :)

  65. אני מציעה לתקן תיבול אחרי הוספת שיבולת השועל כי היא תפלה וכל העסק יוצא פחות פיקנטי אחרי הוספתה

כתיבת תגובה