לביבות תפוחי אדמה פשוטות

לביבות תפוחי אדמה

לביבות תפוחי אדמה פשוטות וטעימות לקראת חנוכה המתקרב ובא.

רק בחנוכה אני מכינה לביבות שעשויות מתפוחי אדמה בלבד. בשאר השנה אני מרגישה צורך להתחכם ולהוסיף עוד ירקות, קטניות ומה לא. אבל בחנוכה כמיטב המסורת, אוכלים לביבות מתפוחי אדמה. וזהו. ואולי דווקא בגלל זה יש בהן משהו כיפי וטעים במיוחד.

אספתי כל מני טיפים שונים ומשונים, ואני מביאה לכם מתכון מושלם שהדבר היחיד שיגרום לכם להפסיק לאכול ממנו זה הצרבת שלא תאחר לבוא מתישהו במהלך החג הזה…


מצרכים

כ-30 לביבות
  • 8 תפוחי אדמה מהסוג הלבן
  • 1 בצל (אופציונלי)
  • 1/2 כוס קמח
  • מלח לפי הטעם
  • שמן לטיגון

מטבל מומלץ להגשה:

  • כמה כפות של גבינת טופוטי (לא משנה אם הרגילה או השמנת)
  • קצת מלח
  • מיץ לימון לפי הטעם
  • עירית קצוצה

הכנה

מגררים את תפוחי האדמה הקלופים בחלק הגס של הפומפיה לתוך מסננת שמונחת מעל קערה, כך שהנוזלים ירדו ויתנקזו בקערה.

לביבות תפוחי אדמה

לתפוחי האדמה המגוררים מוסיפים קצת מלח ומעסים אותם בידיים כדי שיגירו נוזלים. אחרי דקה או שתיים של מישמוש אינטנסיבי מניחים להם לכמה דקות, כדי לתת לנוזלים לרדת (אפשר ללחוץ עם הידיים ולהאיץ את זה).

את הנוזלים שהצטברו בקערה שמתחת שופכים בעדינות, מבלי לשפוך בטעות את העמילן הלבן שהצטבר למטה. אותו אנחנו רוצים לשמור כי הוא משמש לנו כדבק טבעי ללביבות.

לביבות תפוחי אדמה

לביבות תפוחי אדמה

לתוך הקערה עם העמילן מחזירים את תפוחי האדמה המגוררים ומוסיפים עוד מלח לפי הטעם, וחצי כוס קמח.

את הבצל כדאי לגרר בנפרד ולסחוט מהנוזלים ורק אז להוסיף.

אני ניסיתי גם גירסה בלי הבצל והיא יצאה מושלמת, כך שהוא לא הכרחי למי שמעדיף בלי.

מחממים שמן במחבת רחבה (עדיף לעבוד עם 2 מחבתות במקביל, ולקצר את זמן הטיגון בחצי). כיאה לחג הנהדר הזה, לא מתקמצנים בשמן, אחרת הלביבות לא ייעשו מבפנים ולא יהיו פריכות. אז קדימה, שפכו איזה ס"מ של שמן למחבת ותדליקו את האש.

כשהשמן חם מאוד, יוצרים לביבות עם הידיים תוך הידוק ומעיכה קלה, ומטגנים על אש בינונית-גבוהה כמה דקות לכל צד. כשצד אחד שחום מאוד הופכים ומשחימים גם את הצד השני.

מוציאים לנייר סופג ומתאפקים לא לטעום לפני שמתקרר קצת!

לביבות תפוחי אדמה

לביבות תפוחי אדמה

לביבות תפוחי אדמה

חג חנוכה שמח!


ובקצרה, לממהרים:

מגררים את תפוחי האדמה לתוך מסננת מעל קערה. מוסיפים קצת מלח ומעסים את תפוחי האדמה קצת. נותנים להם להגיר נוזלים לכמה דקות. את הנוזלים שופכים, חוץ מהעמילן בתחתית. מחזירים את תפוחי האדמה לקערה ומערבבים עם חצי כוס קמח, מלח לפי הטעם, בצל מגורר (שסוחטים מהנוזלים בנפרד לפני שמוסיפים). מטגנים בשכבה נדיבה של שמן על חום בינוני-גבוה כמה דקות מכל צד, עד להשחמה.

 

100 תגובות

הוסף תגובה
  1. שלום לך.
    1 . ניתן באפיה? אני שואלת בגלל השימוש בנוזל?
    2 . האם זה בריא להשתמש שימוש חוזר בעמילן שלהם?
    מיכל

    • היי מיכל,

      1. את מוזמנת לנסות, אבל אני אישית לא כ"כ אוהבת את הלביבות האלה באפייה. לפעמים הן מתייבשות, לפעמים נשארות קצת חיות מבפנים, לפעמים מתפרקות.

      2. כמובן, הרי במצב רגיל אנחנו אוכלים את העמילן הזה ביחד עם התפו"א. הפעם אנחנו מפרידים רק כי אנחנו רוצים להיפטר מהמים, אבל את העמילן אנחנו כן רוצים לשמר.
      זה לא בריא לאכול את העמילן חי, ללא בישול. אבל בלביבות זה אחלה :)

  2. ללא ביצים?

  3. תבורכי

  4. כמו שהקודם אמר: תבורכי!
    אין על המתכונים שלך!!!

  5. סוף סוף יצאו לביבות לעיניין.‏ תודה!‏

  6. טוב, אלו לביבות גאוניות. מי חשב בכלל להשתמש בעמילן?! הלביבות יצאו עם טעם עדין, וכ"כ מנחמות. או, איזה אושר.

    שבת שלום!

  7. [...] זה יקרה. לבינתיים, סיון ונטלי הכינו סופגניות טבעוניות, נופר ואורי הכינו לביבות, ואם לא בא לכם להכין לבד, כדאי לשאול [...]

  8. וואו!! איזה לביבות! אליפות. סיימתי הרגע וכבר יש התנפלות.
    אגב, הלביבות שהכי זוכורת לי מילדותי הן אלו שאבא שלי היה עושה (בשנים אחרונות התעצל והפסיק עם המסורת לצערי) והוא גם היה עושה אותן בלי ביצה.
    בקיצר, תודה וחג שמייח!

  9. פשוט גאוני.
    כבר שנים לא טיגנתי לביבות, ואלו מחזיקות ויציבות, פשוט מהמם.
    אגב, בשל ההסתייגות העמוקה שלי מטיגון אפיתי חצי מהכמות, וגם היא יצאה מעולה (אמנם קצת פריכה מדי מבחוץ, אבל זה רק בגלל ששכחתי אותן בתנור בזמן הטיגון…).
    אני כבר חושבת איך להשתמש בעמילן לקציצות הבאות שלי. הברקה של ממש. תודה!

    • איזה כיף לשמוע :)
      אגב, אם את רוצה להכין קציצות ולא בא לך בהכרח על תפו"א, אפשר לקנות קמח תפוחי אדמה שהוא עמילני במיוחד ומשמש אחלה דבק (ונטול גלוטן). גם קמח טפיוקה.

      • אם כך, האם ניתן להשתמש בקמח תפו"א במקום בעמילן ולדלג על ההמתנה למים של תפוחי האדמה?

        • האמת היא שאני כבר הפסקתי לסנן את זה בצורה הזו. אני מוסיפה קצת קמח עדשים או קמח חיטה ואם יש עודפי נוזלים בסופו של דבר אני שופכת אותם מהקערה. זה עדיין נדבק ועובד מצוין :)

    • ניסיתי ויצאו מעולות!
      הכנתי חצי מהכמות ויצאו לי 10 לביבות שחוסלו! (איך יצאו לך 30 מהכמות המלאה? :-0)
      באופן מפתיע, היה להן טעם קישואי מעט. השתמשתי בתפודים אדומים, והוספתי קצת תערובת תיבול להעשרת הטעם. יצאו מהממת לגמרי. נראה ששווה את הצרבת :-)

      • בהחלט שווה את הצרבת :D

        עשיתי אותן דקות, ויכול להיות שהשתמשתי בתפוחי אדמה גדולים יותר.

        לאדומים יש טעם קצת שונה. ללביבות אני אוהבת את הלבנים יותר כי הם מתקתקים ויותר נימוחים. אבל היי, תפוח אדמה זה תפוח אדמה. :)

  10. חג שמח!
    רציתי לשאול האם זה חשוב להכין את הלביבות מהתפ"א הלבנים או שגם האדומים בסדר?
    תודה

  11. וואהו נראה מעולה! אני רוצה רק להשתמש בקמח אחר – קמח תפוחי אדמה מתאים כאן? באותה כמות כמו שרשמת, חצי כוס? ומה לגבי קמח מחיטה מלאה?

  12. תודה לך! :) וצריך להוסיף לו משהו? לערבב אותו עם קצת מים?
    … קניתי פעם קמח תפוחי אדמה לאיזה מתכון, וזכור לי במעורפל שהטיפול בו היה שונה מקמח רגיל

    • מודה שאני לא יודעת, עוד לא יצא לי להשתמש בו. מציעה לך לבדוק הנחיות כלליות לגבי זה בגוגל, ולהחיל אותן על המתכון. מבחינת הלביבות, זה לא משנה איזה קמח תוסיפי ואיך, השילוב שלו עם הנוזלים של התפו"א יצרו לך די והותר דבק :)

  13. מעולה! אני מתכוונת לבדוק את זה במהלך השבוע ולדווח איך יצא… :) תודה, והמשך חג נעים וטעים..

  14. את לא מבינה, כמה שזה טעים. עשיתי דוקא עם האדומים .. זה מה שהיה לי , עם בצל אחד גדול , העמילן של תפוחי האדמה זו הברקה גאונית. בחיים לא פגשתי אותו ככה… הן נדבקו ללא הפרד ממש, זה יעיל בצורה בלתי רגילה. מדהיםםםםםםםםםםםםםםםםםםם בחיים לא יצאו לי לביבות כל כך מדהימות . תבורכי .

  15. את כל המצרים של המטבל מערבבים הכל ביחד?

  16. יצא כל כך טעים וגאוני! רק לקראת סוף הארוחה ספרתי לחברים שגם הלביבות תפוחי אדמה טבעוניות, היה הלם סביב השולחן!!

    • זה מצחיק שזה מפתיע אנשים, כאילו שאם מדביקים לזה את התווית "טבעוני" אז לא יכול להיות שזה גם טעים :)
      הרבה מאכלים שכולם מכירים ואוהבים הם טבעוניים בלי ששמים לב בכלל… כמו פלאפל, קוסקוס עם ירקות, מג'דרה, פסטות, קרפלעך, הרבה מאפים, סלטים ועוד.

      כיף לשמוע שנהנו בשולחן שלך :)

  17. בתי ואני הכנו את הלביבות המופלאות האלו היום, הן טעימות מאד מאד מאד. הוכתרתי ע"י בתי למלכת הלביבות! :-)

  18. זה לא קורה לי הרבה אבל נכשלתי לחלוטין עם המתכון הזה :-(. לא הבנתי את הקטע של ההפרדה בין המים לעמילן, הם נראו לי די מעורבבים, ככה שכנראה שפכתי מעט מדי מים והיו יותר מדי מים בעיסה. כנראה גם שמתי את הלביבות מוקדם מדי בשמן. התוצאה – הכל התפרק לי במחבת וזה בכלל לא היטגן… עכשיו אין לי מושג איך להיפטר מתכולת המחבת.
    אז איך מפרידים את העמילן מהמים? ומתי יודעים שהשמן חם מספיק?

    • ממש חבל לי לשמוע שלא הצליחו לך!
      כמה דברים:
      כשמניחים את התפו"א המגורדים במסננת ונותנים לנוזלים לרדת לתוך קערה, אחרי כמה זמן העמילן מצטבר למטה. כששופכים את המים בזהירות אפשר לראות את העמילן שהצטבר למטה. כך או כך, זה לא הכרחי, והלביבות יחזיקו גם בלעדיו.
      אם נשארו לך עודפי נוזלים תמיד אפשר לסחוט אותם, גם אחרי שהכל כבר מעורבב. פשוט מוחצים את העיסה מעל הכיור ונותנים לנוזלים לטפטף. זה נכון לגבי כל לביבות שמכינים, מכל ירק.
      ואם העסק לא נדבק מספיק למרות שאין הרבה נוזלים, אז פשוט תוסיפי עוד קמח עד שאת יכולה להדק ביד לביבה שפחות או יותר מחזיקה מעמד.
      כדי לדעת אם השמן חם אפשר להכניס את הצד ההפוך של הכף עץ למשל, ואם יש בועות סביב המקל סימן שהשמן חם. אפשרות נוספת זה להתיז טיפה מהעיסה ולראות אם יש כבר רעש ובועות של השמן. רק כשיש רעש וקצת קופץ הוא מספיק חם.

      ולגבי העיסה שטיגנת: אם עוד לא זרקת אותה, נסי לסנן אותה מהשמן, להוסיף קמח, לערבב ולהכניס לתנור. אולי תצא לך מעין פשטידה טעימה, שגם אם לא תהיה 100% יציבה, תהיה טעימה :)
      אם כבר זרקת אז לא נורא. מטעויות לומדים הכי טוב. רק לא מזמן זרקתי לפח תבנית שלמה של פשטידה שלא מימשה את הייעוד שלה כמתוכנן… :)

  19. אני בדיוק עכשיו נותנת לתפוחי האדמה הגדודים לנוח, ושתי שאלות לי אלייך: 1. כמה זמן צריך לתת להם להוציא את המים? 2. האם זה בסדר להשתמש בקמח תופח? זה כל מה שיש לי כרגע, ואני לא יכולה לצאת לקנות כי שבת…

    בכל מקרה המתכון נראה נהדר ואני מתה על השימוש המחוכם בעמילן!

  20. הי שרה,
    איזה רוטב הכנת כתוספת עם הלביבות? או שממש לא צריך…

    אלה.

  21. מעולה! הוכחנו למשפחה שאפשר לכין לביבות טעימות
    ללא ביצים.

  22. [...] באחרונה את הבלוגוספירה הטבעונית והתודעה שלי (ובעיקר הטיפ הגאוני של נופר עם הלביבות הטבעוניות, ההמבורגר המהמם של נעה שהבטחתי [...]

  23. נופר,אני מאוד אוהבת את המתכונים שלך ובימיוחד את הסיגנון בישול שלך..
    אבל אים אפשר כמה טיפים קטנטנים:
    1.כוסברה,מוסיף ים של צבע,טעם וריח
    2.תיבול: מעט כורכום,פילפל שחור ושמן זית.
    3.אני צימחונית אך לא טיבעונית זאת אומרת שאני אוכלת ביצים…
    אז מי שאוכל ביצים מוזמן לנסות ליטבול את הידיים בביצה טרופה
    בעת הכנת הלביבות…:)
    ולבסוף עשיתי את מתכון הלביבות שלך ..עם השידרוגים הקטנטנים שלי…ויצא מהמםםםם!!!=]

    • תודה על העצות,
      אם כי אני טבעונית (וכן הבלוג כולו) לכן אני לא משתמשת/ממליצה על ביצים :)

      שמחה שיצא לך טעים!

  24. גם טעים וגם נראה טוב

  25. את פשוט מעולה, כל מתכון שניסיתי מהבלוג יצא מושלם.
    איזה תגליות נפלאות מגלים כשנמנעים מלהדביק כל דבר עם ביצה – תפוח האדמה מדביק את עצמו!

  26. זה נראה פשוט…. פשוט אדיר!
    תודה :-)

  27. חנוכה מתקרב, אני נזכרת בלביבות האלה שלך, שהכנתי בשנה שעברה והצליחו פלאים . מריירת.
    מראות קשים… קשים … בקושי מצליחה להתאפק.

  28. פנטזתי עליהן כל היום (אני בהיריון, נו מה) ועכשיו הכנתי וגם אכלתי. זה לא רק נראה אדיר :-)
    שוב תודה!

  29. אמילי הסבירי בבקשה
    איך ומה התוספות
    אצלי כל מה ש ה' ברא זה טיבעי

  30. אפשר להשתמד בקמח חומוס?
    אם כן האם להשתמש באותה כמות כמו קמח לבן?

    • עקרונית אפשר, אם כי לא ניסיתי. זה ישנה את הטעם שלהן וגם ישפיע קצת על המרקם. אבל אפשר לנסות. וכן, אותה כמות

  31. טעים בטרוף, תודה.

  32. שוב הכנתי את המתכון הנהדר הזה.
    עשיתי לו גרסה מתוקה- במקום בצל הוספתי 2 תפוחים, מעט קינמון ו-3 כפות סוכר.
    ניצח (בגדול) את שאר הלביבות שהובאו לגן!

  33. וואו! הכנתי עם פטרוזיליה במקום בצל ויצא מצוין, איזה כיף שלא צריך ביצה בשביל זה. תודה רבה על המתכון!

  34. בל מה עם הטיגון? את מרשה לעצמך טיגון? זה הרי לא יותר בריא

    • למה שלא ארשה לעצמי?
      זה לא יותר בריא ממה?
      המטרה פה היא לא שזה לא יהיה בריא אלא שזה יהיה טבעוני.
      בריאות זה עניין אישי ושכל אחד יעשה את השיקולים שלו :)

  35. אני הולכת לנסות את המתכון הזה! המון שנים לא הכנתי ואף אכלתי לביבות..
    אבל אני לא ממש מבינה למה צריך להוציא את הנוזלים.. כי ראיתי מתכונים אחרים של לביבות תפו"א שהמרכיבים הם בערך אותו הדבר כמו כאן אבל לא מוציאים שם את הנוזלים.

  36. תודה, יצא מעולה! העמילן זו הברקה (והדבקה) רצינית. :)

  37. יצא לי פשוט טעים וזה הכי קל בעולם!!!! אגב, זאת הפעם הראשונה שיצא לי לטגן משהו כמו קציצות או לביבות והשמן נשאר נקי לחלוטין, גם אחרי כמה נגלות של לביבות…. פשוט מושלם!!!!!

  38. יצא פשוט מעולה!! סוף מתכון פשוט וללא ביצים! תודה

  39. היי נופר,
    הלביבות יצאו מהממות:-)
    לא נותרה אף אחת והאיש שלי ביקש שאכין ביום שישי עוד.
    טעימות מאוד והמתכון מ נ צ ח !!!

    תודה רבה וחג אורים שמח.

  40. הי נופר, האם המתכון יעבוד עם בטטות?
    תודה

    • בטטות יצריכו קצת עזרה בהדבקה כי יש להן פחות עמילן טבעי, כף-שתיים של קמח תפו"א או קמח רגיל יעשו את העבודה :)

  41. יצא פשוט מעולה! גם באפייה ד״א! עשיתי חצי אפוי וחצי מטוגן.
    והמטבל מדהים וכל הקרניסטים סביבי ליקקו את האצבעות ולא האמינו שזה טבעוני!

  42. גרה מעבר לים והלביבות האלו גרמו לי להרגיש בבית :) הכנתי ויצא מעולה! השתמשתי בקמח חומוס, חלק השארתי קלאסיות ולחלק הוספתי גם גזר קישוא שום ופטרוזיליה! יצא מדהים :) תודה רבה רבה!!

  43. מתכון מעולה! ניסיתי אותו כבר שנה שעברה ויצא מאוד מוצלח (: אני רוצה לנסות להכין הפעם כמה שעות מראש,חושבת שזה יעבוד? ואיך הכי כדאי לחמם אותן לפני ההגשה אם כן? תודה מראש!

  44. שלום
    אינ רוצה להכין את הלביבות לאורחים ולא יהיה לי נוח לעמוד לטגן כשהם כבר נמצאים… טיפים לטיגון מראש וחימום בתנור כך שהנזק לטעם ולמרקם יהיה מינימלי? :)

    • לטגן כמה שיותר סמוך להגשה, ולהשאיר בחוץ ללא כיסוי (או כיסוי לא אטום). ולחמם בתנור כמובן. ולא לערום אותן אחת על השניה. ולקוות לטוב! :)

  45. נופר, איזו הצלחה! מתכון מושלם! הכנתי פעמיים ב 24 השעות האחרונות והן חוסלו על ידי ילדים ומבוגרים כאחד :) השתמשתי בקמח כוסמין לבן. תודה רבה וחג שמח :))

  46. מתכון אליפות ! תודה רבה ! שיחקתי אותה (:

  47. יצא מעולה, תודה!

  48. מת על המתכון הזה :)

  49. יש לי רק תפוח אדמה אדום….. יצליח לי???

  50. קציצות צ'יפס! איזה אושר. אמורה לקחת אותן עוד מעט לחברים אך גורמת להכחדה בנשנוש.

  51. מתכון נפלא! יצא מושלם!! ליקקנו את האצבעות :)

  52. הכנו המון פעמים. הילדים זוללים!המתכונים שלך נהדרים ממש ומוסברים מעולה.

  53. פשוט לביבות מדהימות, כמו כל המתכונים שלך… נטרפו על ידי חבורת אוכלי כל שלא האמינו שבלי ביצים יתכנו לביבות כ"כ יציבות וטעימות!

    שדרוג להגשה (נשמע מוזר אבל זה חתיכת להיט, אל תפחדו לנסות) – להגיש לצד תפוח עץ מרוסק (השתמשתי בפינק ליידי בגלל המתיקות), זה יוצא אדיר ממש. המצאה גרמנית (:

  54. מתכון פשוט וטעים. תודה!

  55. ניתן לגרד את תפוחי האדמה מראש ולתת להם לחכות כמה שעות?

  56. וואווו!!!

  57. היי אפשר להכין את המתכון גם בלי עמילן ?

  58. חוזרת כל שנה למתכון המושלם הזה. תודה שוב!

  59. את כ"כ צודקת. בכלל מהרגע שמצאנו תחליפים אחרים ל"הדבקה" של הביצה, נהיה לנו טעים יותר בפה, ונעים יותר בבטן.

להגיב על נועה לבטל