קציצות מאש וערמונים

קציצות מאש, ערמונים, תפוח אדמה, בצל מטוגן ופטרוזיליה.


מצרכים

  • 2 כוסות שעועית מאש מבושלות
  • 1 חבילה של ערמונים בואקום (100 גרם)
  • 1 תפוח אדמה קטן
  • 1 בצל
  • חופן פטרוזיליה קצוצה דק
  • 1 כף זרעי צ'יה (אפשר להחליף בזרעי פשתן טחונים)
  • 3 כפות קמח (לא משנה איזה סוג)
  • 1/4 כוס פירורי לחם
  • מלח ופלפל לפי הטעם

הכנה

שעועית מאש הן העיגולים הירוקים הקטנים האלה שאף פעם לא ממש יודעים מה לעשות איתם. אז מה שאני עשיתי זה להשרות אותם במים למשך הלילה. בבוקר הם כבר מתחילים לנבוט ורואים את הנבטוטים מציצים. ההשריה היא לא חובה, אבל היא מקלה על הבישול, עיכול וגם מעלה את הערך התזונתי של המאש כי תהליך ההנבטה משחרר בקטניות כל מני דברים שהגוף שלנו צריך ואוהב.

בזמן שמכינים את שאר הרכיבים שמים את זרעי הצ'יה/פשתן בכוס עם קצת מים, שיתנפחו בינתיים. אחרי כמה זמן הנוזל יהפוך לצמיגי וזה בעצם חלק מהדבק של הקציצות שלנו (וגם די בריא).

אחרי ההשריה שוטפים את המאש ומבשלים בסיר עם מים עד שהם רכים מאוד ונימוחים.

את תפוח האדמה חותכים ל-2 או 4 ושמים במיקרו עם קצת מים לכמה דקות עד שהוא מתרכך (או באידוי/בישול על הגז).

את הבצל קוצצים דק ומטגנים במעט שמן זית עד שהוא מתחיל להשחים ורך לגמרי.

את הערמונים שופכים לקערה ומועכים עם המזלג עד שנהיה לנו פירה-ערמונים. לתוך הפירה מוסיפים את הבצל המטוגן והתפוח אדמה (ללא הקליפה, ובלי תוספת מים), ומועכים הכל ביחד עם המזלג או עם מועך של פירה.

מערבבים 3 כפות קמח עם 5-6 כפות מים עד לעיסה צמיגית ודביקה, ומוסיפים אותה לפירה.

כששעועית המאש רכה לגמרי מסננים אותה, שוטפים, שמים בקערה גדולה ומועכים עם מועך של פירה לתערובת יחסית אחידה (לא חייבים שיהיה לגמרי, אני אוהבת שיש פה ושם דברים נגיסים). מוסיפים לקערה את הערמונים עם הבצל והתפו"א, את פירורי הלחם, את זרעי הצ'יה, הפטרוזיליה הקצוצה ומלח ופלפל – ומועכים קצת הכל ביחד.

כמובן שמי שמעדיף יכול לחסוך את כל עבודת המעיכה ע"י הכנסה של כל הרכיבים למעבד מזון.

בשלב זה אמור להתקבל לנו מרקם של פירה. אם יצא לכם נוזלי יותר בגלל עודפי מים, אפשר להוסיף עוד פירורי לחם שיספחו את הנוזלים, או לנסות "לסחוט" את התערובת ע"י הטיית הקערה ומחיצה של העיסה לחלק העליון.

בידיים רטובות יוצרים עיגולים בגודל של פלאפל ומועכים אותם קצת לצורה של קציצה.

אפשר לטגן ואפשר לאפות את הקציצות. באפייה כדאי לרסס או להבריש אותן בשמן זית כדי שלא יצאו יבשות ולאפות בחום בינוני-גבוה (190 מעלות בערך) לרבע שעה או עד שהקציצות קצת מתייבשות מלמעלה; אחרי רבע שעה להפוך אותן ולתת להן צריבה גם מהצד השני. גם את נייר האפייה כדאי להבריש בשמן זית.

אני את הנגלה האפויה שלי שרפתי בטעות כי הייתי עסוקה בלצלם את הנגלה המטוגנת, אז להמחשה תוכלו לראות רק את הגרסה המושחתת שלהן, ועם האפויה אני מקווה שיהיה לכם יותר מזל (ושכל) מאשר לי :)

בתאבון!

 

71 תגובות

הוסף תגובה
  1. טוב, זה הדבר הבא שאני מכינה. פשוט כולי נרגשת כשאני מקבלת את המיילים שלך כל פעם.

  2. נראה מצוין! (אם אני לא טועה, מאש שייך לקטגוריית השעועית ולא העדשים..) ובכל מקרה, אפשר להכין איתו דאל מעולה. שבצירוף עם אורז (כזה או אחר) הופך להיות ארוחה טבעונית-חלבונית משובחת.

    מתכון בסיסי לדאל:
    - כוס מאש (השרייה מקצרת את תהליך הבישול)
    - מרתיחים עם 4 כוסות מים.
    - תערובת תבלינים: 1/2 כפית עד כפית (לפי הטעם): כמון, קארי, גרגירי חרדל, גאראם מסאלה, כורכום, כוסברה (טחונה או גרגירים), 2-3 תרמילי הל, כפית גדושה ג'ינג'ר טרי קצוץ דק או 1/2 כפית אבקת ג'ינג'ר. צ'ילי גרוס – לפי הטעם.
    - מבשלים עד שהמאש רך מאוד ורק אז מוסיפים מלח. לפי הטעם האישי.
    - לקראת סוף הבישול כדאי מאוד להוסיף חופן נדיב של כוסברה טרייה, קצוצה. (זה משפר מאוד את הטעם)
    - בסוף הבישול ניתן להוסיף כף שמן (רגיל או זית)

    * הדאל צריך להיות סמיך מאוד, ואם לא, אז לבשל עד אידוי נוסף של המים.
    * כדאי להנמיך את האש אחרי הרתיחה, ולערבב מדי פעם מאחר ולמאש יש נטייה להדבק לתחתית הסיר ולהשרף.
    * אופציה לאוכלי שום ובצל. לטגן בצל בתחילת התהליך עד שנהיה שקוף ולא שרוף. שום – להוסיף בפרוסות או כתוש יחד עם התבלינים.

  3. נראה מעולה! רק תיקון קטן, מאש זאת שעועית ולא עדשים. נראה לי שאני הולכת לעשות איתן משהו היום בזכותך :-)

  4. שאלה.
    יש אפשרות להחליף את הערמונים במשהו אחר?
    אני לא מתה על הטעם שלהם.

  5. כמה כוסות מש להשרות? 2 כוסות או פחות? תודה מראש ו… מתה על המתכונים שלך! :)

    • אני לא זוכרת, אני פשוט השתמשתי בחלק מכמות גדולה יותר שבישלתי..
      המאש קטנה יותר כשהיא יבשה מאשר אחרי בישול כך ששמים פחות מ-2 כוסות כמובן, קשה לי להעריך כמה בדיוק. במקסימום תבשלי כמות גדולה יותר ואת העודפים תקפיאי (זה מה שאני עושה) ובפעם הבאה שתרצי להשתמש במאש יהיה לך כבר מוכן :)

  6. נראה מעולה, אולי אפילו אוותר על תפו"א, ואשתמש בקמח חומוס, ובכוסברה. כמו כן תודה על מתכון הדאל של מרים

  7. לייק ענק. יצירתיות נפלאה. איך בא לי כאלה עכשיו..

  8. הכנו אתמול, יצא ממש מוצלח, טיפה יבש, אכלנו עם טחינה ורוטב צ'אטני עגבניות ונהנו
    כל הכבוד!

  9. בישלתי כוס וחצי מאש (בלי להשרות) ויצא לי 4 כוסות מאש מבושל…
    חוצמזה, לא ברור לי למה אבל הקציצות ממש התפרקו לי בטיגון. שמתי את מה שנשאר בתנור ואני מחכה לראות איך יצא.
    מבחינת טעם, סבבה, לא מרגישים כמעט את הערמונים, וחבל, כי זה לא מוצר זול. פעם הבאה אנסה עם בטטה במקום בשביל המרקם והמתקתקות

    • היי רונית,
      שימי לב שבמתכון רשמתי 2 כוסות מאש מבושלות – ובהמשך המתכון גם ציינתי שהמאש כמעט ומכפילה את נפחה בבישול, כך שכוס אחת של מאש יבשה היתה מספיקה לך למתכון ומשאירה אותך עם כוס אחת אקסטרה שאפשר להקפיא ולשמור לפעם אחרת.
      אם הן התפרקו בטיגון, יכול להיות כמה דברים:
      1. שהיו יותר מדי נוזלים בעיסה, או שמן מהטיגון של הבצל.
      2. שלא טחנת את העיסה מספיק, והחומרים לא התערבבו עם התפו"א והקמח.

      אני דווקא הרגשתי את הערמונים, הם נתנו מתיקות עדינה לקציצות. יכול להיות שהשתמשת ביותר מדי מאש וזה קצת השתלט על הערמונים.
      בהחלט אפשר להחליף בבטטה, דלורית, דלעת או כל ירק מתקתק אחר. לערמונים יש טעם ומרקם מיוחדים שאני אוהבת, וגם טעם אגוזי :)

      להבא ממליצה לך לבדוק 2-3 חתיכות במחבת ואם זה מתפרק, פשוט להוסיף קמח מעורבב בקצת מים, או פירורי לחם שיספחו נוזלים מיותרים.

      • תודה רבה על המתכונים הנהדרים שלך.
        מאז שגיליתי את האתר שלך.,אני מאושרת לנסות טעמים חדשים ומענינים והמשפחה נהנת גם כן וזה הכי חשוב בשבילי.
        תודה לך על מאמצייך והשיתוף.

  10. אפיתי אותן אתמול.
    בעיקרון, יצא מעולה, זה פעם שלישית שאני מנסה קציצות טבעוניות וסוף סוף זה התמצק (כנראה זה הצ'יה שסוף שוף קניתי) אבל, כמו שכתבת למעלה, אפייה מייבשת. ז"א אתמול הן היו פצצה, היום כבר מזכירות עוגת חנק…צריך איזה דאל או צ'אטני ליד.
    וגם, הטעם לא ככ ברור למרות ששמתי פטרוזיליה וכוסברה. בסה"כ מעולה. בטוח אם הייתי מטגנת היה פצצה אבל אני ממש לא רוצה לטגן….
    תודה רבה!

    • מסכימה, גם אני מתבאסת לאפות את רוב הקציצות/לביבות ומעדיפה לטגן עם קצת שמן.
      לביבות שיוצאות טוב באפייה הן כאלה שמבוססות על תפו"א או בטטות, ואז הן מספיק לחות כדי לשרוד אפייה בצורה סבירה. את השאר אני מעדיפה לטגן..

  11. היי נופר,קודם כל תודה על המתכונים הנהדרים שלך.
    אני בכל פעם מנסה משהו חדש ומתפעמת מהטעמים העשירים והטובים.
    הכנתי עתה את הקציצות ויצאו נהדרות במיוחד באפיה.
    בטיגון,יש להן נטיה לקבל כוויה בחוץ ולהשאר רכות מבפנים.זה אינו מפריע לי,כי כל התערובת למעשה כבר מבושלת/מוכנה,אולם לבן זוגי היה קשה עם התוכן הלח.
    האפויות יצאו נפלא.אהבתי אותן בטעם טבעי,כמו גם ברוטב צ'ילי מתוק וטחינה טבעית מלאה.
    תודה על השיתוף,אין כמוך!

    • אני ממש שמחה לשמוע!
      חלק מהאנשים מעדיפים את המטוגנות כי באפייה הקציצות נוטות להתייבש, אבל אני שמחה שאצלך אוהבים גם את הגרסה האפויה (זה בהחלט יותר בריא..).
      תודה על המילים החמות :)

  12. שאלה- אפשר להשתמש בארמוני מים קפואים?

  13. היי נופר, כרגע הכתי ויצא מצוין, תודה :)

  14. יצאו טובות מאוד – תודה!

  15. טעים טעים טעים
    תודה :)

  16. הקציצות הכי טעימות שהכנתי מאז שפצחתי בטבעונות. נהדר

  17. אכלתי בחג בזכות קרוב משפחה טבעוני והיה פשוט מעולה
    היום מנסה בעצמי
    תודה

  18. היי נראה ממש טוב
    לא אוהבת זרעי צ'ייה וגם לא זרעי פשתן, לכן גם לא מחזיקה אותם במטבח, מה יכול לשמש במקום?
    תודה מיכל

  19. הכנתי אתמול, ויצא מצוין :)
    תודה רבה!

  20. שאלה: אני רוצה להכין את הקציצות מחר לארות ערב. אם אכין את כל התערובת היום הערב או מחר בצהרים והיא תחכה עד הערב לפני שאאפה אותן, הן יתפרקו או שזה אמור להיות בסדר?

  21. רק אני לא מצאתי את החלק של התבלון? הוספתי מלח ופלפל כי היה חסר טעם..

  22. קציצות מהממות!
    שיניתי קצת- לא בישלתי את המאש, רק השרתי. את הקמח ופירורי הלחם החלפתי ב1/3 כוס שיבולת שועל וכף קמח חומוס. על הצ׳יה ויתרתי. טחנתי הכל במעבד מזון, ייצבתי ברינגים של עוגיות ואפיתי.

  23. במה אפשר להחליף את הפירורי לחם?? אפשר אולי פירורי קורנפלקס ללא גלוטן? :P

    • יש פירורי לחם ללא גלוטן אבל בעקרון אפשר פשוט להשתמש בקמח נ"ג כלשהו כמו קמח חומוס או משהו שיספח נוזלים (אם יש לך שיבולת שועל מתאימה ואת לא רגישה אליה, זה יהיה מעולה).

  24. לגבי ההתייבשות של הקציצות אפויות – נראה לי שעדיף לאפות רק את הכמות שמתכוונים לאכול, בסמוך לארוחה, ולמחרת לאפות נגלה שניה ולאכול בסמוך לאפיה.

  25. היי נופר, אני רוצה להכין את הקציצות ושתי שאלות לי יש: ראשית, אני לא אוהבת את הטעם של זרעי צ'יה אבל יש לי הרבה בבית. האם טועמים אותן בקציצות?שנית, את חושבת שאפשר גם לבשל את הקציצות ברוטב (אחרי שאופים קודם)? נורא בא לי קציצות ברוטב… חוצמזה רוצה לציין שאני ממש אוהבת את הבלוג שלך והמתכונים תמיד יוצאים מוצלחים:)

    • את זרעי הצ'יה ממש לא מרגישים, אין מה לחשוש.
      אני לא חושבת שזה יחזיק בבישול. מה שכן, אפשר להכין את הקציצות ואז רק לזרוק לרוטב ומיד להגיש.

  26. חוזרת לעדכן – הכנתי היום, חלק אפיתי וחלק טיגנתי בטיפונת שמן. אח"כ העברתי אותם לסיר עם רוטב עגבניות (ראיתי שהן יציבות אז גם בישלתי). יצא מעולה!!! תודה רבה

  27. יצא מעולה, תודה! בניגוד לקציצות מהספר של בני סיידא שהתפרקו לי במחבת והפכו לעיסה שומנית, הקציצות האלה שמרו על הצורה, והטעם נפלא. פעם ראשונה שאני בכלל עושה משהו עם מאש וכיף להתחיל בחוויה חיובית :)

  28. כאשר המשפחה שלי אוכלת שניצל זה כמו לאכול את התוכי שלנו והוא מקסים ויפה {אין פלא שהוא עלה 2600}
    אך הוא יחיה עד 60 שנה ויותר……

  29. איך אפשר להפוך את הקציצות לכשרות לפסח? מה אפשר לשים במקום פירורי לחם? (קמח מצה חשבתי לשים במקום הקמח הרגיל)

  30. אני רץ לסופר. תודה!

  31. הי! קודם כל תודה על כל המתכונים היצירתיים המקסימים שהכנסת למטבח שלי :) הקציצות יצאו קשיחות ושחומות מבחוץ אבל הבפנים רך ו״חי״, האם זה בסדר? או שיש סכנת כאב בטן יותר מאוחר? (לא מכירה כ״כ מש…)

    • תודה רבה :)
      כל הרכיבים כבר מבושלים כך שאין שום חשש. אם זה מרגיש חי אולי יש קצת יותר מדי נוזלים וכדאי להוסיף עוד קצת פירורי לחם שיספחו אותם

  32. היי נופר. הכנתי את הקציצות ביום שישי ויצא נפלא. גם יומיים אחרי הן עדיין היו נהדרות ואפילו קרות
    שאלה לחברה, האם אפשר להסיר את הערמונים מהמתכון?

    • כיף לקרוא!
      הערמונים נותנים את המרקם ורוב הטעם לקציצות, בלעדיהן אני לא רואה את זה קורה.. מבחינה טכנית אפשר להחליף את הערמונים בפירה מתפוחי אדמה, אבל הטעם לא יהיה אותו דבר כי לערמונים יש טעם מיוחד.

  33. מה עם תבלינים? מלח, פלפל, משהו…?

  34. הי נופר, קודם כל תודה על המתכון המעניין. ערמונים הם. לא בדיוק מוצר שכיח בקציצות ;) האם הכרחי לבשל את המאש ולטגן את הבצל? – גן בקטע של עצלות. וגם, האם ייתכן שבגלל זה הן רכות מבפנים לאחר הטיגון? איך אפשר להמנע מזה?

    • היי, טכנית אפשר להשתמש במאש מונבט ולא מבושל, ולטחון היטב, אבל זה יצא די שונה לדעתי.
      וכן, קטניות מבושלות בקציצות יוצרות מרקם רך (כל סוג שהוא)
      אפשר להשרות קטניות או להנביט ואז לטחון היטב, בדומה לפלאפל.

  35. יצא מאוד מוצלח!!!! פעם הבאה, כמות כפולה. תודה.

  36. היי
    רעיון מעולה לקציצות – ממש ייחודי – אוהבת ערמונים
    קראתי את המתכון ואת התגובות … שהיו מאוד מחמיאות …
    ו… הכנתי … ברוך השם יצא טעים מאוד – מוצלח על הפעם הראשונה

    קצת שיניתי:
    קצצצתי בצל – לא טיגנתי את הבצל
    השרתי ללילה כוס 1 שעועית מש … אחרי 2 לילות הגעתי ל3 כוסות מונבט- לכן שמתי 3 חבילות ערמונים
    במקום לשים פירורי לחם – בעלי אמר לי לשים ביצה (כך זה מתאים להכין בהמשך גם לפסח …)
    אפיתי בתנור במקום לטגן (יותר בריא , ולא מלכלך את המטבח ..)
    כמו כן במקום לשים קמח – שמתי קמח תפוחי – אדמה

    נהנינו מאוד …
    סוף כל סוף היה שימוש לצ׳יה , שלא מרגישים בקציצות גם ככה
    רעיון טוב לשימוש לשעועית מש …
    וכן לערמונים שיש לנו המון חבילות … (אני אוהבת אותן גם ככה , אבל לאחרונה לא בא לי עליהן …) הערמונים ממש נותנים טעם מדהים וייחודי לקציצות – אהבתי

    בעזרת השם מתכננת להכין שוב …
    תודה רבה נופר

    • תודה שני, אבל הבלוג הוא טבעוני ולכן ההמלצה על הוספת ביצים אינה במקומה… בכל מקרה המתכון מוצלח גם בלי ביצים. לבריאות

  37. אופס סליחה זה אתר טבעוני ולא צימחוני – אז אפשר לוותר על הביצה …

  38. וואו, הקציצות עכשיו במחבת וחייבת לציין שזו תערובת הקציצות הטבעוניות הכי מוצקה שיצא לי להכין עד כה. פעם ראשונה שממש מחזיק מעמד ולא מתפורר.
    מכינה לפסח, אז השתמשתי במקום פירורי לחם בקמח מצה, ובתור הקמח לערבוב עם המים השתמשתי בקמח חומוס (צריך להוסיף קצת יותר קמח חומוס ממה שכתוב, בערך יחס של 1:1 לעומת המים. 3 כפות קמח חומוס על 5 כפות מים יצא לי ממש נוזלי, הייתי צריכה 5-6 כפות כדי שיצא סמיך כמו שכתוב). ושמתי גם כוסברה במקום פטרוזיליה כי אני יותר אוהבת.
    יצא ממש מוצלח! לדעתי לא מרגישים בכלל את הטעם של הערמונים, וגם לא של הכוסברה (למרות ששמתי הרבה יותר ממה שהיה כתוב) אלא בעיקר של השעועית. אבל בכל מקרה ממש טעים.
    גם לי יצא די רך ולא כל כך מבושל מבפנים, אבל אין שם שום דבר שדורש באמת בישול אז לא נראה לי קריטי.
    תודה רבה על המתכון !

    • כיף לקרוא ותודה על הטיפים!
      קציצות טבעוניות לרוב מרגישות רכות ולא מוכנות מבפנים מיד אחרי ההכנה, אחרי שמתקרר זה מתמצק ומתייצב גם מבפנים.

כתיבת תגובה